'Merkez Vakfı'na aktarılan para maaş olarak döndü'

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 10 Aralık 2006 10:20, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Başbakanlık Teftiş Kurulu, Merkez Bankası Vakfı'nın 1995'te bankadan aktarılan 4.7 milyar YTL'lik kaynağı krizde kazanca dönüştürüp üyelere yüksek maaş ödediğini saptadı.

Başbakanlık Teftiş Kurulu'nun hazırladığı Merkez Bankası Vakfı inceleme raporuna göre, 1995'ten önce vakfa aktarılan 4.7 milyar YTL kaynağın zaman içinde işletilerek üyelere çok yüklü maaş ve ikramiye olarak döndüğü tespit edildi. Kamuda sosyal adaleti sarstığı belirtilen bu vakıftan eski Başkan ve Yönetim Kurulu üyelerine 30 bin YTL emekli maaşı ödendiği, odacının bile 900 YTL ikinci emekli maaşı aldığı ortaya çıktı. Vakfa aktarılan kamu kaynağının Banka İdare Meclisi üyelerinden tahsili ise zamanaşımına uğradığı gerekçesiyle mümkün olmadı. SABAH'ın ele geçirdiği ve Başbakan Tayyip Erdoğan'ın 29 Aralık 2005 tarihli 'olur' yazısıyla başlatılan inceleme sonucunda ulaşılan tespitler şöyle:

* Merkez Bankası emeklilerine çok yüksek meblağlarda ikinci

emekli maaşı olarak yansıyan ve kamuda 'sosyal adalet duygusunu sarsan' 4.7 milyar YTL'lik kaynak, vakfa aktarıldı.

* Bu vakıflar, kaynak sorununu aşabilmek amacıyla ihale mevzuatındaki katı hükümlerin dışına çıkarak daha kolay harcama yapabilmek için kuruldu.

* Kaynak israfına yol açan bu vakıflar zamanla üyelerine yüksek miktarda emeklilik ve ikramiye öder duruma geldi, amaç dışı kullanımlar ve suistimaller ortaya çıktı.

* İhtiyaç sahiplerine yardım amacıyla kurulan bu vakıf ve derneklerden bazıları zamanla vakıf anlayışının değişmesi ve yozlaşması sonucu yasal dayanağı olmadan zorunlu bağış toplayan örgütlere dönüştü. Devletin bina, araç ve gereçleri ücretsiz, sembolik ücretler ödenerek kullanıldı. Ticari faaliyetleri büyüdü.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber