Şimşek: Megabank bu yıl içinde kurulabilir

Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Megabank'ın kurulmasına ilişkin, "Daha kurulmadı. Bu heyetler çalışmalarını tamamlar tamamlamaz, bu sene içerisinde de kurulabilir. Ama bu çalışmaların tamamlanması lazım" dedi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 11 Mayıs 2016 12:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Şimşek: Megabank bu yıl içinde kurulabilir

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türkiye Katılım Bankaları Birliği 15. Olağan Genel Kurulu'nun Çırağan Sarayı'nda gerçekleştirilen açılışına katılarak konuşma yaptı.

Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in konuşmasından notlar;

* Endonezya'dan bir heyet ve İslam Kalkınma Bankası'ndan bir heyet acaba coğrafi ve alan olarak Asya, Avrupa, Afrika'yı kapsayacak şekilde iki ayrı banka kurulabilir mi, bunların ihtisas alanları farklılaştırılabilir mi? Daha sonra bunlar bir parçaymış gibi faaliyet gösterebilir mi gibi bir sürü konuyu görüşmek üzere yeni komisyonlar yeni heyetler kurulur.

* Megabank'ın fonksiyonu faizsiz sisteme likidite ve yatırım bankacılığı olacak. Önümüzdeki Cakarta'da İslam Kalkınma Bankası'nın genel kurulu yapılıyor. Ben katılacağım. Oradada bu dialoglarımıza devam edeceğiz.

* Asya ve EMEA bölgeleri için İslami Mega Banka çalışmaları yapılıyor. Megabank'ın fonksiyonu küresel faizsiz sisteme likidite sağlayacak. Faizsiz çerçevede altyapı yatırımlarına kaynak oluşturacak bir bankadan bahsediyoruz. 2 banka da kurulsa birlikte çalışmasını sağlayacak bir yapı oluşturacağız.

* Türkiye'nin faizsiz finans konusunda küresel merkez olması için Megabank'ın İstanbul'da kurulması bizim için büyük önem arzediyor. Güçlü bir banka olmasını öngörüyoruz. İslam Kalkınma Bankası ortağımız olacak. Küresel ölçekte bir banka veya birden fazla banka gündemde.

* Endonezya için onu taahhüt ettiler biz de daha fazlasını veririz dedik. Bu karar verildikten sonra bu sene içinde bile kurulabilir. Toplumda algı çok önemli. Klasik bankacılığın ürünlerini kopya ediyorlar algısı yanlış. Bunların özgün bir ürün olduğunu, İslami kurallara uygun olduğunu pekiştirmemiz lazım.

* Bu ürünleri bütün dünyaya satacaksak, Müslüman olmayan ülkelerde de bu konularda alan açılacaksa yani küresel finans sisteminde faizsiz finansın payı artacaksa tabii ki orada isimlendirmeye ben vurgu yaptım.

* Farklı isimlendirme olabilir. Bu küresel finans sistemini güçlendirir. Megabank'ta hazine ve İslami Kalkınma Bankası da ortak olması planlanıyor.

* Megabank'ın büyüklüğü dünyaya hitap edecekse 300-500 milyon dolar olmaz. Halk Katılım Bankası'na ilişkin süreç başlamış, fikir değişikliğine gidilmiş, tekrar masaya yatıracağız. Sektörde ölçek büyütmeyi teşvik ederiz.

* KOBİ'lere destek. Geleneksel bankacılığın KOBİ'lere aktardığı kaynak, katılım bankalarının KOBİ'lere aktardığı kaynak oranla söylüyorum daha düşük. Dolayısıyla katılım bankaları reel sektörü daha güçlü desteklediğini görüyoruz.

* Adabank'la ilgili talep olursa biz memnun oluruz. Biz sektörün gelişmesi, büyümesini tercih ederiz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber