SSK'lıların muayene için sevk alma zorunluluğu kaldırılıyor

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 02 Aralık 2006 09:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SSK'lıların muayene için sevk alma zorunluluğu kaldırılıyor. Ana sağlığa gidenler 1 YTL, üniversite ya da özel hastaneye gidenler 10 YTL katılım payı ödeyip sevksiz muayene olacak

Hükümet, 1 Ocak 2007 tarihinden itibaren uygulamayı planladığı "sevk zinciri"ni altyapı hazır olmadığı için iptal etti. Sevk zinciriyle ilgili yasa, ayakta tedavi ve diş hekimi muayenesi için sevk zincirini zorunlu kılıyor, dolayısıyla hastaların ilk etapta aile hekimi veya ana sağlık kuruluşlarına başvurmalarını, gerektiği takdirde de buradan alacakları sevklerle devlet, üniversite ya da özel hastanelere gitmelerini öngörüyordu. Sigortalı hastalar, bu ilk basamak sağlık kuruluşlarına katkı payı olarak 2 YTL ödeyeceklerdi. Yapılan yeni değişiklikle hastalar yine ilk basamak sağlık kuruluşlarına gidip 2 YTL karşılığında muayene olabilecekler. Ancak, bunun dışında diledikleri takdirde sevk almaksızın devlet, anlaşmalı özel hastaneler veya üniversite hastanelerine doğrudan gidebilecekler.

İSTEYEN SEVKLİ GİDECEK İşte bu noktada ödemeleri gereken katkı payı gidilecek hastanenin türüne göre 5 katına kadar arttırılacak. Yeni sistemle birlikte sigortalıları ilk basamak sağlık merkezlerine çekilmesi için sağlık ocaklarını tercih eden sigortalılardan katkı payını ya hiç almaması ya da 1 YTL gibi sembolik bir rakamda tutması bekleniyor. Buna karşılık devlet hastanelerine gidenlerden 5-7 YTL, üniversite ve özel hastaneleri tercih edenlerden de 8-10 YTL katkı payı alınması planlanıyor. Sevkli olarak devlet, üniversite ya da özel hastanelere giden sigortalılardan daha düşük miktarlarda katkı payı alınacak. Katkı payı sadece ayaktan tedavilerde geçerli olacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber