TCDD'nin açtığı 50 istasyon yenileme ihalesinin 10'unu alan müteahhit yeşil kartlı çıktı

Haber Giriş : 06 Nisan 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kurduğu şirketle TCDD'nin açtığı 50 istasyon yenileme ihalesinin 10'unu alan AKP Kadın Kolları MKYK üyesi Emine Alioğlu'nun sadece fakirlik belgesi alabilenlere verilen yeşil Karta sahip olduğu ortaya çıktı.

Buna karşın Emine Alioğlu'nun şirketi 25 milyar lira sermayeyle kurduğu belirlendi.

25 milyar liralık sermayeyle müteahhitlik şirketi kuran AKP Kadın Kolları MKYK üyesi Emine Alioğlu'nun, ancak ?fakirlik ilmühaberi' karşılığında alınabilen ?yeşil kart' sahibi olduğu ortaya çıktı. Ekrin adlı şirketi kurduktan kısa bir süre sonra, Devlet Demir Yolları'nın (TCDD) açtığı 50 ihalenin 10'unu kazanan müteahhit Emine Alioğlu ve ailesi, ?ödeme gücü olmayan' vatandaşlara verilen yeşil kartı, Çankırı'nın Şabanözü Kaymakamlığı'ndan aldı.

Aynı zamanda AKP'nin Kadın Kolları Merkez Karar Yürütme Kurulu Üyesi olan Alioğlu'nun Yeşil Kart sahipliği bilgisi, şirket kurma başvurusunu yaptığı Ankara Ticaret Odası'nın (ATO) kayıtlarında da yer alıyor.

Eşi Cevit Alioğlu ile birlikte Haziran 2003'de ?Ekrim İnşaat Güzel Sanatlar Turizm Pazarlama ve İthalat İhracat Ticaret Limited Şirketi'ni kuran Emine Alioğlu, yeşil kartı Çankırı'nın Şabanözü Kaymakamlığı'ndan almış. Emine Alioğlu'nun yanı sıra, eşi Cevit Alioğlu ile 1'i kız 3'ü erkek 4 çocuklarına da Şabanözü Kaymakamlığı'nca yeşil kart verilmiş.

Şirketi Ankara'da kuran Alioğlu, çok kısa süre içinde, İstanbul'da TCDD'nin onarım ve iyileştirme ihalelerini kazandı.

40 yaşındaki Emine Alioğlu, İstanbul Haydarpaşa Garı'nın misafirhanesinde kalmasına rağmen, yine ATO'daki kayıtlara göre Sincan-Ulubatlı Hasan Mahallesi'nde ikamet ediyor.

SUİİSTİMALE AÇIK
12 yıl önce çıkarılan bir yasayla uygulamaya giren ?yeşil kart', hiç bir ödeme gücü olmayan yoksul vatandaşların, devletin sunduğu sağlık hizmetlerinden parasız yararlanmasına olanak tanıyor.

1992 yılından bu yana yapılan yeşil kart başvuruları 13 milyona yaklaşırken, bu başvuruların yaklaşık 11 milyonuna yeşil kart verildi. Yasaya göre, yeşil kart dışında herhangi bir yolla sağlık güvencesi sağlanan veya ödeme gücüne kavuşan vatandaşların yeşil kartlarını, aldıkları makama geri vererek iptal ettirmeleri gerekiyor.

Sağlık Bakanlığı bu yılın başında, usulsüz olarak verildiği saptanan 1 milyon yeşil kartı iptal etmişti. Yeşil kartlılar için, 2003 yılında 657 trilyon lira harcama yapan devlet, 1 milyon usulsüz kartın iptaliyle, yaklaşık 74 trilyon lira tasarruf etmişti.

50 ihalesinin 10'unu aldı
AKP Kadın Kolmarı Merkez Karar Yürütme Kurulu Emine Alioğlu'nun 1 yıl önce kurduğu Ekrim İnşaat adlı firma, TCDD'nin açtığı 50 ihalenin 10'unu aldı. Bu ihalelerin büyük bölümünü TCDD'nin İstanbul'daki onarım işleri oluşturdu. TCDD yaptığı açıklamada son 1 yıl içinde açılan 683 milyar liralık onarım işinin 167 milyar liralık kısmının Ekrim İnşaat tarafından üstlenildiğini belirtti. Emine Alioğlu'nun henüz 1 yıllık bir firma ile TCDD'nin 10 ihalesini alması kadar ilginç bir durum da Alioğlu'nun, İstanbul'a geldiği zaman kendisine ihale veren kurumun, yeni TCDD'nin misafirhanesinde konakladığının ortaya çıkması oldu.

Yeşil kart nedir?
GÜCÜ Olmayan Vatandaşların Tedavi Giderlerinin Yeşil Kart Verilerek Devlet Tarafından Karşılanması Hakkında Kanun, 3 Temmuz 1992'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Kanun'un ?Amaç' kısmında, ?Bu Kanunun amacı, hiç bir sosyal güvenlik kurumunun güvencesi altında olmayan ve sağlık hizmetleri giderlerini karşılayacak durumda bulunmayan Türk vatandaşlarının bu giderlerinin, Genel Sağlık Sigortası uygulamasına geçilinceye kadar Devlet tarafından karşılanması ve bu hususta uyulacak usul ve esasların belirlenmesidir' deniliyor. Bu Kanun'dan yararlanabilmek için en önemli kriter ise, Yeşil Kart alacak kişinin gelirinin asgari ücretin üçte birinden az olması.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber