Elitaş: Merkez Bankası cesur olmalı

Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş ile ekonomi dünyasının sıcak gündemini konuştuk

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 16 Mayıs 2016 06:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Elitaş: Merkez Bankası cesur olmalı

Kübra PAR

-Ekonomi dünyasının en çok dillendirilen tartışmasıyla başlayalım. Yeni Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, ayağının tozuyla faiz oranını düşürdü. Merkez Bankası üzerinde siyasi baskı olduğu yönündeki eleştirilere ne diyorsunuz?

Merkez bankalarının bağımsız olmasına yürekten inanan biriyim. Ekonominin dinamikleriyle oynamak yanlış olur. Ama herkes beni eleştirme hakkına sahipse ben de ekonomiyi temsil eden biri olarak fikirlerimi açık şekilde ifade etme hakkına sahip olmalıyım. Zaten Merkez Bankası'nın yaptığı açıklamalarda benim söylediğim olayların gerçekliği gizlidir. Merkez Bankası, eski başkan zamanındaki verdiği raporda "Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki ticari ilişkiler hız kazanarak artmaktadır" diyordu. 2016 Ocak-Nisan döneminde AB'ye yaptığımız ihracat yüzde 18 artış göstermiş. Dünyadaki gelişmiş ülkeler kabuğuna çekilmişken Türkiye için dünyada bulunmaz bir fırsat var. Korunma güdüsüyle hareket edersek, 2001 sendromunu üzerimizden atamazsak Türkiye'nin önündeki fırsatları tepmiş oluruz. Aksi halde diğerleriyle birlikte yuvarlanıp gideriz. Merkez Bankası cesur olmalı, radikal kararlar almalı. Krizi fırsata dönüştürmek, insanları yatırıma yönlendirmek için radikal bir kararla kredi imkanları sağlamalı.

-Dünyadaki çeşitli ülkelerde merkez bankaları fiyat istikrarı sağlamanın yanı sıra büyümeye de odaklanıyor. Türkiye'de de Merkez Bankası'nın büyümeyi dikkate alabilmesi için bir kanun düzenlemesi yapmayı düşünüyor musunuz?

Henüz aklımızda böyle bir şey yok. Merkez Bankası Kanunu'nda "Hükümet politikaları doğrultusunda fiyat istikrarını sağlar" yazar. Merkez Bankası, piyasa istikrarını da korumalı. Enflasyonu aşağıda tutmak değil kontrol altında tutmak önemlidir. Kontrolsüz bir enflasyon düşük de olsa tehlikelidir. Canavarın tasmasını elinizde tutmalısınız.

-Faizlerin daha da düşmesi sıcak paranın kaçmasına neden olmaz mı?

Yatırım yapmaya hevesli insanlar Türkiye'de istikrarı gördüğü takdirde, Merkez Bankası iştah açıcı bir faiz oranı verdiğinde o paralar Türkiye'ye gelecek. Avrupa, Amerika, Japonya negatif faiz uyguluyor. Güvenli liman bulurlarsa o paralar Türkiye'ye gelebilir

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber