Güneydoğu'nun yüzde 60'ı S.O.S. veriyor

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 23 Kasım 2006 08:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

BM, Türkiye'nin, ülkenin güneydoğusunda yaşayan ailelere 150 YTL aylık ödemesi gerektiğini belirterek, Türkiye'nin AB'ye girmek için bölgedeki gelir düzeyini 2'ye katlaması gerektiğini söyledi.

Birleşmiş Milletler (BM) yayımladığı raporunda Türk Hükümeti'nin, ülkenin güney doğusunda yaşayan ve çoğunluğunu Kürtlerin oluşturduğu yaklaşık 5 milyon fakir yurttaşına aylık para yardımında bulunması gerektiğini ileri sürdü. Dün yayımlanan raporda bu para yardımının fakirlere destek olmanın yanı sıra bölgedeki ticaretinde hareketlenmesine katkı sağlayacağı belirtildi. Raporda ülkenin güney doğusundaki gelir seviyesinin Türkiye ortalamasının üçte biri, AB ortalamasının ise yedide birine eş değer olduğuna işaret edilerek, "Türkiye, AB'ye girmek istiyorsa bölgedeki gelir seviyesini en az ikiye katlamak zorunda" denildi.

TOPLAM MALİYET 771 YTL

BM raporunda bölgede yaşayan insanların yaklaşık yüzde 60'ının yoksulluk sınırı altında yaşadığı belirterek, fakirliğin kuşaktan kuşağa aktarılan bir olay haline geldiğini ileri sürdü. Bölgeye yapılan yatırımların da Türkiye ortalamasının ancak üçte biri seviyesinde kaldığına vurgu yapılan araştırmada aile başına 150 YTL para yardımın gerektiği belirtildi. Yapılan hesaplamalara göre ailelerin ortalama beş çocuklu olduğu bölgede toplam para yardımının 771 YTL seviyesinde olacağı ifade edildi.

'TURİZM DESTEKLENMELİ'

Raporda yirmi yıldan fazla bir süredir bölgede Kürt bölücülerle, güvenlik güçleri arasında çatışmaların birçok insanı göçe zorladığı ve yakın şehirlerde işsizlerin toplandığı dev gettoların oluşmasına neden olduğuna dikkat çekildi. BM, 'vatandaş yardımı' adını verdiği ve aralarında öğrencilere ücretsiz yemek yardımının da bulunduğu desteklerle birlikte bölgesel girişimciliğin de artacağını ileri sürdü. Raporda Türkiye'nin AB'ye giriş sürecinde bölgeler arası gelir dengesizliğini ortadan kaldıracağı taahhüdü hatırlatılarak, bu farklılığın AB'ye üye olmak için sırada bekleyen diğer ülkelere kıyasla daha fazla olduğu belirtildi. BM ayrıca Türk Hükümeti'nin bölgesel turizme de ağırlık vermesi gerektiğine işaret ederek böyle bir adımın İran, Gürcistan ve Ermenistan üzerinden gelen turist sayısında artış sağlayacağını ileri sürdü. MAHMUT SANCAK

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber