Yargıç, kimseye bağlı olmamalı'

Yüksek yargıyı yeniden yapılandıracak tasarıya sert tepki gösteren Kılıçdaroğlu, Adalet Komisyonu'ndaki CHP'li vekilleri, "Bir broşürün peşinden gittiniz, tasarıyı halka anlatamadık" diye eleştirdi

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 24 Haziran 2016 08:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Yargıç, kimseye bağlı olmamalı'

Meriç Tafolar

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun TBMM gündeminde bulunan yüksek yargıyı yeniden yapılandıran tasarıya ilişkin olarak içtüzükten gelen tüm hakları kullanarak muhalefet edilmesi talimatını verdiği, "Bizim için imamın yargıcı, sarayın yargıcı fark etmez. İkisi de hukuk insanı değildir. Yargıç, kimseye bağlı olmadan karar vermelidir" dediği belirtildi.

CHP'nin TBMM grubu, dün Kılıçdaroğlu başkanlığında toplandı. Yaklaşık iki saat süren basına kapalı toplantıda, TBMM gündeminde bulunan ve askere soruşturma zırhı getiren TSK Personel Kanunu Tasarısı ile yüksek yargıyı yeniden yapılandıran Danıştay Kanunu Tasarısı ele alındı. Bazı vekillerin tasarıya yönelik eleştirilerde bulunduğu, "Tasarıya karşı çıkar görüntüsü verirsek cemaat ile yan yana görünürüz algısı yaratabilirler" dediği öğrenildi. Alınan bilgilere göre Kılıçdaroğlu şu tespitlerde bulundu:

'Anlam veremiyorum'

"Biz bir ilkenin peşindeyiz ve ilkesel olarak bu tasarıya karşıyız. Hukukun ve yargının bağımsızlığını öngören bir düzeni savunuyoruz. Bizim için imamın imamın yargıcı, sarayın yargıcı fark etmez. Her iki tanım da kabul edilebilir değildir. İmamın yargıcıydı, şimdi sarayın yargıcı olacak. Kafa karışıklığına gerek yok. İkisi de hukuk insanı değildir. Yargıç, kimseye bağlı olmadan hukuk ilkeleri çerçevesinde karar vermelidir. Cemaat ile yan yana görünürüz eleştirilerine anlam veremiyorum. Aranızda Gülen'i arayan mı var, ondan talimat alan mı var da bu yönde eleştiriler yapıyorsunuz. Bu konuya bu çerçeveden bakamazsınız. Ama iktidardakilerin hepsi gitti görüştü, talimat aldı. Bu konuda rahat olmalıyız... Amaçları kendilerine bağımlı bir yargı yaratmak. Etkin ve sert bir muhalefet yapacağız. İçtüzükten gelen tüm haklarımızı koruyacağız."

Broşür fırçası

Kılıçdaroğlu'nun, tasarının Adalet Komisyonu'nda görüşüldüğü gün Ankara'nın bazı semtlerinde milletvekillerinin cezaevlerinde bazı örgüt üyelerini ziyaret ettiğine ilişkin rakamların bulunduğu broşürlerin dağıtıldığı tartışmasını anımsatarak, "Gündemi saptırmaya çalıştılar ve bunu başardılar. Bu broşür tartışması nedeniyle tasarıyı halka yeterince anlatamadık" dediği öğrenildi.

Katı muhalefet

Toplantının ardından gazetecilere bilgi veren CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Danıştay Kanunu'na ilişkin olarak "Yasa tasarısını Genel Kurul'da desteklememiz mümkün değil. Hukukçu arkadaşlarımız ağırlıklı olarak teknik yönü yüksek, dünya örneklerinden ve Türkiye gerçeklerinden hareket eden itirazlarımızı dile getirecekler. Bu konuda CHP'nin etkin, katı ve kararlı muhalefetiyle karşılaşılacaktır" dedi.

'Ciddiye almıyorum'

CHP TBMM Grubu'nun basına kapalı toplantısı çıkışında Kılıçdaroğlu'na, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın "AB müzakerelerini referanduma götürebiliriz" açıklaması soruldu. Kılıçdaroğlu, "ciddiye almıyorum" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber