Kamu kurumlarına gönderilen hediyeler listelenecek

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 01 Aralık 2006 11:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamu Görevlileri Etik Kurulu, kamu kurum ve kuruluşlarına gönderilen hediye ve bağışların, listelenerek her yılın ocak ayı sonuna kadar Kurul Başkanlığına gönderilmesini istedi.

Etik Kurul, uluslararası ilişkilerde nezaket ve protokol kurallarına göre alınan hediyeler konusunda bir yazı ile hediye ve bağışların listeleneceği formları, ilgili kurum ve kuruluşlara iletilmesi için Başbakanlık ve bakanlıklara gönderdi.

Yazıda, Kamu Görevlileri Etik Davranış İlkeleri ile Başvuru Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelikte, kamu görevlisinin tarafsızlığını, performansını, kararını veya görevini yapmasını etkileyen veya etkileme ihtimali bulunan, ekonomik değeri olan ya da olmayan, doğrudan ya da dolaylı olarak kabul edilen her türlü eşya ve menfaatin ?hediye? olarak tanımlandığı belirtildi.

Etik Kurul yazısında, yönetmeliğe göre, kamu görevlilerinin hediye almaması, kamu görevlisine hediye verilmemesi ve görev sebebiyle çıkar sağlanmamasının temel ilke olarak kabul edildiği ifade edildi. Yazıda, yönetmelikte, ?kamu görevlilerinin, yürüttükleri görevle ilgili bir iş, hizmet veya menfaat ilişkisi olan gerçek veya tüzel kişilerden kendileri, yakınları, üçüncü kişi veya kuruluşlar için doğrudan doğruya veya aracı eliyle herhangi bir hediye alamayacaklarının ve menfaat sağlayamayacakları? kuralının yer aldığı da hatırlatıldı.

KURULUN ETKİN VE VERİMLİ ÇALIŞMASINA DESTEK

Yazıda, ayrıca Aralık 2004'de yayımlanan Başbakanlık genelgesiyle Kamu Görevlileri Etik Kurulu çalışmalarında ihtiyaç duyulacak konularda, etkin işbirliği içinde bulunulması, istenen bilgi ve belgelerin süresinde verilmesi, Kurulun etkin ve verimli çalışmasını için her türlü destek ve katkının sağlanmasının istendiği vurgulandı.

?Başbakan ve Bakanların Uğurlama ve Karşılamaları Seyahatler ve Hediye Uygulamaları? konulu Başbakanlık genelgesinde de ?kamu görevlilerinin hediye alma ve menfaat sağlama konularında 'Kamu Görevlileri Etik Davranış İlkeleri ile Başvurusu Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik' hükümlerine göre hareket etmelerinin? uygun görüldüğü kaydedildi.

UYARI BEKLEMEKSİZİN BİLDİRİLECEK

Etik Kurul yazısında, Kamu Görevlileri Etik Davranış İlkeleri ile Başvuru Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelikte, en az genel müdür, eşiti ve üstü görevlilerin, yönetmelikte sayılan hediye ve kurumlara yapılan bağışlara ilişkin bir önceki yılda aldıklarının listesini, herhangi bir uyarı beklemeksizin her yıl Ocak ayı sonuna kadar Kurula bildirmekle yükümlü kılındıkları anımsatıldı.

Bu çerçevede, kamu görevlilerince uluslararası ilişkilerde nezaket ve protokol kuralları gereğince yabancı kişi ve kuruluşlar tarafından verilen hediyeler varsa bunların listesinin, 3628 sayılı Mal Bildiriminde Bulunulması, Rüşvet ve Yolsuzluklarla Mücadele Kanunu'nun ?hediye? başlıklı 3. maddesindeki hükümler saklı kalmakla birlikte, 10 asgari ücret tutarının altında kalan hediyeler de dahil olmak üzere gönderilen forma uygun olarak her yılın Ocak ayı sonuna kadar Kurul Başkanlığına gönderilmesi istendi.

Etik Kurul yazısında, yönetmeliğe göre, görev yapılan kuruma katkı anlamına gelen, kurum hizmetlerinin hukuka uygun yürütülmesini etkilemeyecek olan ve kamu hizmetine tahsis edilmek, kurumun demirbaş listesine kaydedilmek ve kamuoyuna açıklanmak koşuluyla alınan hediyeler ile kurum ve kuruluşlara yapılan bağışların da gönderilen diğer forma uygun olarak listelenerek Başkanlığa gönderilmesi talep edildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber