Avukatlar, mesleğin ortalama kazancının yoksulluk sınırında olduğunu iddia ettiler

Haber Giriş : 06 Nisan 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

5 Nisan Avukatlar Günü sebebiyle açıklama yapan baro başkanları yeni Avukatlık Kanunu'nun sadece "makyaj" olduğunu belirterek, mesleğin ortalama kazancının yoksulluk sınırında olduğunu kaydettiler.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, TBMM Başkanı Bülent Arınç ve Başbakan Erdoğan, birer mesaj yayımlayarak 5 Nisan Avukatlar Günü'nü kutlarken, baro başkanları, yaptıkları açıklamalarla avukatların sorunlarını dile getirdiler. Çağdaş Hukukçular Derneği Ankara Şube Başkanı Sait Kıran, Avukatlık Kanunu'nun diğer birçok uyum yasası gibi "makyaj dışında bir fayda sağlamadığını" savundu.

ÇHD Ankara Şubesi üyeleriyle birlikte Ankara Adliye Sarayı önünde basın açıklaması yapan Kıran, ÇHD üyesi Behiç Aşçı'nın gözaltına alındığını hatırlatarak, temel hak ve özgürlüklerin korunması, işkencenin önlenmesi için mücadele eden avukatların yıldırılmak istendiğini söyledi.

Asgari ücretle avukat

Mesleğin ortalama kazancının yoksulluk sınırının altında olduğunu, avukatların vergi kaçakçısı olarak kamuoyuna yansıtıldığını dile getiren Kıran, bazı avukatların asgari ücretle diğer avukatların yanında çalışmasının utanç verici olduğunu söyledi. Kayseri Barosu Başkanı Av. Halit Ökçesiz de yargı reformuyla ilgili çalışmaları her siyasi iktidarın birinci amaç gibi gösterdiğini, bugüne kadar hiçbir şey yapılmadığını belirterek, mevcut hükümetin de böyle bir niyette olmadığını gözlemlediklerini kaydetti. Ökçesiz, şunları söyledi:

"Devletin temeli adalet, adaletin temeli de savunma hakkı ve kurumu olduğundan, bu iki kavram birbiriyle yapışık ikizler gibidir. Savunma kurumunun mali ve idari açıdan bağımsızlığı olmadığı gibi, yargının bağımsızlığı da bulunmamaktadır."

Diyarbakır Barosu Başkanı Av. Sezgin Tanrıkulu ise avukatlar ve baroların aradan geçen 126 yıla rağmen yargının demokratik işleyişi içerisinde "kurucu unsur" olarak kabul edilmediğini ifade etti. Tanrıkulu, "Prim ödediği halde sağlık güvencesinden yoksun tek meslek grubunu avukatlar oluşturmaktadır" dedi.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber