Maliye kira miktarları için kapı kapı geziyor

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 09 Aralık 2006 15:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verileriyle gezetelere yansıyan kira artışları Maliye Bakanlığı'nı harekete geçirdi. İllerdeki vergi daireleri bünyesinde oluşturulan ekipler, kapı kapı dolaşarak evde oturanlara kaç para kira ödediklerini soruyor. Önceliği kiraların yüksek olduğu lüks semtlere veren vergi daireleri, kiracıların ve evsahiplerinin beyanlarını karşılaştıracak. İzmir'de oluşturulan ekip, şu ana kadar 5 binin üzerinde evi gezdi.

Maliye Bakanlığı, kayıt dışı ile mücadele için art arda yeni uygulamaları hayata geçiriyor. Kiralık konutlarda vergi kaçağını azaltmak için düğmeye basan Bakanlık, daha önce doktor, diş hekimi, avukat, ithalatçı, müteahhit ve turizmcilere yönelik denetim yapmıştı. İzmir Vergi Dairesi Başkanlığı bünyesinde oluşturulan ekip, kiraların yüksek olduğu semtlerdeki dairelerin kapıları tek tek çalarak, evde oturan kiracılara ödedikleri kira miktarını soruyor. İzmir'de bir süre önce denetime başlayan ekipler, 2007 Mart sonuna kadar toplam 70 bin kiracıya ulaşmayı hedefliyor. Bakanlık, bu denetimle bugüne kadar hiç beyan vermemiş veya düşük beyan veren ev sahiplerini tespit etmeyi amaçlıyor.

İzmir'de kiraların yüksek olduğu Alsancak, Karşıyaka, Güzelyalı, Bornova ve Narlıdere gibi semt ve ilçelerde denetime giden ekip, evde bulamadığı kiracılar için apartman yöneticilerine anket formu bırakıyor. Ekip, zili çaldıktan sonra işe kendilerini tanıtmakla başlıyor. Kiracıya ne zamandan beri evde oturduğu, kaç para kira ödediği, kirayı elden mi yoksa banka yoluyla mı evsahibine ulaştırıldığı ve evsahibiyle ilgili bilgilerin yer aldığı bir form doldurtuluyor. Formu doldurmak istemeyen veya doğru beyanda bulunmayan kiracılar, cezai işlem uygulanmakla uyarılıyor. Bilgileri doğru vermeyen kiracılara 290 YTL'ye kadar para cezası kesilebiliyor.

İzmir Vergi Dairesi Denetim Grup Müdürü Yılmaz Çakan, gazetelerde yer alan kira artışı haberleri ve mükelleflerin beyanlarının birbirini tutmaması üzerine harekete geçtiklerini söyledi. Haberlere göre İzmir'de kiraların ortalama 394.75 yeni lira olduğunu belirten Çakan, bu rakamın beyanlara yansımadığını anlattı. İzmir Vergi Dairesi Başkanlığı, denetimler için oluşturduğu ekibi 100 kişiye çıkarma kararı aldı. İzmir'e kira gelirini beyan eden 45 bin civarında mükellef bulunuyor.

MALİYE DAHA ÖNCE DE ÇAY İÇMEYE DAVET ETMİŞTİ

Maliye Bakanlığı kayıt dışı ile mücadele çerçevesinde daha önce de doktor, diş hekimi, avukat, ithalatçı, müteahhit ve turizmcilere yönelik sıkı takibat başlatmıştı. İzmir'de 2004 yılında 2 bin doktor ve bin 400 diş hekimini vergi dairesine "çay içmeye" davet eden bakanlık yetkilileri, doktorların son bir yıldaki kredi kartı harcamalarından yola çıkarak beyan edilen matrahlarını artırmalarını istemişti. Aynı yıl avukatlar için de benzer bir uygulamaya imza atıldı. Çay içmeye çağrılanlar, matrahlarını üç katın üzerinde artırmıştı. Geçen yıl da turizm sektöründe şortla denetime çıkan Maliye ekipleri, beyanı 15 kat arttırmıştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber