Erkek hastalar ona 'Kızım git işine' diyor

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 10 Aralık 2006 11:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Erkek egemen bir dal olan ürolojide uzmanlaşan Naşide Mangır ailesini "Sadece çocuk ve kadınlara" bakacağım diye ikna etmiş.

Naşide Mangır 24 yaşında bir asistan. Ona çevresi 'devrimci' diyor. Bunun nedeni ise erkeklerin tekelinde görülen ve erkek cinsel fonksiyon hastalıklarıyla ilgili bir branşta yani ürolojide uzmanlaşmak istemesi. Marmara Üniversitesi Üroloji Ana Bilim Dalı'nda bugüne kadar tek kadın asistan olan Mangır, ailesinin üç kızından biri. Halen Türkiye'de üç kadın ürolog olduğu belirtiliyor. Ancak bunlardan iki tanesi daha ziyade laboratuvar ortamında faaliyet gösteriyor.

* Neden ürolojiyi yazdınız?

Cerrah olmak istiyordum, beyin cerrahı olsaydım erkek cerrahlardan farklı olamazdım, şimdi özel olarak başladım. Buna karar verdikten sonra tüm tercihlerimi baştan aşağı üroloji olarak yazdım.

* Aileniz bu tercihinize ne dedi?

İtiraf etmek gerekirse ben tercih edene kadar tam olarak ürolojinin anlamını bilmiyorlardı. Sonra onlara açıkladım, çok sıkıştığım durumlarda "anne, kadınlara ve çocuklara da bakacağım tek hastam erkekler değil" diyorum. Ama hastanın kadını erkeği olmaz.

* 'Ben kadın üroloğa muayene olmam' diyen hasta çıkıyor mu?

Şu ana kadar çıkmadı. Ama "Ben kadın ürolog istemem" diyen hastam olursa saygı duyarım. Bazen kadın hastalar yanıma yaklaşıp "kızım bizi sen muayene et" diyorlar. Erkek hastalardan "kızım git işine" diyen de oluyor. Bazıları ise beni hemşire zannediyor.

* Erkek arkadaşınızın tepkisi oldu mu?

Sevgilim yok, olsa tepkisini ben de gerçekten merak ediyorum.

* Sizce neden Türkiye'de kadınlar ürolojiyi seçmiyordu ya da seçemiyordu?

Hiç bilmiyorum, doktor aseksüeldir, cinsiyet ayrımı yapamaz. 'Bir toplulukta yalnızca erkek varsa orada bir eksiklik vardır' diye düşünüp ürolojiyi seçtim. Jinekolojide böyle bir tabu yok. Pek çok erkek jinekolog var ama Türkiye'de üroloji konusunda kadın doktorlar için gereksiz bir çekingenlik oluşmuş. Önceleri gelen tepkiler nedeniyle kendimi çok yalnız hissettim ama hastanede kadın olarak değil, doktor olarak görülüyorsunuz o zaman sorun çözülüyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber