AK Parti Hükümetinin eğitim karnesi - 1

Kaynak : Türkiye
Haber Giriş : 03 Aralık 2006 12:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Millî Eğitim Bakanlığı (MEB), son dört yıl içinde uygulamaya koyduğu projelerle eğitim sisteminin çehresini değiştirdi. Eğitimin sorunlu alanlarının çözümüne ilişkin; okullaşma oranından fiziki altyapıya, teknolojik düzenlemelerden müfredata, öğretmen eğitiminden rehberlik sistemine kadar yüzden fazla proje uygulamaya konuldu. Ve çalışmalar 4 yıl gibi bir kısa sürede meyvelerini vermeye başladı.

İlköğretim ve ortaöğretim öğrencilerine kitaplar ücretsiz dağıtılıyor, liseler dört yıla çıkarıldı, müfredat değiştirildi, 80 bin derslik inşa edildi, 3 bin 800 okul yapıldı, 180 bin kız çocuğu okulla buluşturuldu, ?Eğitime % 100 Destek' ve ?Bilgisayarlı Eğitime Destek' çalışmalarıyla eğitime dışarıdan 3 milyon YTL'ye yakın bir ek kaynak sağlandı.

Bütçede bir ilk

Milli Eğitimin son 4 yılını değerlendiren Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, hükümetin eğitimi kalkınmanın en önemli unsuru olarak gördüğünü söyledi. Türkiye'nin bugüne kadar her alanda olduğu gibi maalesef eğitim alanında da rölantide çalıştığını belirten Çelik, artık Türkiye'nin buna tahammülü olmadığını ifade etti.

Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinin ilk defa hükümetleri döneminde Türkiye'nin en büyük bakanlık bütçesi olarak gerçekleştiğini belirten Bakan Çelik şunları söyledi: ?Bundan önce hep Milli Savunma Bakanlığı'nın bütçesi, birinci bakanlık bütçesi olmuştu. Bu, hükümetimizin eğitime verdiği önemden kaynaklanıyor. Geçtiğimiz yüzyılın başlarında ülke olarak emperyalizme karşı bir istiklal mücadelesi verdik ve bu istiklal mücadelesi ile bu ülkede hür ve bağımsız olarak yaşıyoruz. Ama bağımsız olarak yaşamak yetmez, hür ve bağımsız olmanın yanı sıra müreffeh bir toplum da olmamız gerekiyor. İşte bu da eğitimle mümkündür. Ben bu konuda hep Japonya'yı örnek veriyorum. Japonya, toprak bakımından Türkiye'nin yarısından daha az olan bir ülke ve bu toprakların da dörtte üçü yerleşime elverişli değil. Bu şu demek: Fiili olarak Japonya, Türkiye'nin sekizde biri kadar bir ülkedir. Ama nüfusu bizimkinin iki katı ve kişi başına düşen milli geliri 35 bin dolar. Bu nasıl sağlanmış diye baktığımız zaman, bunu eğitimle gerçekleştirdiklerini görüyoruz. Dolayısıyla biz AK Parti Hükümeti olarak, Seçim Beyannamemizde, Acil Eylem Planımızda ve Hükümet programımızda eğitimin önemini çok defa vurguladık.?

6 önemli başlık

Millî Eğitim Bakanlığı, yapılan çalışmalarda sistemde altı problemli alanı tespit etti. Bu alanları ?okullaşma oranı?, ?fiziki altyapı?, ?teknolojik altyapı?, ?müfredat?, ?öğretmen eğitimi? ve ?rehberlik olarak? belirleyen Bakanlık, ?yükseköğrenim ve kredi yurtları? ise ayrı bir başlıkta değerlendirdi. Millî Eğitim Bakanlığı'nın son dört yıl içinde uygulamaya koyduğu projeleri ve alınan sonuçları şöyle sıralanabilir:

Fakir öğrenciye burs

MEB, okul çağında olup da ekonomik sebeplerden dolayı eğitimden uzak kalan başarılı öğrencilere burs imkanı sağlıyor. İlköğretimin 6. sınıfından başlayıp orta öğrenimlerini tamamlayıncaya kadar başarılı öğrencilere yapılan sınavlar sonrasında karşılıksız burs desteği sağlanıyor. Bakanlık, 2006 yılı için 42 YTL olan burs miktarını 2007 döneminde ayda 55 YTL olarak belirledi.

Liseler dört yıl

Milli Eğitim Bakanlığı, büyük bir atılım gerçekleştirerek ortaöğretimi yeniden yapılandırıyor. Buna göre tüm genel ve mesleki teknik orta eğitim kurumlarında, geçtiğimiz öğretim yılından itibaren öğrenim süresi 4 yıla çıkarıldı.

Bilgisayarlı eğitim

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Türkiye Bilişim Sanayicileri ve İş Adamları Derneği'nin katkılarıyla başlatılan ve kısa sürede çığ gibi büyüyen kampanya sayesinde bugüne kadar 100 bine yakın bilgisayar, eğitimin hizmetine sunuldu. Hayırsever vatandaşlar, sivil toplum örgütleri ve diğer kurumların katkısıyla bilgisayarsız okul kalmaması hedefleniyor. Kampanya çerçevesinde 300 bin bilgisayarın eğitimin hizmetine sokulması planlanıyor.

?Taşımalı'ya çeki düzen

Öğrencilerin eğitimden uzak kalmamaları için daha önce ?8 Yıllık Kesintisiz Eğitim' uygulamaları çerçevesinde başlatılan ?Taşımalı Eğitim' uygulamaları genişletildi. Konuyla ilgili olarak kalitenin artırılması ve öğrencilerin daha sağlıklı taşınması için mevcut yönetmelikte değişikliğe gidildi. Genelge çıkarılarak yeni düzenlemeler yapıldı. Taşımalı eğitim kapsamındaki öğrencilerin daha sağlıklı eğitim almaları için ciddi tedbirler alındı. Öğrencilerin her gün sıcak yemek yiyebilmeleri için gerekli tedbirler uygulamaya konuldu.

40 yıllık müfredat değişti

40 yıl aradan sonra ilköğretim ve ortaöğretim müfredatları yenilendi. Yeni geliştirilen programlar, çoklu zeka kuramına göre hazırlandı. Bunun yanında öğrenci merkezli olan sistem, beyin temelli bir yaklaşım içeriyor. Yeni sistem her bireyin farklı ve kendine özgü olduğunu benimseyecek bir özellikte hazırlandı.

376 milyon kitap ücretsiz

2003-2004 yılından itibaren uygulamaya konulan

?İlköğretim Öğrencilerine Ücretsiz Ders Kitabı Temini Projesi? ile dört yılda 376 milyon ders kitabı ve öğretmen el kitapları ücretsiz olarak dağıtıldı. Milli Eğitim Bakanlığı, ardından yine bir ?ilk'e daha imza atarak ilköğretimden sonra ortaöğretim öğrencilerine de bu yıl kitapları ücretsiz olarak dağıttı. Son 4 yılda ücretsiz dağıtılan ders kitabı miktarı şöyle:

Yıllar Kitap miktarı

2003- 2004 81.384.281

2004 -2005 83.749.000

2005 -2006 106.000. 000

2006-2007 104. 292.694

Toplam 375.850.975

> Öğretmene konut öğrenciye yurt

Öğretmenlere yönelik de çalışma başlatan Milli Eğitim Bakanlığı'nın önemli projelerinin başında ?Öğretmenlik Mesleğinin Kariyer Basamaklar Halinde Yapılandırılması? geliyor. Çalışma ile yapılan sınav sonucunda başarılı olan öğretmenler durumuna göre 70 ile 150 YTL arasında ek bir ücret alabiliyor. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından öğretmenlerin derse bilgisayarla girmelerini sağlamak amacıyla ?Öğretmene Dizüstü Bilgisayar' kampanyası başlatıldı. Vakıfbank ile ortaklaşa düzenlenen kampanya sonucunda 100 bin öğretmen bilgisayar sahibi oldu. İlkokul Öğretmenleri Sağlık ve Sosyal Yardım Sandığı (İLKSAN) ile Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ) ortaklaşa yürüttüğü ve 2 bin 788 ailenin yararlanacağı ?Öğretmene Konut Projesi' tamamlandı. Öğretmenler evlerinde oturmaya başladı.

Bakanlık, öğrencilerin eğitim hayatları süresince kalabilecekleri ortamlar hazırlıyor. Bu amaçla ilköğretim öğrencileri için Yatılı İlköğretim Bölge Okulları (YİBO) ortaöğretim öğrencileri için de pansiyonları ve yurtları hazırlıyor. MEB, yeni YİBO ve pansiyon yapımına ağırlık veriyor. Bu amaçla son dört yıl içinde 116 pansiyon hizmete girerken 16 bin ek kapasite sağlandı. Bakanlık, yeni yurt ve pansiyon açmanın yanında mevcutlarını da her yönüyle güçlendiriyor. Daha önce koğuş sistemi uygulanan yurtların yerini oda modeli aldı. Öğrenciler artık 4 kişilik lüks odalarda kalıyor.

> 80 bin derslik öğrenciyle buluştu

?8 Yıllık Kesintisiz Eğitim' uygulamaları başta olmak üzere değişik sebeplerle kapatılmış okullar yeniden hizmete açılmak suretiyle öğrencilerin okula gitmesi için gerekli ortam hazırlandı. Son dört yıl içinde 3 bin kapalı okul yeniden hizmete sokuldu.

2003 yılı il yatırım programları ve gönderilen ödeneklerle toplam 10 bin 500 derslik ve ek derslik hizmete açıldı. 2004 yılı il yatırım programları planlamalarına göre 11 bin 588'i köyde 11 bin 732'si şehirde olmak üzere toplam 15 bin 320 derslik ve ek dersliğin yapımına başlandı. Yıl içerisinde programa alınan ek yatırımlarla birlikte 2004 yılı sonunda toplam 16 bin 552 derslik ve ek derslik bitirildi. 2005 yılı sonunda toplam 16 bin 552 derslik ve ek derslik bitirildi. 2005 yılı sonunda il yapım programları EFİKAP ( Eğitime Fiziksel Katkı Projesi) ve ?Eğitime yüzde 100 Destek' kampanyası ile 22 bin derslik ve ek derslikler yaptırıldı. 2006 yılında ise şu ana kadar 20 bin derslik hizmete sokuldu. Böylece toplam derslik sayısı 294 bin 708'e çıkartılarak ülke genelinde bir dersliğe düşen öğrenci sayısı 34'e indirildi. Yıllara göre yapımı gerçekleştirilen derslik sayısı şöyle gerçekleşti:

Yıllar Derslik sayısı

2003 13.000

2004 25.000

2005 22.000

2006 20.000

Toplam 80.000

Özürlüler unutulmadı

Eğitim çağına gelip de özürlü oldukları için eğitim imkanından yararlanamayan çocuklar için özel okullar yapılıyor. Hazırlanan proje çerçevesinde özrü dolayısıyla okula gidemeyen öğrencilerin bakanlık tarafından eğitim kurumlarına ücretsiz olarak ulaşımı ve evlerinde eğitimi sağlanıyor. Milli Eğitim Bakanlığı, özürlü çocukların ailelerinin eğitilmesi amacıyla Hacettepe Üniversitesi ile birlikte ortaklaşa bir çalışmayı hayata geçirdi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın da destek verdiği ?Umut Adımları Projesi' ile 110 bin aileye ulaşılması planlanıyor.

15 yeni üniversite

Milli Eğitim Bakanlığı, yükseköğretimin önündeki yığılmayı azaltmak amacıyla 15 yeni üniversiteyi faaliyete geçirdi. Söz konusu kanunun yürürlüğe girmesiyle birlikte aralarında Adıyaman ve Düzce'nin de bulunduğu 15 yeni ilde üniversite kuruldu. İşte açılan yeni üniversiteler:

İl Üniversitenin adı

Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi

Kastamonu Kastamonu Üniversitesi

Düzce Düzce Üniversitesi

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi

Uşak Uşak Üniversitesi

Rize Rize Üniversitesi

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi

Erzincan Erzincan Üniversitesi

Aksaray Aksaray Üniversitesi

Giresun Giresun Üniversitesi

Çorum Çorum Hitit Üniversitesi

Yozgat Bozok Üniversitesi

Adıyaman Adıyaman Üniversitesi

Ordu Ordu Üniversitesi

Amasya Amasya Üniversitesi

Tarladan okula

? Asıl ikamet yerlerinden ayrılarak aileleriyle birlikte geçici olarak tarım, orman, pamuk gibi işlerde çalışan işçiler ile göçer ailelerin zorunlu öğrenim çağı içerisinde bulunan (6-14 yaş) çocuklarının okula kazandırılması amacıyla valiliklere bir genelge gönderilerek gerekli tedbirlerin alınması istendi. Bunun yanında İlköğretim Genel Müdürlüğü ile ILO iş birliğinde çalışma başlatıldı. Proje, ilk planda Adana Karataş ilçesinde pamuk toplama işinde çalışan 2 bin 750 çocuğu kapsıyor. Proje kapsamındaki çocuklara eğitim hizmeti, 750 çocuğa da eğitim hizmetinin yanı sıra, sağlık, hukuk, psiko-sosyal bakım ve eğlence hizmetleri verilecek.

> 20 bin protokol

Milli Eğitim Bakanlığının, eğitimin fiziki altyapısına ait sıkıntıları gidermek için başlattığı çalışmaların başında ?Eğitime % 100 Destek? kampanyası geliyor. Kampanya çerçevesinde bugüne kadar 20 bin 549 derslik için protokol imzalanırken, bin 482 okul hizmete sokuldu. Kampanya ile yaklaşık 2.5 milyar YTL'lik bir dış kaynak eğitime kazandırıldı. Kampanyada Türkiye genelinde son durum ise şöyle:

Okul, bina sayısı 1.451

Derslik dışı ek bina sayısı 169

Derslik sayısı 20.084

Onarımı yapılan okul 8.998

Donatımı yapılan okul 8.998

Bağışlanan arsa yüzölçümü 654 684 m2

> Bütçeden en büyük pay

2003, 2004, 2005, 2006 yıllarının ardından 2007 bütçesinde de 16.568.145.500 YTL ile en büyük pay eğitime ayrıldı. Eğitime ayrılan bütçenin toplam içindeki oranı da yıllara göre giderek artıyor. 2003 yılında eğitime bütçeden yüzde 6.91 ayrılırken, 2006'da MEB'e düşen pay bir önceki yıla göre yüzde 11.68 arttı. Gayri Safi Milli Hasıla, Konsolide Bütçe ve Milli Eğitim Bakanlığı bütçe rakamları şöyle:

Yıllar GSMH (Bin YTL) Kons. Bütçe (Bin YTL) MEB Bütçesi (Bin YTL)

2003 356.681.000 147.230.170 10.179.977

2004 428.932.000 150.658.129 12.854.642

2005 485.058.000 156.088.874 14.882.259

2006 539.870.000 174.339.990 16.568.145

> 180 bin kız okullu oldu

Milli Eğitim Bakanlığı, ilköğretim çağında olup erkeklere oranla dezavantajlı durumda bulunan kız çocuklarının okullaşmasına destek amacıyla 17 Haziran 2003 tarihinde UNICEF'le birlikte ?Haydi Kızlar Okula' kampanyası başlattı. MEB'in marka haline gelen ve kısa sürede çok büyüyen ?Haydi Kızlar Okula' kampanyası ile bugüne kadar 180 bin kız çocuğu okulla buluşturuldu. İşte yıllara göre kampanya ile eğitime kazandırılan öğrenci sayısı:

Yıllar Sayı

2003 40.000

2004 50.000

2005 60.000

2006 25.000

Toplam 175.000

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber