Boşanamamak da sorun sayılmalı

TBMM Aile Bütünlüğünün Korunmasını Araştırma Komisyonu'nun raporuna CHP'li komisyon üyeleri Fatma Kaplan Hürriyet, Mahmut Tanal ve Candan Yüceer itiraz etti.

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 16 Mayıs 2016 08:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Boşanamamak da sorun sayılmalı

BAHAR ATAKAN Ankara

Ak Parti Düzce Milletvekili Ayşe Keşir'in başkanlığını yaptığı komisyonun raporu bugün Meclis'te açıklanacak. CHP'lilerin rapora karşı oy yazısında özetle şunlar kaydedildi:

- Ülkemizdeki boşanma oranları hemen hemen tüm ülke gruplarıyla karşılaştırıldığında ciddi ve acil bir sorun olarak değerlendirilmemektedir. Asıl sorun boşanma sonrasında kadınlar ve çocuklar açısından doğan dezavantajlardır. Ancak raporda boşanmalar ve aile bütünlüğünün korunması sorunu daha çok çocukların mağduriyeti açısından ele alınmış, kadının insan hakları bakış açısıyla değerlendirilmesi eksik kalmıştır.

- Boşanmanın sebepleri arasında önemli bir faktör olan yoksulluğun etkisi ve bunun yıkıcı, insani, sosyal ve siyasal sonuçları dikkate alınmamıştır.

- Kadınlara yönelik insan hakları belgelerine yeterince vurgu yapılmadığı gibi, en önemli etmenlerden birisi olan toplumsal eğitime kadınların kendi hakları konusundaki eğitime yeterince değinilmemiş olması da temel bir eksikliktir.

- Boşanmaların kendi başına bir toplumsal sorun olmasından çok diğer toplumsal sorunların bir uzantısı olarak değerlendirilmesi gerekmektedir. Boşanma; göç, ekonomik sıkıntılar, kentleşme, geleneksel aile yapısının çözülmesi, erken evlilik oranlarının yüksekliği gibi nedenlere bağlı bir sonuçtur.

- Türkiye'de boşanmak kadar boşanamamanın da bir sorun olduğu vurgusunun yapılması gerektiği kanısındayız. Komisyon sürecinde sıkça vurgulandığı gibi toplumsal dokuda yaşanan bozulmaların yalnızca dini değerler ile onarılacağı yanılgısına kapılmamak gerektiği düşüncesindeyiz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber