Başbakanlık Teftiş Raporu: TTK'da işe gitmeyen işçiye ceza verilmiyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 03 Aralık 2006 17:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye Taşkömürü Kurumunda (TTK) çalışan bazı madencilerin, işe gelmemeleri sonucu 2005'de 7 bin 556, 2006'nın 4 ayında da 1279 iş günü kaybı yaşandığı bildirildi.

Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulunun (BYDK) kurumla ilgili hazırladığı rapora göre, 2005'de ''sürekli olarak'' mazeretsiz ve izinsiz işe gelmediği tespit edilen 120 işçiye iş akitlerinin feshedileceğine yönelik tebligat yapıldı.

Kurulun 2004'te işe gelmemeyi alışkanlık haline getiren işçiler ve ihmali görülen yetkilileri hakkında TTK Genel Müdürlüğü Teftiş Kurulu Başkanlığından inceleme ve soruşturma yapılması isteği üzerine de ''Tetkik Raporu'' hazırlandı.

Tetkik Raporu'nda, çok sayıda devamsızlığı olan üretim işçilerinin işe gelmeme nedenleri arasında boşanma, sağlık, temlik, icra ve nafaka gibi parasal sorunlar ile yer altı çalışma koşullarının zorluğunun yanı sıra stres gösterildi.

Tetkik Raporu'nda ayrıca, Personel Devam Kontrol Sisteminde kartlarını okuttukları halde işe gelmeyen ve yevmiye cezası verilen işçiler hakkında suçun tekrarında iş akitlerinin feshedilme yoluna gidilmesi kanaatine varıldığı hususları yer aldı.

''İŞE GELMEYENE CEZA YOK''

BYDK raporunda da ''yapılan tebligatlara rağmen işe gelmemeyi alışkanlık haline getirdiği tespit edilen işçilerin, bu alışkanlıklarını devam ettirdikleri, söz konusu işçilere herhangi bir cezai müeyyide uygulanmadığı'' görüşüne yer verildi.

İş yeri disiplini, işin tanzimi, üretim programının aksatılmadan yürütülmesi ve iş verimliliğin artırılması için mazeretsiz ve izinsiz işe gelmeyenler hakkında kanun hükümlerinin uygulanması gerektiği belirtilen raporda, kanun ve sözleşme hükümlerinin gereğini yerine getirmede ihmali bulunan yöneticiler hakkında idari tedbirlerin alınmasının önem arz ettiği kaydedildi.

TTK'NIN GÖRÜŞÜ

TTK Genel Müdürlüğü yetkilileri, izinsiz ve mazeretsiz işe gelmedikleri belirtilen kişilerin, işte olmadıkları günler için yevmiyeleri, hafta tatil ücretleri ve sigorta primlerinin ödenmediğini belirttiler.

İşçilerin işe devam etmemeleri durumunda, ''yevmiye kesintisinin'' yanı sıra ''iş yeri değişikliği'' uygulamasına gidildiğini belirten yetkililer, 2004 yılında 14, geçen yıl da 3 işçinin iş akdinin feshedildiğini kaydettiler.

İşçilere, kurumu zarara uğratacak herhangi bir ödeme yapılmadığını kaydeden yetkililer, kurumun, Türkiye'nin en eski maden işletme kuruluşu olup ülkeye büyük hizmetler vermeye devam ettiğini ifade ederek, ''Kimseye hak etmediği ücret ve menfaat sağlanması söz konusu değildir'' dediler.

SENDİKADAN İŞÇİLERE DESTEK

Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı ve Türk-İş Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Çetin Altun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kurumdan hiç kimsenin işe gelmeden yevmiye alamayacağını savundu.

Maden işçilerinin ağır çalışma koşulları altında fedakarca çalıştıklarına dikkati çeken Altun, şöyle dedi:

''İşçiler, 3 kişinin yapacağı işe tek başlarına yerine getirerek kurumun ayakta kalması için çabalıyorlar. Yoğun iş temposu madencilerin vücut direncini azalttığından da dinlenmeye ihtiyaç duyuyorlar. Kurumda istihdam açıkları giderilirse hiç kimse izinsiz ve mazeretsiz işe gelmemezlik yapmaz. Ancak, sendika olarak üyelerimize yıllık izinlerini bölümler halinde kullanarak dinlenmeleri için uyarılarımızı yapıyoruz.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber