Türkiye ile Almanya arasındaki Gerilim ekonomiye taşınmayacak

Almanya ile yaşanan oylama krizinin ekonomik zemine taşınmayacağı öğrenildi. İlk istişarelerin yapıldığı Afrika'daki zirvede iş dünyasına, "Konu siyasi. Muhatabı da Dışişleri Bakanlığı. Ekonomik yaptırımlar düşünülmüyor" mesajı verildi

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 04 Haziran 2016 07:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Türkiye ile Almanya arasındaki Gerilim ekonomiye taşınmayacak

Almanya'nın 'Sözde Ermeni Soykırımı'nı kabul etmesinin ardından Türkiye'nin atacağı adımlar merakla beklenirken yol haritasına ilişkin ilk ipuçları belli olmaya başladı. Konuyla ilgili ilk istişareler iş dünyası temsilcilerinin yoğun katılım gösterdiği Cumhurbaşkanı'nın Afrika gezisinde yapıldı. İlgili bakanlıklar, STK yöneticileri ile uzun süreli istişareler yapıldı. Almanya'nın Türkiye'nin bir numaralı ticaret ortağı olması, yıllara dayanan ekonomik ilişkiler ve Almanya'nın Türkiye'deki yatırımları istişarelerin ana konusu oldu. Varılan noktada konunun tamamen dış işleri bakanlığı eliyle ve siyasi boyutları ile tartışılmasına ve ekonomik zemine çekilmemesine karar verildi.

DIŞİŞLERİ BA KANLIĞI DEVREDE

Konuyla ilgili olarak Dışişleri Bakanlığı'nın Afrika ziyaretine katılan ve TİM, DEİK, MÜSİAD, TOBB gibi kurumların başını çektiği STK temsilcilerine mini bir brifing verdiği de öğrenildi. Bakanlık yetkilileri, konunun siyasi olduğunu ekonomi ile ilgisinin bulunmadığı mesajını iletilerek şunları paylaştı: "Dışişleri Bakanlığı olarak konunun muhatabı biziz. Bakanlığımız gelişmeleri en üst düzeyde takip ediyor ve gerekli adımları atıyor. Sizler küresel ekonomide ulaştığınız başarıları geliştirmeye devam edin. Hatta yapacağınız açıklamalarda da konunun ekonomik zemine kaymasına izin vermeyin."

EKONOMİK YA PTIRIM YOK

Konuyla ilgili olarak Ekonomi Bakanlığı da yoğun çalışma içinde. Bakanlık kaynakları da Almanya'ya yönelik atılacak adımlarda ekonomiyi içeren uygulamaların yer almayacağının altını çizdi. Almanya'daki iş örgütleri ile yoğun bir görüşme trafiğinin yaşandığını ifade eden yetkililer, "Alman iş dünyası da rahatsız. Konunun siyasilerce çözüleceğini düşünüyorlar. Ticaretin daha da geliştirilmesini istiyorlar" dedi.

Mehmet BüyükekşiTİM Başkanı

Üzüntüyle karşıladık

"Almanya,Türkiye'nin dışticaretinde çokönemli yere sahip bir ülke. İkiülke arasındaki ilişkiler sadeceticari ilişkiler değil, çokboyutlu, derin, yıllara dayananilişkiler. Ülkemizde yaşayanErmeni kökenli vatandaşlarımızvar, birçok Ermeniasıllı ihracatçımız yatırımcımızvar. Bu derin ilişkilererağmen Almanya FederalMeclisi'nin 1915 olaylarıile ilgili aldığı kararı büyük birhayret ve üzüntü ile öğrendik.Biz bu tür tarihi tartışmalarınancak diyalog ve objektif adilbir bakış açısıyla ele alınmasınınmümkün olabileceğinidüşünüyoruz."

İsmail GÜLLE İTHİB Başkanı

Gerekli cevabı siyasiler verir

AlmanyaParlamentosu'nun aldığı bu kararı kabul etmek mümkün değil. 100 yıldır gündeme getirilen ve hiçbir resmi dayanağı olmayan bu iddiaları soykırım olarak kabul etmesi bizleri derinden yaraladı. İhracatta en büyük pazarlarımızın başında geliyor. Parlamento'nun aldığı kararın Alman halkının genel kanaati olmadığına inanıyorum. Siyaset yapmak bizim işimiz değil, siyasiler konuyla ilgili gerekli cevabı vereceklerdir.

Adnan DalgakıranMakine Tanıtım Grubu Başkanı

Diyalogla çözülecek

Konunundiyalogla çözüleceğini düşünüyoruz. İki ülke arasında çok ciddi bağlar var. Aynı zamanda Almanya ekonomik olarak en büyük partnerlerimiz arasında. İki ülkenin de yakın zamanda ortak değerlerde buluşacağına inanıyoruz.

METİN CAN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber