Halk sırt çevirdi PKK panikte

Operasyonlarla iyice köşeye sıkışan PKK'da eleman sıkıntısı başladı. Mahalle toplantılarıyla eleman arayan örgüte vatandaş destek vermiyor. İçişleri'nden bir yetkili, "Çözüm sürecinde huzurun tadına varan halk teröre küstü" diyor.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 14 Haziran 2016 07:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Halk sırt çevirdi PKK panikte

Teröre yönelik yürütülen operasyonların ardından örgütteki çözülme devam ediyor. Sur ve Nusaybin gibi ilçelerde çok sayıda teröristin öldürülmesi ve teslim olmasının ardından örgütte yeni eleman bulma telaşı başladı. Diyarbakır başta olmak üzere farklı şehirlerde vatandaşın terör örgütüne sırt çevirmesinin ardından PKK panikledi. Son günlerde 'Niye eleman bulamıyoruz' adı altında mahalle toplantıları düzenlendiği istihbaratı alındı. Edinilen bilgilere göre sık sık bir araya gelip toplantı düzenleyen örgüt üyeleri vatandaşın terörle arasına mesafe koymasından rahatsız. Vatandaşın teröre küstüğüne dikkat çeken İçişleri Bakanlığı'ndan bir yetkili "Sürekli olarak toplantı yaptıkları istihbaratını alıyoruz. Mahalle mahalle gezip eleman arıyorlar. Ancak vatandaş mesafeli yaklaşıyor. Vatandaş özellikle çözüm sürecinde huzurun ve barışın tadına vardı. Süreci örgütün baltaladığını biliyor. Ayrıca ellerinde kullanabilecek malzemede kalmadı" tespitini yapıyor.

HARABEYE ÇEVRİLDİ

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki'nin geçen günlerde Diyarbakır'da düzenlediği toplantıya katılan gazeteceler Suriçi bölgesinde inceleme yaptı. İlk olarak 500 yıllık tarihi Fatih Paşa Camisi'ne (Kurşunlu Cami) gidildi. Terör olayları nedeniyle caminin şadırvanı başta olmak üzere kapı, pencere, iç ve dış duvarları zarar gördü. PKK militanları tarafından cami adeta harabeye çevrilmiş durumda. 2-3 ay boyunca çatışmanın sürdüğü camiyi terör örgütü üyeleri savunma hattı olarak kullandı.

ASIL HEDEF ŞEHİR SAVAŞI

Emniyet ve istihbarat kaynaklarının verdiği bilgilere göre terör örgütünün Sur'da istediği asıl hedef 'şehir savaşı' çıkarmaktı. Sur'da başlatılacak şehir ayaklanması ile birlikte sivil kayıpların artırılması amaçlanıyordu. Böylece ayaklanmanın Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin geneline yayılması isteniyordu. Devlet birden Sur'a girmediği için terör örgütü PKK'nın bu hesabı tutmadı. PKK'nın amacı sivil kaybın daha fazla olmasına yönelikti. "Devlet birden bölgeye girseydi sivil ölüm sayısı artabilirdi" tespitini yapan bir güvenlik uzmanı, "1990'lardaki gibi bir süreç yaşanmadı. Devlet sivil vatandaşın yanında yer aldı. Bunun için güvenlik güçleri daha fazla şehit verdi" değerlendirmesinde bulundu. Tarihi binalara zarar veren, çok sayıda sivili öldüren PKK'lı teröristler çocuk ve gençleri de kalkan olarak kullandı. Terör örgütü sivil halkı canlı kalkan olarak kullanmasının yanı sıra kendisinin yemek ve diğer hizmetleri için de tehditle zorladı.

HDP'li Altan Tan, PKK'nın bombalı saldırı düzenlediği Midyat'ta inceleme yaptığı sırada bir grubun tepkisiyle karşılaştı.

MİDYAT DİMDİK AYAKTA

Mardin'in Midyat ilçesinde PKK'lı teröristlerce bomba yüklü araçla emniyet müdürlüğüne düzenlenen, 3 polisin şehit düştüğü, 3 kişinin hayatını kaybettiği, 50 kişinin yaralandığı saldırıya siyasiler ile sivil toplum kuruluşlarının tepkisi sürüyor. Terör saldırıları sonrasında Türk bayraklı yürüyüşler düzenlenen ilçenin Belediye Başkanı Şehmus Nasıroğlu, "Acımız büyük. Bu terör olaylarını şiddetle kınıyoruz. Biz barış kenti Midyat'ta yaşıyoruz. Hiçbir zaman terörün taraftarı olmadık, olmayacağız. Midyat halkı olarak teröre asla boyun eğmeyeceğiz. Dimdik ayaktayız. Yürüyüşümüzle de bunu belli ettik. Biz bu oyunlara boyun eğmeyeceğiz" dedi.

HDP'DEN 'ÇOCUK İSTİSMARI'

Terör örgütüne destek veren HDP, şimdi de çocuk istismarına başladı. Hendeklerde çocuk işçilerin çalıştırılması, çocukların kandırılarak dağa çıkarılması hakkında değerlendirmede bulunmayan HDP, çocuk işçiliği savunuculuğuna soyundu. HDP, çocuk işçiliğinin araştırılması ve gerekli tedbirlerin alınması amacıyla Meclis Araştırması açılmasını istedi. HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken imzasıyla Meclis Başkanlığı'na sunulan araştırma önergesinin gerekçesinde, Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (İLO) dünyada Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü olarak belirlediği 12 Haziran'ın Türkiye'de de kabul gördüğü ifade edildi. Gerekçede, çocuk emeğinin sömürülmesinin ve çocuk işçiliğinin çok faktörlü bir problem olduğu, güvencesizliğin kaynağı haline geldiği savunuldu.

HDP Meclis Grup Başkan Vekili İdris Baluken'i Sur'da halk 'Ne yüzle buraya geliyorsunuz?' diyerek tepki gösterdi.

MİTİNGLERE KATILIM YOK

Terör örgütü ile arasına mesafe koymayan HDP'ye tepkiler artarak devam ediyor. Güneydoğu'da çok sayıda sivili katleden, güvenlik görevlisini şehit eden PKK'ya olan tepki nedeniyle vatandaşlar HDP'nin toplantı ve mitinglerine katılmıyor. HDP Eşbaşkanı Figen Yüksekdağ, Şırnak'ın Silopi ilçesinde 8 Mart Dünya Kadınlar Günü bahanesiyle miting düzenlemek istedi. Kendisini sadece 40 kişi dinledi. Bunların 5 tanesi de HDP'li kadın vekillerden oluştu. Yine HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş Van'da 7 Ocak 2016 tarihinde miting düzenledi. Mitinge katılımın az olması üzerine Van Büyükşehir Belediyesi işçilere tehdit içerikli mesaj gönderdi. Mesajda, "Eş Genel Başkanımız Selahattin Demirtaş'ın mitingine katılım zorunludur" ifadeleri yer aldı.

Ercan Baysal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber