Bakan Aksu: Göçün mutlak suretle engellenmesi lazım

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 06 Aralık 2006 23:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İçişleri Bakanı Abdulkadir Aksu, göçün neden olduğu olumsuzlukların ortadan kaldırılması ve yaşanan sorunların kapsamlı ve kalıcı bir çözüme kavuşturulmasının, ülkede huzurun, güvenliğin ve sosyal barışın sağlanması için olmazsa olmaz şartlardan birisi olduğunu söyledi.

Bakan Aksu, Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsünce gerçekleştirilen ''Türkiye Göç ve Yerinden Olmuş Nüfus Araştırması''nın sonuçlarının açıklandığı toplantıda yaptığı konuşmada, sanayileşme ve kalkınma sürecinin bütün ülkelerde olduğu gibi Türkiye'de de kırsal kesimden kentlere yoğun göçe neden olduğunu bildirdi.

Bakan Aksu, Hilton Otel'deki toplantıda, daha iyi eğitim, sağlık ve istihdam şartlarının, kente göçün en önemli sebepleri olduğunu ifade ederek, ''Ancak, ülkemiz 1980'li ve 1990'lı yıllarda farklı bir göç olgusu ile de karşı karşıya kalmıştır'' dedi.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde ortaya çıkan bölücü terör sebebiyle, binlerce insanın hayatını kaybettiğini anımsatan Aksu, ayrıca terör nedeniyle çok sayıda insanın doğup büyüdüğü, yaşadığı, geçimini sağladığı yerini, yurdunu terk etmek zorunda kaldığını söyledi.

UYUMDA CİDDİ SIKINTI

Aksu, yerinden olmuş kişilerin gittikleri kentlere uyumda ciddi sıkıntılar yaşandığını ifade ederek, şunları kaydetti:

''Hükümet olarak, bu göçün neden olduğu sorunları ve insanlarımızın hayat şartlarının farkındayız. Bu insanlarımız, daha ziyade gecekondu semtlerinde zor şartlar altında hayatlarını sürdürmektedirler. Bu ailelerin en önemli sorunu, barınma ve işsizliktir. Ayrıca bu insanların sosyo ekonomik ve psikolojik sorunları da vardır. Bu insanlar, meslek sahibi olmadıklarından, iş bulamamakta ve yeterli gelir imkanlarından yoksun kalmaktadırlar. Bu durum göç eden ailelerin kent hayatına uyumunu güçleştirmekte, güvensizliğe ve dışlanmışlık hissine yol açmaktadır.'' ''Göçün neden olduğu olumsuzlukların ortadan kaldırılması ve yaşanan sorunların kapsamlı ve kalıcı bir çözüme kavuşturulması, ülkede huzurun, güvenliğin ve sosyal barışın sağlanması için olmazsa olmaz şartlarından birisidir'' diyen Bakan Aksu, Hükümet olarak, geçici çözümler yerine, kapsamlı ve kalıcı çözümler üretmeye çalıştıklarını anlattı.

Göç eden vatandaşların ''dönüş yapma'' ya da ''göç ettikleri yörelerde kalma'' yönündeki kararlarının kendi iradelerine dayandığını belirten Aksu, dönüş yapılan köylerde sürdürülebilir hayat şartlarının oluşturulması ve uğradıkları kayıpların telafisinin, sorunun çözümü konusunda atılan en önemli adım olduğunu ifade etti.

Hükümet'in, Köye Dönüş ve Rehabilitasyon Projesi için ayrılan kaynakları artırdığını vurgulayan Aksu, İçişleri Bakanlığınca yürütülen KÖYDES projesinin, geri dönüş yapılan köylerin alt yapı hizmetleri için de kullanıldığını belirtti.

Aksu, Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü tarafından hazırlanan raporun Hükümet ve İçişleri Bakanlığı tarafından titizlikle inceleneceğini kaydederek, ''Bundan sonra, bu alandaki politikaların belirlenmesinde ve uygulanmasında bu rapor bize rehberlik edecektir'' dedi.

Aksu, 17 Ağustos 2005 tarihli Bakanlar Kurulu prensip kararında, genel çerçevesi belirlenen, Köye Dönüş ve Rehabilitasyon konusunda, Bakanlık olarak bir eylem planı çalışmalarına başladıklarını da sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber