Yeni yıl bayramla gelecek

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 06 Aralık 2006 11:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Eşine az rastlanır bir tesadüf sonucu 2006 bayramla uğurlanacak, 2007'nin ilk günleri bayram olacak. Kurban Bayramı'nın ilk günü 31 Aralık Pazar günü kutlanacak, bayram akşamı ise yeni bir yıla merhaba denilecek. Yılbaşı, 65 yıl önce de Kurban Bayramı'na denk gelmiş; bayram 29 Aralık 1941-1 Ocak 1942 tarihleri arasında kutlanmıştı. Yeni

1903 ve 1968 yıllarındaki Ramazan Bayramı yeni yılın ilk gününe rastlamış, bayram 1-3 Ocak arasında kutlanmıştı.

Ayrıca 2000 yılının son günlerine denk gelen ramazan bayramı 27-29 aralık tarihlerinde kutlanmış, bayramın hemen ertesinde de yeni yıl karşılanmıştı.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, bu zaman dilimlerini, hem geçmişin değerlendirilmesi hem de geleceğe madden ve manen hazırlanma olarak gördüğünü belirtti.

İslamın, kutlamalarla doğrudan ilgilenmediğini ifade eden Bardakoğlu, ?Dinin koyduğu ölçüler, doğru ya da yanlış bulduğu davranışlar vardır. Din onları açıklar, insanlar da dinin bu açıklamaları doğrultusunda kendi sosyal hayatlarını düzenlerler? dedi.

Yeni yıla girerken veya doğum gününde insanların birbirlerine iyi dileklerini bildirmesi, kutlama yapması, sevinmesi ve mutlu olmasının en tabii hakları olduğunu kaydeden Bardakoğlu, dinin insanlardan koyduğu kurallara göre doğru ve caiz olmayan davranışlarda bulunmamasını istediğini söyledi.

Caiz olmayan davranışların yapılmama yükümlülüğünün, sadece eski yıldan çıkıp yeni yıla girerken değil, her zaman için geçerli olduğunu ifade eden Bardakoğlu, ?Çünkü din şahıslara ve zamanlara göre değil, genel ilkeleri koyar. Dini ilke ve ölçülerine uyulduğu sürece insanlar kendi özel hayatlarını ve sosyal hayatlarını özgürce düzenlerler? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber