Kamuyu zarara uğratan bürokrata haciz

Kamunun zararlarını en aza indirmek amacıyla hükümet harekete geçti. Kamu zararlarının tahsili daha hızlı bir şekilde yapılacak. Rayiç bedelin altında bina satışı, düşük fiyata arsa satışı veya fazla ödeme gibi usulsüzlüklerle kamuyu zarara uğratan memur ve idarecilere ağır ceza verilecek.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 13 Haziran 2016 10:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kamuyu zarara uğratan bürokrata haciz

Ercan Baysal

Aile bağlarının da güçlenmesini hedefleyen hükümet dede ve ninelerin torunları ile daha fazla vakit geçirmelerini destekleyecek yeni bir model üzerinde çalışıyor. Bu kapsamda öncelikli olarak Yaşlanma Ulusal Eylem Planı güncellenecek. Farklı ülke modelleri de incelenerek yaşlı nüfusu daha üretken ve dinamik hale getirmenin yol haritası belirlenecek. 65. Hükümetin programında yer alan çalışmanın ana teması yaşlıların ekonomik ve sosyal hayata daha aktif olarak katılmaları. Hükümet programında konuyla ilgili olarak, 'Yaşlanma Ulusal Uygulama Programı'nın daha etkin bir şekilde hayata geçirilmesinin sağlanacağı belirtiyor.

SİNEMADA İNDİRİMLİ BİLET

Dede ve nineleri daha aktif hale getirecek çalışmada torunu ile sinema veya tiyatroya giden dedenin indirimli bilet alması ya da biletin devlet tarafından karşılanması gibi öneriler masaya yer alıyor. Yaşlı nüfus için daha fazla yaşam alanı oluşturulması ve sağlık hizmetlerinin çeşitlendirilmesi de hükümetin gündeminde yer alıyor. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Kalkınma Bakanlığı'nın koordinasyonunda yürütülecek çalışmalarda üzerinde durulan önemli başlıklardan biri de aile bağlarının daha fazla güçlendirilmesi. Farklı ülke örneklerini de inceleyecek olan uzmanların 'torununa bakan kayınvalideye destek' sağlanması gibi öneriler getirebileceği ifade ediliyor. Başbakan Binali Yıldırım tarafından açıklanan hükümet programının ana başlıklarından birini yoksulluğun ortadan kaldırılması oluşturuyor. Bu kapsamda çocuklardan başlayarak yaşlılara kadar destek sunulması ve sosyal desteklere duyulan ihtiyacın azaltılması temel amaç olarak belirlendi.

KAMUYU ZARARA UĞRATAN BÜROKRATA HACİZ

Kamunun zararlarını en aza indirmek amacıyla hükümet harekete geçti. Kamu zararlarının tahsili daha hızlı bir şekilde yapılacak. Rayiç bedelin altında bina satışı, düşük fiyata arsa satışı veya fazla ödeme gibi usulsüzlüklerle kamuyu zarara uğratan memur ve idarecilere ağır ceza verilecek. Bu kapsamda önemli revizyonları içeren Maliye Bakanlığı'nın Kamu Zararlarının Tahsili Hakkında Yönetmeliği görüşe açıldı. Yönetmelikte yer alan ifadelere göre kamu görevlileri kamu kaynaklarının etkili, ekonomik, verimli ve hukuka uygun olarak elde edilmesinden, yönetilmesinden, kullanılmasından, korunmasından, kötüye kullanılmaması ve her an hizmete hazır bulundurulması için gerekli önlemlerin alınmasından sorumlu. Kamu zararları kapsamında mal veya hizmet alımında belirlenen tutardan fazla ödeme yapılması, iş yaptırılmadan ödeme yapılması, rayiç bedelden yüksek fiyata iş yaptırılması, mevzuatta öngörülmediği halde ödeme yapılması gibi durumlar yer alıyor. Alacaklı kamu idaresince kamu alacağını güvence altına almak amacıyla yetkili mahkemeden karar alınarak, sorumluların ve ilgililerin mal, hak ve alacakları üzerine ihtiyati haciz konulabilecek.

Haberin atıfta bulunduğu yönetmelik taslağını görmek için tıklayınız.

HAYVAR İLE KÜRKE FAKİR VERGİSİ

Maliye Bakanlığı, lüks tüketim ürünlerindeki listelerinde güncelleme yapıyor. TİM ve YASED gibi iiş dünyası örgütlerinin talebi üzerine, ÖTV listesi gözden geçiriliyor. İş dünyası örgütlerinden bu yönde gelen görüşleri ve talepleri aldıklarını belirten üst düzey bir Maliye yetkilisi, "Çalışmalar sürüyor. Birçok ürünün artık lüks sınıfından çıkması gerekiyor" ifadelerini kullandı. Bu ürünlerden hem yüzde 6 ile yüzde 20 arasında bir oranda ÖTV, hem de farklı oranlarda KDV alınıyor. ÖTV Kanununa ekli (IV) sayılı listede, havyar, kozmetik ürünleri, kürkler ve kürkten giyim eşyası, sofra ve mutfak eşyası, manikür ve pedikür takım ve aletleri, klima, ısıtıcı, beyaz eşya, cep telefonu ve kristal avize gibi mallar yer alıyor.

MISIR ANLAŞMA PEŞİNDE

Siyasi kriz yaşanan Mısır ve Rusya ticaret için Türkiye'ye zeytin dalı uzatıyor. Rus doğalgaz şirketi Gazprom Export'un Türkiye'deki özel sektör doğalgaz ithalatçıları ile fiyat anlaşmasına varmasının ardından Mısır'ın da Türkiye ile anlaşmak için her yolu denediği ortaya çıktı. Edinilen bilgilere göre Mısır, Türk malları için yükselttiği gümrük vergilerini düşürmeye, gümrük geçişlerinde yaşanan gecikmeleri ortadan kaldırmaya ve biriken alacakların ödenmesi konusuna yeşil ışık yakıyor. Rusya'nın da Türk firmalarının biriken alacaklarının ödenmesine sıcak bakabileceği belirtiliyor. İş dünyası temsilcileri ise hem Mısır hem de Rusya ile resmi düzeyde görüşmelerin başlayabileceğini dile getiriyor. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da Kasım 2015'te Mısır'a ziyarette bulunmuştu.

ERKEK 73.5 KADIN 80.7 YIL YAŞIYOR

Türkiye'de ortalama ömrün uzadığı ve yaşlı nüfusun üretken hale getirilmesi konusunun daha fazla önem kazındığına dikkat çeken ekonomi yönetiminden üst düzey bir yetkili, "Yaşlı nüfusa bakış açısını değiştirmek lazım. Yaşlı nüfus yük olarak görülmemeli. Ayrıca aile bağlarının da güçlendirilmesi gerekiyor. Bunun için farklı destek ve teşvik mekanizmaları ortaya konulabilir" dedi. Hükümet teşvik çalışmaları için planlarını yaptı. Pilot uygulamalarının Çanakkale, Sinop, Balıkesir ve Muğla gibi yaş ortalaması Avrupa'ya yakın olan şehirlerden başlayabileceği belirtiliyor. Öte yandan Türkiye İstatistik Kurumu 2013-2014 Hayat Tabloları verilerine göre Türkiye'de doğuşta beklenen yaşam süresi 78 yıl. Doğuşta beklenen yaşam süresi, erkeklerde 75.3 ve kadınlarda 80.7 yıl. Türkiye ortalamasına bakıldığında , kadınlar erkeklerden daha uzun süre yaşıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber