Ekonomiye Reform dopingi

Hükümet milyonlarca çalışandan ihracatçıya, yatırımcıdan reel sektöre kadar ekonomiyi canlandıracak devrim niteliğindeki yeni yol haritasını netleştirdi. 52 yıllık uygulamaya neşter vurulan çalışmada, yabancı yatırımcıya esneklik sağlayıcı düzenlemeler getiriliyor. Nitelikli yabancıların ülkemizde çalışması için Turkuaz Kart çıkarılacak.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 14 Haziran 2016 07:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Ekonomiye Reform dopingi

Ekonominin daha da canlanması ve yatırım ortamının iyileştirilmesi için hazırlanan kapsamlı bir çalışma Bakanlar Kurulu'na sunuldu. Yeni yol haritasıyla, nitelikli yabancı çalışanlara özel 'Turkuaz Kart' çıkarılacak. Yatırım ortamının iyileştirilmesine katkı sağlayacak reform paketi önümüzdeki günlerde Meclis gündemine getirilecek.

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında yapılan Bakanlar Kurulu sonrası hazırlanan "Yatırım Reformu Paketi" ile ilgili ayrıntıları paylaştı. Yeni yol haritasında şunlar yer alıyor:

Damga vergisi ve harçlar kanununda yatırımcının maliyetini azaltacak düzenlemeler yapılacak. 52 yıllık uygulama sona erdirilerek, sözleşmelerde sadece bir nüsha üzerinden damga vergisi ve noter harcı alınacaktır.

HARÇTAN MUAFİYET

Kamu ihalelerinin iptali halinde, ödenen ihale karar damga vergisi iade edilecek. Yüksek ve orta yüksek teknoloji sanayi sınıfında yer alan ürünlerin imalatına ilişkin düzenlenen kağıtlar, damga vergisi ve işlemler de harçtan muaf tutulacak. Yatırım teşvik belgesi kapsamında inşa edilen binalara bina harcı istisnası ve imarla ilgili harçlara 5 yıl süreyle emlak vergisinden istisna getirilecek.

ŞİRKET KURMA KOLAYLIĞI

Yatırımlar için tahsis edilen arazilere yatırım teşvik belgesi süresince emlak vergisi muafiyeti sağlanacak. Tacirlerin veya şirketlerin kurucularının imzalarını gösteren sirkülerlerin noter yerine ticaret sicilinde yapabilmelerine imkan sağlanacak.

FAİZSİZ FİNANS YAYGINLAŞTIRILACAK

İslam ülkelerinden sermaye akışını hızlandırmak ve oradaki finansman imkanlarının Türkiye'ye aktarılması amacıyla faizsiz finans ürünlerinin yaygınlaştırılmasının önündeki tüm engeller kaldırılıyor. Kurumlar Vergisi Kanunu, Katma Değer Vergisi Kanunu, Damga Vergisi Kanunu ve Harçlar Kanununda bu amaçla düzenlemeler yapılıyor.

TURKUAZ KART GELİYOR

Yabancıların Türkiye'deki çalışma izinleri artık sadece Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından verilecek, çok başlılık önlenecek. Nitelikli yabancı yatırımcı ve çalışanlara özel kolaylı sağlanacak. Bilimsel ve teknolojik gelişmeye katkı sağlayacak nitelikli yabancılara Türkiye'de süresiz çalışma ve ikamet sağlayan Turkuaz Kart verilecek.

İŞ KOLAYLIĞI

Suriyeliler ve benzeri durumdaki mülteciler için Türkiye'de özellikle iş piyasasının ihtiyaç duyduğu alanlarda iş gücü açığını karşılamak amacıyla daha kolay çalışma izni verilmesinin önü açılıyor. Geçici süreyle proje bazlı çalışacak mimar ve mühendislere ilişkin çalışma izni için süreç kolaylaştırılıyor.

YABANCI ÖĞRENCİYE KISMI ÇALIŞMA

Yabancı bilim adamı ve araştırmacıyla Ar-Ge merkezlerinde çalışacak yabancılara kolaylık sağlanıyor. Yabancı öğrencilere kısmi çalışma hakkı getiriliyor. Bu tasarıyla, Türkiye'ye giriş yasağı olanların dışında kamu sağlığı, kamu güvenliği ve kamu düzeni açısından sakıncalı kişilerin çalışma izinlerinin iptal edilmesi hususu yasal statüye kavuşturuluyor.

Gübrede yasak 2017'ye kadar

Bakanlar Kurulu'nda, ele alınan tarım alanında atılacak adımlar ise şöyle: Başka ülkelerde verimli arazi kiralanması veya edinilmesi noktasında etkili ve sonuç alıcı çalışmalar gerçekleştirilecek. Parçalı, hisseli, göç ve benzeri nedenlerle ekilemeyen arazilerin devlet tarafından sahipleri lehine kiraya verilmek üzere üçüncü kişilere tahsisini öngören bir düzenleme çıkarılacak. Bu şekilde atıl olan arazilerin tümü değerlendirildiğinde 17 milyar liralık tarımda bir hasıla artışı bekleniyor. Türkiye'de yıllık 1,5 milyon ton nitratlı gübre kullanılıyor. Şu an itibarıyla stoklarda yaklaşık 280 bin ton nitratlı gübre mevcut ve bu gübreler bloke edildi. Yoğun olarak kullanımın başlayacağı 2017 Şubat ayına kadar da nitratlı gübrenin takibi ve izlenmesine ilişkin altyapı çalışması devam edecek. Et ve Süt Kurumu'na kırmızı et ithalat yetkisi verildi.

Talep var karar yok

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş eniştesinin cenaze törenine katıldığı için dünkü Bakanlar Kurulu sonrası açıklamasını Canikli yaptı. Almanya'nın İncirlik Üssü'nden bir talebinin söz konusu olduğunu doğruladı. Onun dışındaki değerlendirmelerin spekülasyondan ibaret olduğunu ifade eden Canikli, "Bu taleple ilgili verilmiş hiç bir karar söz konusu değildir" dedi.Taşeron düzenlemesine ilişkin teknik detayların üzerinde çalışıldığını vurgulayan Canikli, özel güvenlik yetkilerinin değiştirilmesine dair yeni bir taslağın olduğunu söyledi. Fetullah Gülen'in ABD gizli servisi CIA için kendi isteğiyle ajanlık yaptığı yönündeki haberlere ilişkin soru üzerine Canikli, "Biz bu mücadeleyi kararlılıkla yürüteceğiz, önemli sonuçlar da elde edilmiş vaziyette. Artık Türkiye'ye diğer bütün terör örgütleri gibi tehdit olmaktan çıkartılacak aşamaya kadar bu mücadelemiz devam edecek" dedi.

Ayfer Mallı 

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber