Fiyatla oynama sadakat yarat

Ünlü pazarlama danışmanı Mike Anthony, sadece fiyat üzerine gidilen iletişimde müşteri dahil herkesin uzun vadede zararlı çıktığını belirterek, "Sadık müşterinin yerini kimse tutamaz" dedi

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 07 Temmuz 2016 06:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Fiyatla oynama sadakat yarat

Hanife Baş

Müşteriye seslenen pazarlama yöntemleriyle tanınan ve dünyaca ünlü birçok markanın danışmanlık hizmeti aldığı Engage Colsultants, Türkiye pazarına girdi.

En çok satanlar listesinde yer alan 'Shopper Marketing Revolution - Alışverişçi Pazarlama Devrimi' kitabının yazarı Mike Anthony, Türkiye pazarını yakından tanıyor. Sorularımızı yanıtlayan Anthony, sadece fiyat üzerine gidilen iletişimde alışveriş yapanlar dahil herkesin uzun vadede zararlı çıktığını söyledi.

Mike Anthony, "Özellikle durgun ekonomilerde, hassas hane bütçeleri daha da önemli hale geliyor. Güvensizlik ortamında bir ürünü sadece fiyat avantajı ile satmaya kalkmak, ekonomi tekrar düze çıktığında fiyatı tekrar eski seviyesine getirme garantisi getirmiyor. Alışverişi yapan bireylerin algısını doğru yönetmek lazım. Türkiye gibi ekonomilerde alışverişin kimin yaptığını çok iyi anlamayan ve yorumlayaman firmalar uzun vadede ciddi problemler yaşar. Her müşteri segmentine ulaşmak ve hepsine aynı stratejiyi gütmek yanlış olabilir. Optimum sayıda ama sadık müşterinin yerini ise kimse tutamaz" dedi.

Anthony, Türkiye'ye girme nedenlerini de şöyle açıkladı:

"Bizce Türkiye birçok sebepten dolayı Doğu Avrupa Bölgesi'nin en önemli oyuncusu. Orta ve Merkez Asya da ise benzeri bulunmayan bir pazar. Nüfus ve kendine has müşteri davranış modeli ile kendi müşterisini yaratabilmiş ve dinamikleri civar ülkelerden çok farklı. Global pazarda kuvvetlenen Türk firmalarının başarısı ise çabası. Tüm bunlar odağı Türkiye'ye çevirmemize vesile oldu."

'Müşteri merkezde'

Kendi geliştirdiği 'shoppermarketing'le ilgili bilgi de veren Anthony, "Bizim için pazarlamanın merkezinde müşteri olmalı ve gerekli pazarlama karması alışverişçi odaklı hazırlanmalı. Müşterinin, mağazanın, akıllı bir telefonun olduğu her yerde müşteri pazarlaması vardır. Engage'de amacımız marka tüketimi amaçlı olarak müşteriyi, alışveriş anında etkilemek ve davranış biçimlerini yönlendirerek alışveriş anında doğru seçimi yaptırmak. Bunu da tüketici ve perakende noktaları hakkındaki geniş bilgimiz ile harmanlıyoruz" diye konuştu.

'Geleneksel satış bitmez'

Mike Anthony, perakende de yeni trendlerle ilgili de şunları söyledi:

"Geleneksel perakendenin biteceğine dair gerçekçi bir kanıt görmüyorum. Tabii ki E-ticaret gün geçtikçe dünyada daha da kritik rol alıyor. Bu da beraberinde pazarlama özelinde birçok yeni zorluk demek. İndirim marketlerinin hızla büyüdüğü ve bakkalın hala ciddi bir güç olduğu bir ortamda, geleneksel perakendenin gücü yadsınamaz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber