Doğu'nun su sıkıntısını çözdük

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, geçmiş yıllarda Mardin, Şırnak, Siirt, Kilis, Diyarbakır, Van ve Şemdinli'de su olmadığını belirterek "Bölgenin içme suyu meselesini 2060 yılına kadar çözdük" dedi. Eroğlu, "GAP bittiğinde her yıl yaklaşık 6.7 milyar dolarlık katkı sağlayacak. Çiftçimizin cebine her yıl 2.2 milyar dolarlık para girecek" diye konuştu.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 12 Haziran 2016 07:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Doğu'nun su sıkıntısını çözdük

2007 yılından bu yana 6 kez üst üste aynı göreve gelen Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, projelerini Yeni Şafak'a anlattı. Yeni Şafak Ankara Haber Müdürü Hüseyin Likoğlu ve muhabimiz Yasemin Asan'la bir araya gelen Eroğlu, terörle mücadele konusunda da değerlendirmelerde bulundu. Geçmiş yıllarda Mardin, Şırnak, Siirt, Kilis, Diyarbakır, Van ve Şemdinli'de su olmadığını hatırlatan Eroğlu, "Bölgenin içme suyu meselesini 2060 yılına kadar çözdük" dedi.

CHP SİİRT'E SU GETİREMEDİ

CHP'nin Siirt'e su getiremediğini ifade eden Eroğlu, "Siirt'te su yoktu, hatta CHP döneminde 1940'larda, 'buraya su gelmez, su getirme maliyeti, Siirt'i taşıma maliyetinden daha pahalıdır' diye su getirmemişler. Şimdi muhteşem Siirt'e biz üç kaynaktan su getirttik. İçme suyu arıtma tesisi kurduk" diye konuştu. "GAP projelerini engellemek için çok gayret ettiiler" diyen Eroğlu, şunları söyledi: "PKK, koruma bölüğüne saldırdı, araçlar yakıldı, şantiye çalışanları kaçırıldı. Biz onlara rağmen çalışmalarımızı yapıyoruz. GAP bittiğinde her yıl yaklaşık 6.7 milyar dolarlık katkı sağlayacak. Sulama faydasından her yıl çiftçimizin cebine 2.2 milyar dolarlık para girecek. 1071 gölet ve sulama projesini 2019 yılına kadar yapacağız."

DÜNYAYI EĞİTİYORUZ

Bütün dünyayı çölleşmeyle mücadele konusunda eğittiklerini ifade eden Eroğlu, "Afrika'da çölleşmeye maruz olan çok sayıda ülkeden misafir geldi, eğitimler verdik. Senegal ve Moritanya'da yeşil duvar projesine destek veriyoruz. O bölgeye uygun fidanlar ürettik, oraya gönderdik" ifadelerini kullandı. "Yurt içi ve yurt dışında gerçekleştirilen projelerle 2003-2023 yılları arasında 7 milyar insan için 7 milyar fidan toprakla buluşturulmuş olacak" diyen Eroğlu, Baraj Havzaları Yeşil Kuşak Ağaçlandırmaları kapsamında 2015-2019 yılları arasında 391 adet baraj ve göletin etrafının ağaçlandırılacağını söyledi.

SU KANUNU ÇIKACAK

2019 yılına kadar inşa edilecek 44 tesis ile 23 milyon nüfusa ilave içme suyu temin edileceğini ifade eden Eroğlu, Su Kanunu çıkarılacağını ve 2019 yılı sonuna kadar bin 71 Gölet ve Sulama Projesi hayata geçirileceğini belirtti. GAP eylem planında yer alan barajların ve göletlerin yüzde 78'ini bitirdiklerini vurgulayan Eroğlu, "İçme suyunun yüzde 100'ünü, sulamalarda yüzde 50'sini tamamladık. Yaklaşık 1 milyon 58 bin hektar GAP bölgesinde sulanacak toprak var, bunun şu anda kadar 500 bin hektarını suladık. 31 Aralık 2019 saat 16.59'da kadar GAP'taki sulamaları, ağaçlandırma, içme suyu bitirmiş olacağız" ifadelerini kullandı. Türkiye'de girmediği yer olmadığını ifade eden Eroğlu sözlerini şöyle sürdürdü: "Yılbaşından beri 202 temel attım, 215 tane açılış yaptım. Toplam olarak 417 açılış ve temel atmaya 13 milyar 641 milyon liralık yatırım yaptık. Gittiğimiz yerde 4.5 milyon lira değerinde 606 tane müjde vermişiz, yılbaşından bu yana 22 bin 957 kilometre yapmışım."

Doğa için hedef 15 milyon turist

2019 yılı sonuna kadar orman köylüsünün yapmış oldukları çalışma ve hizmetlerden dolayı takriben 7.2 milyar lira gelir elde etmelerini sağlayacaklarını ifade eden Eroğlu, doğa turizmiyle ilgili de bilgi verdi. Eroğlu, "81 il için Tabiat Turizmi Master Planları tamamlanmış olup, korunan alanlar için de ziyaretçi yönetim etkinliği artırılarak korunan alanlarda yaşayan yöre halkının kalkınmasını destekleyeceğiz. Korunan alanlara gelen ziyaretçi sayısını 2019 yılı sonunda yıllık 15 milyona çıkarma hedefi koyduk" dedi. Hayvanlar için otobanlara ekolojik köprüler yapılacağını da kaydeden Eroğlu, "Ekolojik koridor ile kopuk olan ormanlık alanların birbiri ile bağlantılı hale getirilmesi sağlanacak" diye konuştu.

İşsizlik bitecek

Bakan Eroğlu GAP sulamaları ile ilgili şu bilgileri verdi: "2019 yılına kadar 10 milyon dekar ilave arazi sulanabilir hale getirilecek. GAP sulamalarının tamamı olan 10 milyon 580 bin dekarın tamamı sulamaya açılacak. Sulamalar tamamladığında GAP, gıda üreten ve dünyaya ihraç eden bir 'üretim ve ihracat merkezi' haline gelecek. 2019 yılı sonuna kadar hedeflenen 11 milyon dekar arazinin tamamını sulamaya açmayı hedefliyoruz. DOKAP Projesi kapsamında Ordu, Giresun, Gümüşhane, Bayburt, Trabzon, Rize ve Artvin illerinde 2019 yılı sonuna kadar 7 proje ile 712 bin 720 dekar arazinin sulamaya açılması planlanıyor. AKDENİZGEP, EGEGEP, MARMARAGEP, ORTAANADOLUGEP veE BAKGEP kapsamında yapılacak sulama, içme suyu ve taşkın tesisleriyle yöre halkının bu yöndeki ihtiyaçları karşılanarak, söz konusu illerde istihdam sağlanacak ve işsizliğin önüne geçilecek."

Teröre karşı tek vücut olmalıyız

Bakan Veysel Eroğlu, terörle mücadele konusunda da şu bilgileri verdi: "İstanbul Veznecilerdeki, Mardin Midyat'taki terör saldırıları yüreğimizi dağladı, bunu yapanlar insan olamaz. Terörün sonuna kadar üzerine gideceğiz. Türkiye'nin önünü kesmek isteyen ülkeler var, maalesef bunlara silah veriyor, destek veriyor, eğitiyorlar. Bunları biliyoruz, Türkiye dimdik ayakta, her şeye rağmen terörle mücadele kararlılıkla sürecek. Birçok ilçe teröristlerden temizlendi. PKK orada sadece askeri, polisi, emniyet güçlerini değil, sivilleri de hedef alıyor. PKK zaten bütün insanların düşmanı, kendilerini Kürt olarak gösteriyorlar ama bunların Kürtlükle alakası yok. Çanakkale'de, Türkiye'nin her yerinden şehit kucak kucağa yatıyor. Dolayısıyla Çanakkale ruhuyla hareket etmemiz lazım. Çanakkale, Kut'ül Amare ruhuyla hareket ederek mutlaka bu teröristlere karşı tek vücut halinde olmamız lazım."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber