Köşk-YÖK dayanışması

Haber Giriş : 03 Aralık 2006 09:36, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Cumhurbaşkanı rektör atamalarına ilişkin yasayı son gün veto etti. YÖK bir gün sonra dört adayın eski yasaya göre atanması için isimleri Köşk'e gönderdi. Yasa çıkıncaya kadar atamalar bitecek.

CUMHURBAŞKANI Ahmet Necdet Sezer önceki gün yeni kurulan üniversitede rektör atanmasına ilişkin yasayı veto etti. Aynı gün YÖK Genel Kurulu toplanarak yeni dört üniversite için belirlenen üçer adayı Köşk'e göndermeyi kararlaştırdı. Tekirdağ, Uşak, Düzce ve Ordu üniversiteleri için rektör adayları Köşk'e sunuldu. YÖK Başkanı Erdoğan Teziç rektör atamalarının yürürlükteki mevzuata göre devam edeceğini ve yeni yasanın beklenmeyeceğini söyledi.

Veto edilen yasa Meclis'ten çıkıncaya kadar kalan 11 üniversitenin rektör adayının Köşk'e sunulacağı belirtiliyor. Sezer veto ettiği yasa değiştirilmeden Meclis'ten çıkarsa onaylamak zorunda. Bu nedenle yasa çıkmadan önce yeni kurulan üniversitelerde rektör atamalarının tamamlanacağı kaydediliyor. Sezer'in veto kararı ile atamalar için YÖK'e zaman tanıdığı belirtiliyor.

AK Parti gelişmelere tepkili. Grup Başkanvekili Eyüp Fatsa yasa çıkmadan yapılacak atamaların hukuka aykırı olacağını savundu. Fatsa şöyle konuştu:

İKTİDAR PARTİSİ TEPKİLİ

Türkiye'de kurumsallaşmış üniversitelerde rektörlerin nasıl atanacağına ilişkin bir yasa var. Ancak yeni kurulmuş üniversitelere atamaya ilişkin yasa yok. YÖK hangi yasal zemine göre bu tespitleri yapıyor? Sezer de Teziç de hukukçu. Kimse kaynağını Anayasa'dan almayan bir yetkiyi kullanamaz.

star

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber