Alman siyasilere İncirlik yolu kapandı

Türkiye'yi 'soykırım'la itham eden Alman siyasilere İncirlik yolu kapandı. Temmuz ayında İncirlik Üssü'nü ziyaret etmek isteyen Alman müsteşar ile milletvekillerine Ankara'dan izin çıkmadı. Çavuşoğlu, "Askeri personel gelebilir ama siyasetçiler gelmesin" dedi.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 24 Haziran 2016 07:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Alman siyasilere İncirlik yolu kapandı

Türkiye'yi 'soykırım'la suçlayan Almanya'ya 'İncirlik' mesajı gecikmedi. 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarını Federal Meclis'e taşıyan ve Türkiye'nin 'soykırım' yaptığını iddia eden Almanlara İncirlik ziyareti için vize çıkmadı. Ankara, Alman Savunma Bakanlığı Müsteşarı Ralf Brauksiepe ve beraberindeki milletvekillerinin İncirlik Üssü'ne temmuz ayında yapmayı planladığı ziyareti iptal etti. Alman basınında yeralan habere göre, Dışişleri Bakanlığı'nın Ankara'daki Almanya Büyükelçiliği'ne gönderdiği yazıda, İncirlik Üssü'ne 'askeri ve teknik personelin' girişine izin verileceği ancak müsteşar ve heyette yeralan milletvekillerine giriş yasağı getirildiği ifade edildi.

SİYASETÇİLERE KAPALIYIZ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da, İncirlik'te Berlin'e uygulanan 'soykırım' tarifesine ilişkin açıklamada bulundu. Malta Dışişleri Bakanı George Vella'yı ağırlayan Çavuşoğlu, ortak basın toplantısında gazetecilerin konuya ilişkin sorusuna verdiği cevapta, "Bu üsse gelmek isteyen askeri teknik heyetlerin hepsi gelebiliyor, fakat şu aşamada askeri olmayan heyetlerin ve özellikle de siyasetçilerin İncirlik'e girişi uygun görülmemektedir. Olayın özü budur" dedi. Çavuşoğlu, IŞİD'le mücadele kapsamında uçaklarını İncirlik'e göndermek ve burada asker bulundurmak isteyen koalisyon ülkelerine Türkiye'nin her türlü teknik desteği verdiğini de belirterek, Almanya'nın dışında ABD, İngiltere, Katar ve Suudi Arabistan unsurlarının İncirlik'te konuşlandığını hatırlattı.

BASIN DA GİREMEMİŞTİ

Adana'daki İncirlik Üssü'nde IŞİD'le mücadele amacıyla Almanya'nın Tornado keşif uçaklarıyla nakliye araçları bulunuyor. Türkiye bir süre önce, Alman personelin ihtiyaçlarını gidermesi için üssün içinde bir tesis inşa edilmesine izin vermişti. Alman Federal Meclisi'ndeki 'Ermeni soykırım' iddiaları kararına rağmen, Ankara askeri tesisin inşa edilmesine ses çıkarmamıştı ancak geçtiğimiz haftalarda Alman gazetecilerin İncirlik Üssü'ne girmesine de izin verilmemişti.

Müttefikliği hatırladılar

Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen'e vekaleten İncirlik Üssü'nü ziyaret etmek isteyen müsteşar Ralf Brauksiepe'ye izin verilmeyişi Berlin'de tepkilere yol açtı. Birdenbire Türkiye ile 'müttefik' olduklarını hatırlayan Almanlar, Ermeni iddialarını Bundestag'da kabul etme skandalını unutarak Ankara'yı suçlamaya kalktı. Alman Savunma Bakanlığı, "NATO partneri bir ülkenin aldığı tutum doğru değil. Ziyaret yasağı ile ilgili ayrıntılı bilgi için çaba harcanıyor" açıklaması yaparken, Hrıstiyan Sosyal Birlik Partisi Sözcüsü Florian Hahn ise "Bu, her türlü siyasi mantıktan uzak, NATO müttefiği bir ülkeye karşı sorumsuzca davranıştır" dedi. Ankara'nın tavrını 'hesaplanmış provokasyon' olarak tanımlayan Hahn, uçak konuşlandırmak için Ürdün başta olmak üzere alternatiflerin aranması gerektiğine işaret etti. Eski Savunma Bakanı Franz Josef Jung ise Almanya'nın Türkiye'ye uygun bir karşılık vermesi gerektiğini kaydetti. Yeşiller Partisi'nin savunma politikaları uzmanı Tobias Lindner ise Alman hükümetini İncirlik'te askeri üs kurma planından vazgeçmeye çağırdı.

Gazze'den vazgeçmeyiz

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, İsrail ile ilişkilerin normalleşme sürecinde Türkiye'nin 'Gazze ablukasının kaldırılması ısrarından vazgeçtiği' yönündeki haberleri yalanladı. Çavuşoğlu, "Türkiye'nin üç şarttan biri olan Gazze'ye yönelik ambargoların ve blokajların kalkması şartından vazgeçtiğini söylemek milletin aklıyla alay etmek demektir. Türkiye bunlardan vazgeçseydi bugüne kadar zaten normalleşme sağlanırdı" dedi. Türkiye'nin abluka altında yaşayan Gazzelileri ve Filistinlileri yalnız bırakmayacağını vurgulayan Çavuşoğlu, "Bu şartımızdan kesinlikle vazgeçmeyiz. Ne Hamas'ı müzakere konusu yaparız, bu şartların yerine getirilmesi sürecinde, ne de Gazze'ye yönelik ambargoların kalkmasından vazgeçeriz. Bu bizim için çok önemlidir. Dolayısıyla iki şartın da mutlaka yerine getirilmesi gerekiyor" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber