Eğitim sil baştan: Sınıf geçme ve sınav sistemi yeniden düzenleniyor

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 09 Aralık 2006 08:24, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Sınıf geçme ve sınav sistemi yeniden düzenleniyor. Liseler, üniversitelerde olduğu gibi not ortalaması ve transkrip sistemine geçiyor. Üniversite sınavlarını ortadan kaldırmayı hedefleyen sistemde dört yıllık lise ortalaması alınacak.

MİLLİ Eğitim Bakanlığı sınıf geçme ve sınav sistemini yeniden düzenledi. Liseler, üniversitelerde olduğu gibi not ortalaması ve transkrip sistemine geçiyor. Üniversite sınavlarını ortadan kaldırmayı hedefleyen sistemde dört yıllık lise ortalaması alınacak. Öğretmenler kanaat notu kullanamayacak. MEB öğrenci ve velilere, ?Ortaöğretim Kurumları Sınıf Geçme ve Sınav Yönetmeliği'ndeki değişiklikleri anlatmaya başladı.

SINIF GEÇME SIRRI

BAŞARI bir yıl için bütün olarak ele alınacak. Öğrencilerin sınıf geçmesi tüm derslerden başarılı olmasına ve yıl sonu başarı ortalamasına göre belirlenecek. Dokuzuncu sınıf öğrencileri yıl sonunda istedikleri meslek yada teknik liselere geçiş yapabilecek. Öğrenci başarısını ölçmek için yıl içinde ders saati fazla olan alanlar için üç, haftalık bir-iki saat olan dersler için en az iki sınav yapılacak.

BAŞARI SINIRI İKİ

ÖĞRENCİNİN bir dersten başarılı sayılabilmesi için ikinci dönem notunun en az iki olması gerekiyor. Öğrenciler bir eğitim yılında alt sınıflarda dahil alttan yalnızca iki derslerinden borçlu olarak üst sınıfa geçebilecek. Öğrenciler sadece bir kez sınıf tekrarı yapabilecek. Lise eğitimi hazırlık sınıfı olan anadolu liseleri hariç en fazla beş yıllık süre içinde tamamlanmış olacak. Öğrenci kalırsa açık liseye yönlendirilecek.

ÜNİVERSİTE MODELİ

GEREKÇESİZ olarak öğrencinin 20 gün devamsızlık hakkı bulunuyor. 100'lük not sistemine geçiliyor. Lise öğrencileri de üniversite öğrencileri gibi eğitimleri sonunda transkrip alacak. Not dökümü yüksek olan öğrenci üniversitelerin bazı bölümleri için sınavsız geçiş hakkını yakalayabilecek. Sistem liselerde bu yıl uygulanmaya başlarken ilköğretim okullarında da önümüzdeki yıl uygulanabilmesi için çalışmalara başlandı.

NOTLAR ÜNİVERSİTE KAPISI

MİLLİ Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulu Başkanı Doç. Dr. İrfan Erdoğan yeni sistemi şöyle anlattı; ?Liseyi pekiyiyle bitiren öğrenciler arasında sıralama yapılamıyordu. Bu sistem bize başarı sıralarını görmemizi sağlayacak. Notlar üniversiteye geçişte önemli. ÖSYM sistemi önümüzdeki yıl devreye sokabilir. İlköğretimde de ortaöğretime sınavsız geçiş için altyapı oluşturuluyor. Bu OKS'nin kaldırılmasına olanak sağlayacak'

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber