'Geliştirilen Mobil uygulama Milli parklara klavuzluk edecek'

Türkiye'deki milli park, tabiat parkı gibi sahaları tanıtan "Milli Parklar Mobil Uygulaması", bu sahaları ziyaret etmek isteyenlere mobil cihazlar yardımıyla kılavuzluk edecek.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 03 Temmuz 2016 14:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Geliştirilen Mobil uygulama Milli parklara klavuzluk edecek'

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğünce 2015 yılında başlatılan "Korunan Alanların Tanıtımına Yönelik Mobil Uygulama Projesi" kapsamında üretilen "Milli Parklar Mobil Uygulaması" ve korunan alanlarda yapılan çalışmalara ilişkin bilgi verdi.

Projenin Türkiye'deki milli park, tabiat parkı gibi sahalar hakkında tanıtım yapmak ve bu sahaları ziyaret etmek isteyen vatandaşlara mobil cihazları yardımıyla rehberlik hizmeti vermek amacıyla hayata geçirildiğini belirten Eroğlu, korunan alanlara sahip çıktıklarını, bu sene 12,5 milyon kişinin milli parkları ziyaret ettiğini söyledi.

Bakan Eroğlu, "Korunan alanları arttırdık, eskiden 34 milyon dekar alanken şu anda 59 milyon dekara yükselttik. Ayrıca özellikle korunan alan sayısını da üç misline çıkardık." diye konuştu.

Kısa bir süre önce Kastamonu'ya gittiğini anımsatan Eroğlu, Ilgaz ve Küre dağlarını dünya turizmine açmak istediklerini, master planını hazırladıklarını vurguladı.

"Ülkemizde o kadar güzel alanlar var ki, bu alanları korumak için tabiat parkı olarak ilan ediyoruz. Orada herhangi bir faaliyet yapılamıyor, koruyoruz." ifadelerini kullanan Bakan Eroğlu, Türkiye'de AK Parti'den 16 olan tabiat parkı sayısının 209'a çıktığını, bunun da Bakanlığın nasıl çalıştığını gösterdiğini dile getirdi.

Bakan Eroğlu, milli park sayısını da 33'den 40'a çıkardıklarına dikkati çekti. Milli parklardaki çalışmalarla şehitlere verilen önemi gösterdiklerini, Nenehatun Tarihi Milli Parkı'nda çok güzel bir kültür sokağı yapıldığını, bu alan içinde Sarıkamış Harekatı Kafkas Cephesi Tanıtım Ve Araştırma Merkezi kurulduğunu kaydetti.

Sakarya Meydan Muharebeleri Tanıtım Merkezi'nin inşaatına da başladıklarını ifade eden Eroğlu, bütün şehitlikleri ihya ettiklerini anlattı.

Afyonkarahisar'da İstiklal Tanıtım Merkezi kurduklarını anımsatan Eroğlu, gelecek nesillere bu mücadele nasıl verildiğini anlatmak istediklerini belirtti.

- Milli parklarla ilgili detaylar mobil uygulamada

Bakan Eroğlu, Milli Parkları tanıtan mobil uygulamaya ilişkin de şunları söyledi:

"Milli Parkların bu programı ile her yeri gezebilirsiniz. Bu uygulama çok takdir topladı, Apple Store'de en çok indirilen ilk on program arasına girdi. Gerçekten takdir edilebilecek bir şey bu. Türkiye'de öyle güzellikler var ki, paranız varsa başka ülkelere gitmeyin, gelin Türkiye'deki güzellikleri görün. Biz bunun için size Milli Parklar uygulamasını hazırladık. Gençleşmek isteyenler bizim tabiat parklarımıza gelsin, başka ülkeleri boşversin, en önemli merkezler ve en güzel tabiat güzellikleri bizde."

Türkiye'deki milli park, tabiat parkı gibi sahaları ziyaret etmek isteyen vatandaşlara kılavuzluk etmesi için tasarlanan uygulamayla doğa severler, milli parklar hakkında fauna, flora, rekreasyonel imkanlar, kaynak değerler, aktiviteler, hava durumu, giriş çıkış saatleri, giriş ücretleri gibi detaylı bilgileri kolayca edinebilecek.

Fotoğraf galerisi yardımıyla sahaya gitmeden önce ilk izlenimler elde edilebilecek.

Vatandaşlar, uygulamayla milli parklarda düzenlenen etkinlikler, haberler, duyurular hakkında güncel bilgi alacak, istek ve şikayetlerini sahada fotoğraf çekip gönderisine ekleyerek, merkeze iletebilecek.

Ayrıca vatandaşlar anketler yardımıyla hizmet kalitesinin arttırılmasına katkı sağlayabilecek.

- Proje kapsamında yapılacaklar

Mobil uygulama projesi bu yıl sonu itibarıyla rezervasyon modülünün de eklenmesiyle birlikte vatandaşlara hizmet vermeyi sürdürecek. Bu modül sayesinde kullanıcılar park alanlarına gitmeden önce rezervasyon yaptırabilecek, giriş ücretini ödeyebilecek.

Proje kapsamında bu yıl sonuna kadar, harita modülünün sayısal verileri (POI) sahalardan toplanarak sisteme girilecek, fotoğraf modülü için DKMP Fotoğraf Çalışma Grubu sahalarda yüksek çözünürlüklü ve üst kalitede fotoğraflama çalışması yürütecek ve galerilere yükleyecek.

Milli Park alanlarının her birinde "360 derece Sanal Tur Uygulaması" oluşturulacak ve "tabiat.gov.tr" adresinden yayınlanacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber