Kozmik kumpas soruşturmasında log kayıtlarına inceleme

Başsavcılık, "kozmik oda"daki bilgisayarların hard disklerin yasadışı biçimde açılıp açılmadığının araştırılması için bilirkişi görevlendirerek "log kayıtları"nın çıkarılmasını istedi

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 11 Mayıs 2016 06:10, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
Kozmik kumpas soruşturmasında log kayıtlarına inceleme

Fevzi ÇAKIR

Eski Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'a "suikast bahanesiyle Genelkurmay'daki 'kozmik oda'ya girebilmek için kumpas kurulduğu" iddiasına ilişkin soruşturmada yeni bir gelişme yaşandı. Soruşturmayı yürüten Ankara Cumhuriyet Başsavcığı, "kozmik oda" kumpasına ilişkin yeni bir adım attı. Başsavcılık, "kozmik oda"daki bilgisayarların o dönem Ankara Hakimi olan Yargıtay Üyesi Kadir Kayan tarafından kopyalanmasından sonra, hard disklerin yasadışı biçimde açılıp açılmadığının araştırılması için bilirkişi görevlendirerek "log kayıtları"nın çıkarılmasını istedi. Görevlendirilen 2 askeri yetkili ile 2 bilirkişi, soruşturma savcısı Tekin Küçük'ün nezaretinde, Genelkurmay Elektronik Sistemler (GES) Komutanlığı'na iade edilen hard diskleri inceleyecek. Heyet, inceleme işlemleri öncesinde, devlet sırrı niteliğindeki bilgilerin açılmasını önlemek amacıyla hard disklere bir program yükleyecek. Bu program sayesinde, dosya içerikleri erişime kapatılacak ve devlet sırrı belgelerin görülmesi engellenecek. Daha sonra bilirkişiler, yalnızca data bilgisi veren "log kayıtları"nı çıkaracak.

YASADIŞI İŞLEM YAPILDI MI?

Bu işlemin ardından hard disklerin Ankara Adliyesi ve Genelkurmay emanetinde bekletilirken ya da o dönemde paralel yapı kontrolünde bulunduğu iddia edilen TÜBİTAK'ta yasadışı biçimde kopyalanıp kopyalanmadığı, bilgilere erişilip erişilmediği tespit edilecek. Hard diskler üzerinde yasadışı bir işlem yapıldıysa, bu işlemleri kimlerin gerçekleştirdiği de datadan saptanacak. Log kayıtları üzerinden, dosyalar açıldıysa ne tür işlemler yapıldığı, bu işlemlerin hangi tarihte, hangi kişiler tarafından gerçekleştirildiği belirlenecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber