Sigara kaçakçılığı teröre destektir

Devletin kararlı mücadelesi sonucu yüzde 20'den yüzde 13'e kadar gerileyen kaçak sigara oranı, ne yazık ki son iki yılda yüzde 13'ten aşağı inmiyor. Türkiye'de yılda 800 milyon paket kaçak sigara satıldığı tahmin ediliyor. Teröre destek olduğu Emniyet raporuyla tescil edilen sigara kaçakçılığında her türlü yöntem deneniyor.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 19 Haziran 2016 08:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Sigara kaçakçılığı teröre destektir

Güvenlik güçleri, terör örgütüne karşı amansız bir mücadele örneği veriyor. Jandarma, polis ve gümrük muhafaza ekiplerinin sigara kaçakçılarına karşı düzenlediği her operasyonda terör örgütlerinin finansal kaynaklarına yeni bir darbe vuruluyor. Emniyet Genel Müdürlüğü'ne bağlı Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı'nın (KOM) raporlarında yer alan "Sigara kaçakçılığı teröre destek oluyor" tespiti, geçtiğimiz günlerde Cumhuriyet tarihinin en büyük kaçakçılık operasyonunda bir kez daha ispat edildi.

YILDA 800 MİLYON PARKET KAÇAK

Askerler tarafından Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde gerçekleştirilen operasyonda 5 milyon paket kaçak sigara ele geçirilirken, bir terör örgütü üyesi de etkisiz hale getirildi. Böylece, bu zamana kadar KOM'un raporlarında yer alan organik bağ, bir kez daha ortaya çıkarıldı. Sigara kaçakçılığı ile mücadelenin artırılarak sürdürülmesi büyük önem taşıyor. Ülkemizde yılda yaklaşık 800 milyon paket kaçak sigara satıldığı tahmin edilmekte. Kaçak sigaralar, ülkenin vergi gelirine de önemli bir darbe vuruyor.

KAÇAKÇILIK YÜZDE 13'TE KEMİKLEŞTİ

Avrupa Birliği üyesi ülkelerde de benzeri yapılan araştırmaya göre, 2009 sonunda yüzde 5'ler civarında olan kaçak sigara oranı 2010'da yaklaşık 4 kat artarak, yüzde 20'lere tırmandı. 2015 yılında tüm verilen mücadelelerle azalma eğilimi gösteren kaçak sigara oranı, son bir yıldır yüzde 13'lük seviyesinde kemikleşti. Geçen sene devletin kasasına fazladan 2 milyar lira vergi girmesi sağlansa da, halen kaçak sigara nedeniyle 5 milyarlık yıllık vergi kaybı olduğu hesaplanıyor.

HER TÜRLÜ YÖNTEM DENENİYOR

AB ülkeleri ortalamasının üzerinde olduğu bilinen sigara kaçakçılığının sona ermesi için daha alınacak çok yol var. Sigara kaçakçılığının daha alt seviyelere düşememesinde kaçakçıların sürekli yöntem değiştirmesi de etkili oluyor. Bu yöntemler arasında; üzerinde kaçak sigara taşıyan hamile süsü verilmiş kadınlar, tabut içinde ve cenaze aracıyla sigara kaçırmak gibi ilginç yöntemler var.

Bazen tabutla bazen hamile süsü verilmiş kadınlarla

Türkiye'yi milyarlarca dolar vergi gelirinden yoksun bırakan ve aynı zamanda terörün finansmanına destek olan sigara kaçakçıları akıl almaz yöntemler kullanıyor. Yurt dışından Türkiye'ye sokulması filmlere konu olacak kadar ilginç olan kaçak sigaraların yurt içinde dağıtılmasında kullanılan yollar da bir o kadar şaşırtıcı.

Balık kasalarının arasında: Son olarak Alanya'da polisin balık yüklü kamyonette yaptığı aramada balık kasaları arasına gizlenmiş 60 bin paket kaçak sigara ele geçirildi.

Tabutta kaçak sigara: Iğdır'ın Tuzluca ilçesi girişinde yol kontrolü yapan Iğdır Emniyet Müdürlüğü ekipleri, tabutların olduğu bir kamyoneti çevirdi. Tabutlar açıldığında 21 bin 800 paket kaçak sigara ile karşılaşıldı.

Tek operasyonda 5 milyon paket

Devletin kararlı mücadelesi ile kaçak sigara yakalamasında Mayıs ayında Cumhuriyet tarihinin rekoru kırıldı. Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde askerlerin teröristlerle girdiği çatışma sonucunda 5 milyon paket kaçak sigara ele geçirildi. Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı'nın (KOM) "Kaçak sigara terörü destekliyor" tespiti ise bu yakalama ile gözler önüne serildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber