BOTAŞ Müfettişinin intiharı: Ölümden önce son konuşma

Haber Giriş : 24 Kasım 2006 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

BOTAŞ Müfettişi M. Ö.'nın intiharının arkasından, incelediği ve rapor yazdığı dosyalar çıktı. Ö.'nın, intihar etmeden hemen önce sırrını anlattığı arkadaşına AKŞAM ulaştı. Halen kurumda görev yaptığı için kimliğinin gizli tutulmasını isteyen arkadaşının anlatımına göre, Ö.'yı intihara kadar sürükleyen olaylar şöyle gelişti:

BU İŞLERİN PEŞİNİ BIRAK DİYE UYARDILAR: Teftiş Kurulu Başkanı E. B., yanında İnceleme Geliştirme Kurulu Başkanı N. P. ve Personel Daire Başkanı R. D. varken Ö.'yı odasına çağırmış. 'Bu işlerin peşini bırak. Görevin olmadığı halde bilgi toplayıp bunları sızdırıyorsun. Biz bunları biliyoruz. İş akdini fesh ettiririz. Çocuğunu, eşini, ele güne muhtaç ederiz. El içine çıkmaz hale getiririz. Seninle mahkemede de görüşeceğiz' demişler. O da, 'Çocuğumdan ne istiyorsunuz, ne yapacaksanız bana yapın. Elinizden geleni ardınıza bırakmayın' diye karşılık vermiş.

YA ONLARI VURACAĞIM YA KENDİMİ: Ama bu görüşmeden sonra barut gibiydi. Yanıma geldi, eli ayağı boşalmıştı. Ya kendimi vuracağım ya onları diye bağırıyordu. Olanları bana anlattı. Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu'na kurumdan izinsiz bilgi aktarmakla suçlamışlar.Özellikle kızına, eşine bir şey yapmalarından korkuyordu. Zaten daha önce de ailesini, akşamları dışarı çıkmamaları konusunda uyarmıştı.

SÜREKLİ TEHDİT ALIYORDU: Daha önce de tehditler almış. Sinirleri bozulmuştu. İşte sonra da biliyorsunuz olan oldu... Aslında bir yıl öncesine kadar R. D. ve N. P.'la iyi arkadaşlardı. Birlikte hareket ederlerdi. Ama P. da D. de terfi etti. Ö. da görev bekliyordu. Verilmediği gibi elindeki dosyalar da alındı. Sonradan araları açıldı.

HAZIRLADIĞI ÜÇ DOSYA VARDI: - BOTAŞ'ın, bazı şirket ve kurumlara maliyetlerinin altında gaz satılarak 264 milyon 789 bin dolar zarara uğratıldığıyla ilgili dosyayı takip etmişti. Buna neden olan kişiler hakkında suç duyurusunda bulunulması isteniyordu.

BOTAŞ'ta çalışan 160 kişiyi emekliliğe teşvik etmek için hak ettikleri tazminatın 3 katı verildiği, ancak bu kişilerin daha sonra hukuk yoluyla göreve geri döndükleri, böylece kurumun zarara uğratıldığı yolunda dosya hazırlamıştı. Usulsüz iş ve eylem yaptıkları, görevi kötüye kullandıkları gerekçesiyle R. D. ve N. P.'un iş akdinin fesh edilmesi için rapor yazmıştı.

RAPOR HAZIRLAMA EMRİ VERDİLER: Raporların, resmi yazıyla kendisinden alınarak, Enerji Bakanlığı Teftiş Kurulu'na verildiğini bana anlattı. Bundan sonra soruşturma raporu hazırlamaması uyarısı yapıldığını da aktardı. Görevlendirme olmadığı halde bu raporları hazırladığı söyleniyordu.

AMA O EGE GAZ BELGELERİNİ TOPLUYORDU: Ö., görev verilmemesine rağmen Ege Gaz tesislerinin kullanılması ile ilgili anlaşmayı araştırıyordu. 'Kurumu soyduruyorlar. Yasa dışı olmasına rağmen anlaşma yapıldı. Ben bu işin arkasından sonuna kadar gideceğim' diyordu. Sonuna kadar gidemedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber