'Ürün İhtisas borsalarının alınıp satıldığı bir yapı istiyoruz'

"Lisanslı depoculuktan başlayarak akredite olmuş laboratuvarlar tarafından sınıflandırılan ürünlerin, kurulacak ürün ihtisas borsalarında alınıp satıldığı bir yapı oluşturmak istiyoruz"

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 03 Haziran 2016 12:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Ürün İhtisas borsalarının alınıp satıldığı bir yapı istiyoruz'

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, "Lisanslı depoculuktan başlayarak akredite olmuş laboratuvarlar tarafından sınıflandırılan ürünlerin, kurulacak ürün ihtisas borsalarında alınıp satıldığı bir yapı oluşturmak istiyoruz." dedi.

Malatya Ticaret Borsası Başkanı Gürsel Özbey'i ziyaret eden Tüfenkci, burada yaptığı konuşmada, borsalar ve odaların Türkiye için önemli kurumlar olduğunu söyledi.

Üretilen ürünlerin hak ettiği değerde alınıp satılabilmesi için bakanlık olarak bir takım düzenlemeleri hayata geçirdiklerini belirten Tüfenkci, "Lisanslı depoculuktan başlayarak akredite olmuş laboratuvarlar tarafından sınıflandırılan ürünlerin, kurulacak ürün ihtisas borsalarında alınıp satıldığı bir yapı oluşturmak istiyoruz. Bununla ilgili çalışmalarımız son aşamaya geldi." diye konuştu.

Ürün ihtisas borsalarının birçok fayda sağlayacağına işaret eden Tüfenkci, şöyle devam etti:

"Artık diğer yatırım araçları gibi elektronik ortamda alınıp satılan üretilen elektronik senetlerin tıpkı Borsa İstanbul gibi borsada işlem görmesini sağlamış olacağız. Siz kayısıya 5-6 ay sonra fiyatlanacağını düşünerek alım satım yapabilirsiniz. İlla kayısı işiyle iştigal etmenize gerek yok. Bankalar da buna yatırım yapabilir. Uluslararası piyasalardaki yatırımcılar da yatırım yapabilir. Bunu herhangi bir borsada tekrar satabilir. Dolayısıyla tarım ürünlerindeki ticaret hacmini genişletmeyi hedef alan sistem hayata geçtiğinde inanıyorum ki Türkiye'deki tarım ticaretinin gelişmesi noktasında önemli rol alacaktır."

Tüfenkci, Türkiye'nin gelişmesi, kalkınması ve büyümesinin önemine dikkati çekerek, bu gelişmişlikten vatandaşların da faydalanacağını söyledi. Bakan Tüfenkci, "Uluslararası refah pastasından Türkiye ne kadar fazla pay alırsa Türkiye'de yaşayan insanlar o refah pastasından daha fazla pay almış olacaklar. Biz Malatya'yı büyüttüğümüz zaman inanın Türkiye'yi de büyütmüş oluyoruz. Malatya eğer yüzde 10 büyüyorsa Türkiye ekonomisine de büyüme oranında yüzde bir katkı sağlıyor demektir." ifadelerini kullandı.

Kayısının Malatya için önemli gelir kaynaklarından birisi olduğu belirten Tüfenkci, kayısının Malatya'da düzgün ve sürdürülebilir bir ekonomik yapıda ticarileşmesi noktasında borsalara önemli roller düştüğünü söyledi.

Tüfenkci, kayısıya havza bazlı destek verilmesi için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile çalışmalarını sürdürdüklerini de sözlerine ekledi.

Toplantıya, Malatya Valisi Süleyman Kamçı, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Malatya Emniyet Müdürü Ömer Urhal ile kurum ve kuruluş amirleri katıldı.

Naim Boşkut

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber