Gümrük Bakanlığı personelinin nakil işlemlerinde neler değişti?

Gümrük ve Ticaret Bakanlığının yer değiştirme yönetmeliği değişti.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 04 Haziran 2016 17:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Gümrük Bakanlığı personelinin nakil işlemlerinde neler değişti?

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı yer değiştirme yönetmeliğinde değişiklik yapıldı.

Önceki düzenlemede, beşinci hizmet bölgesinde ilave çalışmanın her yılına ek bir puan verilirken, yeni düzenlemede 3 yılı geçmeme sınırlaması getirildi. Ayrıca beşinci bölgedeki 6 yılı geçen süreler de, her yıl için 1 puan verilecek.

Aile birliğine bağlı nakil işlemlerinde, genel yer değiştirme yönetmeliğindeki prensip esas alınmıştır. Buna göre, eşi özel çalışanlar için, başvuru tarihi itibarıyla son iki yıl içinde 360 gün sigortalı olmak yeterlidir.

Bir diğer düzenleme ise nüfusa kayıtlı olduğu ile atanamamakla ilgili. Yönetmelikte varolan düzenleme yürürlükten kaldırılmıştır.

Yönetmelik değişikliğini görmek için tıklayın.

İŞTE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLERİN KARŞILAŞTIRMALI MADDE TABLOSU

ESKİ HÜKÜM YENİ HÜKÜM
(4) Hizmet bölgeleri için belirlenen çalışma süreleriyle sınırlı olmak üzere, yer değiştirme suretiyle atamaya tabi geçen hizmetlerin her bir yılı puanlandırılır. Ek-1 sayılı cetvelde yer alan beşinci hizmet bölgesi için ilave çalışma sürelerinin her bir yılına ek bir puan verilir. Ay ve gün kesirleri de aynı şekilde puanlandırılır. MADDE 1 - 7/7/2012 tarihli ve 28346 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Yer Değiştirme Yönetmeliğinin 10 uncu maddesinin dördüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"(4) Hizmet bölgeleri için belirlenen çalışma süreleriyle sınırlı olmak üzere, yer değiştirme suretiyle atamaya tabi geçen hizmetlerin her bir yılı puanlandırılır. Ek-1 sayılı cetvelde yer alan beşinci hizmet bölgesi için ilave çalışma sürelerinin 3 yılı geçmemek üzere her bir yılına karşılık çalışılan idarenin hizmet puanı verilir. Ayrıca bölgedeki toplam çalışma süresi 6 yılı geçen süreler için de her bir yıl için 1 puan verilir. Ay ve gün kesirleri de aynı şekilde puanlandırılır."

e-Atama esasları
Madde 11 -
(1) Yer değiştirme suretiyle atama işlemleri e-atama yoluyla aşağıdaki ilkeler çerçevesinde yapılır:
a) Yer değiştirme döneminde, atamaya tabi tutulacak personel ve atama yapılacak hizmet alanlarının kontenjan sayıları, Kurulca tespit edilerek bilgisayar programına veri girişi sağlanır.
b) Kurul kararı ile görev yeri belirlenenlerin atamaları öncelikle yapılır. Daha sonra, beşinci hizmet bölge süresini tamamlamamış olanlardan kontenjan sayısı kadar personel puan ve tercih üstünlüğüne göre e-atama ile beşinci hizmet bölgesine atanır.
c) (b) bendinde yer alan personelden kontenjan sayısı nedeniyle atanamayanlar ile beşinci hizmet bölge süresini tamamlamış diğer personelin atamaları, hizmet puanı esas alınarak unvan bazında oluşturulan sıralamaya göre (d) ve (e) bentleri çerçevesinde birinci, ikinci, üçüncü ve dördüncü hizmet bölgelerine yapılır.
ç) Sadece bir hizmet bölgesine atanabilecek durumda olanlar için, bu sayı kadar kontenjan program tarafından rezerve olarak tutulur ve (b) ile (c) bentlerinde yer alan usule göre yerleştirmeler yapılır.
d) Bir hizmet bölgesine atanacak personelin görev yapacağı hizmet alanının belirlenmesinde, hizmet puanı daha yüksek olanların tercihlerine, tercihlerine yerleşememesi halinde ise A tipi hizmet alanlarından başlayarak, diğer boş kontenjanlar dahilinde alt tip sırası yerleştirme önceliğine göre atama işlemlerinin gerçekleştirilmesi esastır.
e) Tercihte bulunmayan personelin hizmet puanı üstünlüğü, atanmaları esnasında öncelik hakkı teşkil etmez. Bu personel tercihte bulunanların atamaları gerçekleştikten sonra puanı en düşük olandan başlanarak C birim alt tipinin alt tip sırası en düşük olan hizmet alanından itibaren, diğer boş kontenjanlar dahilinde alt tip sırası yerleştirme önceliğine göre atanır.
(2) 12, 13/A, 14, 15, 16, 20 ve 25 inci maddeler ile 8 inci maddenin üçüncü ve yedinci fıkraları ile bölge amiri, müdür yardımcısı ve üstü unvanlarda görev yapanlar, Dedektör Köpek İdarecileri, X-Ray Operatörleri, Gemi Arama Eğiticileri, tüm hizmet bölgelerindeki çalışma sürelerini dolduranlar ve 14/2/2000 tarihli ve 2000/284 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Yönetmeliğinin 15 inci maddesi kapsamında değerlendirilenler ile görevden uzakta iken bölge hizmet süresini dolduran personelden göreve iade edilenler ile 657 sayılı Kanunun 72 nci maddesi uyarınca kullanılan aylıklı izin ile her türlü aylıksız izinlerini kullanıp göreve başlayanlardan halen görevli oldukları hizmet bölgesi çalışma süresini dolduranlar e-atamaya tabi tutulmaz. Bunların atanacağı yerin tespit işlemleri puan üstünlüğü dikkate alınmadan idarenin ihtiyacı ve tercihlere göre Kurulca yerine getirilir.
(3) Personelin hizmet puanlarının eşit olması halinde sırasıyla beş, dört, üç ve ikinci bölgede görev yapan personele, her iki personelin aynı bölgede görev yapması halinde yaşı büyük olana öncelik verilir.
MADDE 2 - Aynı Yönetmeliğin 11 inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde yer alan "puan ve tercih üstünlüğüne göre" ibaresi, ", hizmet puanı esas alınarak unvan bazında oluşturulan sıralamaya göre (d) ve (e) bentleri çerçevesinde" şeklinde değiştirilmiş, aynı fıkranın (d) bendinde yer alan "diğer" ibaresi "kalan" şeklinde değiştirilmiş ve aynı fıkranın (e) bendinde yer alan "C birim alt tipinin alt tip sırası en düşük olan hizmet" ibaresinden sonra gelmek üzere "bölge ve" ibaresi eklenmiştir.
Madde 13 -
(1) Mazeretlerin belgelendirilmesi aşağıda belirtilen esaslara göre yapılır.
a) Sağlık mazeretine dayanarak yer değişikliği; memurun sağlık mazeretine dayanarak yer değiştirme veya yerinde kalma talebinde bulunabilmesi için; kendisi, eşi, annesi, babası, bakmakla yükümlü olduğu çocukları ve yargı kararı ile vasi tayin edildiği kardeşinin hastalığının görev yaptığı yerde ya da görev yerinin değişmesi halinde tedavisinin mümkün olmadığı veya mevcut görev yerinin söz konusu kişilerin sağlık durumunu tehlikeye düşüreceğini eğitim ve araştırma hastanesi veya üniversite hastanesinden alınacak sağlık kurulu raporu ile belgelendirmesi gerekir.
b) Aile birliği mazeretine dayanarak yer değişikliği, memurun;
1) Kamu personeli olan eşinin, kurum içi yer değiştirme suretiyle atanma imkanının olmaması veya mevzuatı uyarınca zorunlu yer değiştirmeye tabi tutulan bir görevde bulunması durumunda bu kapsamdaki eşin bulunduğu yere atanması suretiyle yapılabilir.
2) Eşlerin her ikisinin de Bakanlıkta çalışıyor olması halinde, Bakanlığın daha fazla hizmet ihtiyacı duyduğu yere atanması suretiyle yapılabilir.
3) Eşlerin farklı kurumda çalışıyor olması halinde kurumlar arasında gerekli koordinasyon sağlanmak suretiyle her iki kurumun da öncelikli hizmet ihtiyacının bulunduğu yere atanması suretiyle yapılabilir.
4) Milletvekili, belediye başkanı, muhtar veya noter olan eşlerinin bulunduğu yere atanması suretiyle yapılabilir.
5) Kamu personeli olmayan eşinin, talep edilen yerde kesintisiz son üç yıl sosyal güvenlik primi ödemek suretiyle kendi adına veya bir hizmet akdi ile işverene bağlı olarak çalışmış ve halen çalışıyor olması halinde bu durumda olan eşin bulunduğu yere atanması suretiyle yapılabilir. Ancak, bu hüküm beşinci ve dördüncü hizmet bölgesine atanacakların bu bölgelerin ihtiyacını karşılamaması durumunda bu bölge hizmet sürelerini tamamlamayanlar için uygulanmaz.
6) Aile birliği mazeretine dayanarak yer değiştirme veya yerinde kalma isteğinde bulunan memur, eşinin kamu kurum ve kuruluşlarında kamu personeli olarak çalıştığına veya atanmayı ya da yerinde kalmayı talep ettiği yerde eşinin kesintisiz son üç yıl sosyal güvenlik primi ödemek suretiyle kendi adına veya bir hizmet akdi ile işverene bağlı olarak halen çalıştığına ya da birinci fıkranın (b) bendinin (4) numaralı alt bendinde sayılan görevlerde bulunduğuna ilişkin belgeyi ibraz etmekle yükümlüdür. Ayrıca yer değiştirme başvurusuna, evlilik durumunu kanıtlayan vukuatlı nüfus kayıt örneğinin de eklenmesi gerekir.
c) Can güvenliği mazeretine bağlı yer değişikliği;
1) Memurun can güvenliği mazeretine dayanarak yer değiştirme talebinde bulunabilmesi için; kendisinin, eşinin veya bakmakla yükümlü olduğu çocuklarından birinin bulunduğu yerde kalmasının can güvenliğini tehdit altında bırakacağının mahkeme kararı veya valilik makamından alınacak belgeyle belgelendirmesi gerekir.
2) 8/3/2012 tarihli ve 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi uyarınca hakkında adli makamlarca işyerinin değiştirilmesine ilişkin koruyucu tedbir kararı alınan memur, aynı hizmet bölgesi içindeki başka bir hizmet alanına, görev yaptığı hizmet bölgesinde ihtiyaç bulunmaması halinde ise diğer hizmet bölgelerine atanabilir.
MADDE 3 - Aynı Yönetmeliğin 13 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinin (5) ve (6) numaralı alt bentlerinde yer alan "kesintisiz son üç yıl" ibaresi "başvuru tarihi itibarıyla son iki yıl içinde 360 gün" şeklinde değiştirilmiştir.
Madde 18 - (Değişik madde: 26.03.2015 - 29307 s. R.G. Yön./10. md.))
(1) Memurun kadrosunun bulunduğu yerin bölge hizmetinden sayılacak süreler aşağıda gösterilmiştir.
a) 657 sayılı Kanunun 102 nci, 103 üncü ve 104 üncü maddelerinde öngörülen izinlerin tamamı ile 105 inci maddesi gereğince verilen izinlerin bölge hizmet süresinin toplam altı ayı geçmeyen kısmı,
b) Aynı hizmet bölgesi içinde yapılan naklen atamalarda eski görevinden ayrılış ve yeni görevine başlayış tarihleri arasında geçen süreler,
c) Görevden uzaklaştırılan ve görevi ile ilgili olsun veya olmasın herhangi bir suçtan tutuklanan veya gözaltına alınan memurların, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 143 üncü maddesinde sayılan durumların gerçekleşmesi halinde bu sürelerin tamamı,
ç) Hizmet bölgesi dışında geçirilen, yılda toplam 90 günü geçmeyen geçici görev süreleri,
d) Hizmet içi eğitimde başarılı geçen süreler, kurs, konferans, seminer ve toplantılarda geçen süreler.
(2) Aşağıda gösterilen sürelerin tamamı, bu hizmetlerin geçirildiği yerin hizmet bölgesi çalışma süresinden sayılır.
a) Yılda toplam 90 günü aşan geçici görev süreleri,
b) Aynı unvanda aday memur olarak geçen süreler,
c) Başka yerdeki bir görevin vekaleten gördürülmesi halinde bu sürelerin tamamı,
ç) Yer değiştirmeye tabi bir personelin, hizmet bölgesi dışında yer değiştirmeye tabi olmayan bir görevi geçici olarak veya vekaleten yürütmesi halinde, bu şekilde geçen hizmet süreleri,
d) Yer değiştirmeye tabi olmayan bir personelin, yer değiştirmeye tabi bir görevi geçici olarak veya vekaleten yürütmesi halinde, bu şekilde geçen hizmet süreleri,
e) Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsünde geçen sürelerin tamamı.
MADDE 4 - Aynı Yönetmeliğin 18 inci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinde yer alan "kurs," ibaresinden sonra gelmek üzere "staj," ibaresi eklenmiş ve aynı fıkraya aşağıdaki (e) bendi eklenmiştir.

"e) Yılda toplam 90 günü geçmeyen, yurtdışına yapılan geçici görevlendirme süreleri."

Madde 19 - (1) Aşağıda belirtilen süreler hiçbir bölgenin hizmetinden sayılmaz.
a) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 72 nci maddesi uyarınca kullanılan aylıklı izin ile her türlü aylıksız izinde geçirilen süreler.
b) Farklı hizmet bölgeleri arasındaki naklen atamalarda eski görevlerinden ayrılış ile yeni görevlerine başlayış tarihleri arasında geçen süreler.
c) Yetiştirilmek amacıyla yurtdışına gönderilen memurların yurtdışında geçirdiği süreler.
ç) Görevden uzaklaştırılan personelin, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 144 üncü maddesi uyarınca görevine iade edilmesi halinde, görevden uzakta geçirilen süreler.
d) Görevine son verilen yer değiştirme suretiyle atamaya tabi personelin tekrar göreve başlaması halinde hizmet dışında geçen süreleri.
e) 657 sayılı Kanunun 105 inci maddesi gereğince verilen izinlerin bölge hizmet süresinin toplam altı ayı geçen kısmı.
MADDE 5 - Aynı Yönetmeliğin 19 uncu maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki (f) bendi eklenmiştir.

"f) Bu Yönetmeliğin Ek-1 ve Ek-2 sayılı cetvellerinde belirtilen hizmet bölge ve alanları dışındaki yurtiçi yerlere yapılan geçici görevlendirmeler."

Madde 20 - (1) Bu Yönetmeliğe tabi personel;
a) Kendisinin veya eşinin halen veya daha önce nüfusa kayıtlı olduğu;
1) Merkez nüfusu 100.000'in altında olan il veya ilçeye ve bu ilçenin bağlı olduğu ilin merkez nüfusu 100.000'in altında olan diğer ilçelerine,
2) İl veya ilçe merkezi nüfusu 100.000'in üstünde olmakla birlikte, bu il'e bağlı ilçelerden nüfusu 100.000'in altında olan diğer ilçelere,
b) Kendisinin veya eşinin, nüfusa kayıtlı olmamakla birlikte, en az 15 yıl müddetle devamlı olarak ikamet ettiği, hizmetini olumsuz yönde etkileyecek maddi ilişkisinin bulunduğu, merkez nüfusu 100.000'in altında olan; il veya ilçeye, bu il'e bağlı ilçelere, ilçenin bağlı bulunduğu il ve bu il'e bağlı diğer ilçelere
atanamaz.
(2) Birinci fıkrada belirtilen yerlerde görev yapan personel, görevli bulunduğu hizmet bölgesi içinde kalmak kaydıyla ve tercihleri de alınarak, anılan fıkra hükümleri çerçevesinde yer değiştirme döneminde Kurul tarafından başka hizmet alanlarına atanırlar.
MADDE 6 - Aynı Yönetmeliğin 20 nci maddesi yürürlükten kaldırılmıştır.
Madde 21 - (1) Bu Yönetmelik kapsamına giren personelin yer değiştirme suretiyle yapılacak atama işlemlerini incelemek ve değerlendirmek üzere Başkanlıktan sorumlu Müsteşar Yardımcısının başkanlığında, Gümrükler Genel Müdürü, Gümrükler Muhafaza Genel Müdürü, Tasfiye Hizmetleri Genel Müdürü, I. Hukuk Müşaviri ve Personel Dairesi Başkanının katılımıyla Yer Değiştirme Kurulu oluşur.
(2) Kurul, başkanın çağrısı üzerine tüm üyelerin katılımı ile toplanır. Kararlar oy çokluğu ile alınır. Çekimser oy kullanılamaz. Oyların eşitliği halinde başkanın kullandığı oy yönünde çoğunluk sağlanmış sayılır. Kurulun sekretarya işlemleri Başkanlıkça yürütülür.
(3) Kurul, ibraz edilen hastalık raporlarının değerlendirilmesinde Daire Tabibinden yararlanabilir.
MADDE 7 - Aynı Yönetmeliğin 21 inci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"(1) Bu Yönetmelik kapsamına giren personelin yer değiştirme suretiyle yapılacak atama işlemlerini incelemek ve değerlendirmek üzere; Müsteşar veya Müsteşar Yardımcısının başkanlığında, I. Hukuk Müşaviri ve Personel Dairesi Başkanı ile;

a) Gümrük taşra teşkilatı idareleri için; Gümrükler Genel Müdürü ve Gümrükler Muhafaza Genel Müdürünün katılımıyla 5 üyeden,

b) Döner sermaye teşkilatı idareleri için; Gümrükler Genel Müdürü, Gümrükler Muhafaza Genel Müdürü ve Tasfiye Hizmetleri Genel Müdürünün katılımıyla 6 üyeden,

oluşan Yer Değiştirme Kurulu teşkil ettirilir."

Madde 25 - (1) Ek-1 sayılı cetvelde yer alan beşinci hizmet bölgesindeki çalışma süresini tamamladıkları halde diğer hizmet bölgelerinden bu hizmet bölgesine atanmak veya çalışma süresini tamamladıktan sonra bu hizmet bölgesinde kalmak ya da diğer hizmet bölgelerindeki çalışma süresini tamamlamadan bu hizmet bölgesine atanmak için talepte bulunanların istekleri, Kurulca uygun görüldüğü takdirde yerine getirilebilir.
(2) Birinci fıkra hükmü, nüfus sayısına bakılmaksızın, nüfusuna kayıtlı bulundukları ildeki hizmet birimlerine atanmak için uygulanmaz.
MADDE 8 - Aynı Yönetmeliğin 25 inci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"(2) Bulunduğu hizmet bölgesindeki çalışma süresini tamamlayanlardan beşinci hizmet bölgesi boş olanlar, birinci fıkra hükmünden yararlanamaz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber