Bayram trafiğine sıcak hava uyarısı

İleri Sürüş Teknikleri Uzmanı Hurmoğlu, "Kazalar, kışın değil yaz aylarında artmaktadır. Önceki yıllardaki bayram kazalarının yüzde 84'ünün kuru zeminde meydana geldigini söyleyebilirim." dedi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 21 Haziran 2016 12:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Bayram trafiğine sıcak hava uyarısı

ZAFER ARSLAN

İleri Sürüş Teknikleri Uzmanı Canberk Hurmoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaz aylarında yurtdışındaki vatandaşların yurda dönüşlerinin yoğunlaşmasının da trafik kazası oranlarında artışa neden olduğunu anlattı.

Ramazan Bayramı öncesi sürücülere dikkatli olmaları uyarısı yapan Hurmoğlu, "Kazalar, tahmin edilenin aksine kışın değil yaz aylarında artmaktadır. Önceki yıllardaki bayram kazalarının yüzde 84'ünün kuru zeminde meydana geldigini söyleyebilirim. Temmuz ve ağustos ayları kazaların tavan yaptığı aylardır. Yaz dolayısıyla tatil sezonunda seyahatler ve yoğunluk artar. Uzun yol tecrübesi olmayan, gündüz ışığından yararlanmak isteyen sürücüler uzun süre araç kullanır. Yıl içinde sadece tatil için uzun sürüş yapan sürücüler yorulur ve dikkatleri dağılır." diye konuştu.

Kazaların genelde mola yerleri öncesi veya varılacak noktaya kalan son 50-100 kilometre yaşandığını belirten Hurmoğlu, trafik yogunlugunun 5 kat artacagı bayram tatilinde çok sayıda, uzun yol sürüs tecrübesi olmayan sürücünün yollarda olacağını belirterek, "En çok can kaybı olan günler bayramın ikinci ve üçüncü günüdür. Kazaların yogun olarak meydana geldigi saatler 16.00-20.00 arasıdır." dedi.

"Yorgunlukla savaşmayın"

Bayram tatilinde yola çıkacaklara öncelikle güzergahı ve yolculugu planlamaları uyarısı yapan Hurmoğlu, "Dinlenin ve uygun saatte yola çıkın. Rahat ve uygun giysiler giyin. Aralıksız 2 saatten fazla aralıksız araç kullanmayın. Gece sürüsü yapmayın.'' dedi.

Ramazanda kaza riskinin diğer aylara göre arttığını ifade eden Canberk Hurmoğlu, uykusuzluk ve yorgunluğun sürüs sırasında karsılasılacak en büyük risk olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Sizi daha çok yoracagı için yorgunlukla savasmayın. 24 saat içinde en az 8 saat uyuyun. Iftarda alacagınız gıdaların çesidine dikkat edin ve yemek süresini yayın. Iftardan sonra bol sekerli çay veya kahve içiniz ve en az 15 dakika istirahat edin. Tansiyon genellikle ögleden sonraları düser. Belirtileri halsizlik, yorgunluk, bas dönmesi ve enerji kaybıdır. Oruç sırasında sıkça rastlanan sikayetlerden bas dönmesi, baygınlık hissi ve çarpıntı oldugunda araba sürmeyi bırakınız.Yolda ihtiyatlı ve sabırlı davranın. Sürüs saatlerinizi trafigin yogun oldugu zamana kalmayacak sekilde ayarlayın."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber