İlk vatandaşlık 1000 alime

Suriyeli sığınmacılara vatandaşlık adımının yol haritası netleşiyor. İlk etapta Türkiye bulunan 1000 civarında ünlü alim bu haktan yararlanacak.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 07 Temmuz 2016 07:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İlk vatandaşlık 1000 alime

Hakkı Kurban

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Suriyeli sığınmacılara verdiği "Türk vatandaşlığına geçiş" müjdesinin ardından gözler atılacak adıma odaklandı. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın, Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlığa sunduğu rapor doğrultusunda Türkiye'ye ülkelerinden kaçan 1000 civarındaki dünyaca ünlü alime vatandaşlık verilecek. Erdoğan ve Yıldırım'ın da gerekenin yapılması talimatını verdiği bildirildi. Türkiye'de ki alimlerden 300'ünün akademik çalışmaları bulunduğu bildirildi.

Eksiklik kapatılacak

Halen, bazıları Suriyelilerin eğitiminde görev alan ve sığınmacılar üzerinde manevi etkisi yüksek olan din alimlerin arasında tarihten tefsire çeşitli alanlarda çalışmış isimler bulunuyor. Suriyeli alimlerin yanı sıra diğer İslam ülkelerinden de alimler bulunuyor. Akademik alandaki hoca eksikliğinin bu yolla da kısmen kapatılabileceği bildirildi. Bu alimlerin arasında dünyaca tanınan, Suriyeliler üzerinde büyük etkisi bulunan Usame Rıfai'nin de bulunduğu belirtildi.

Aralıksız hizmet sürüyor

Diyanet İşleri Başkanlığı, Suriyeli sığınmacıların ağırlandığı çadır kentler ve şehirlerde yaşayan Suriyelilere yönelik din hizmetlerini de aralıksız sürdürüyor. Bu kapsamda "koordinatör müftülük" oluşturuldu. Gaziantep'te, Arapça bilen personelle birlikte Suriye'den gelen hocalar vasıtasıyla kamplara yönelik çalışma yapılıyor. Kamplar dışında hem Türkiye Diyanet Vakfı hem de Milli Eğitim Bakanlığı ile koordineli bir şekilde Suriyeli çocuklara hem Arapça hem Türkçe dersler veriliyor.

Sığınmacılarda büyük mutluluk

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Binali Yıldırım'ın Suriyelilere vatandaşlık verilmesine ilişkin açıklaması, Batman'da yaşayan Suriyelileri mutlu etti. Yaklaşık 3 yıl önce eşi ve 2 çocuğu ile Batman'a sığınan doktor Imad Ahmet (36), geldikleri günden beri kendilerine misafirperverlik gösterildiğini belirterek hayatının geri kalanına Türkiye'de devam etmek istediğini söyledi.

Çok memnun oluruz

Eşi Arapça öğretmeni olan Vefa İsmail (32) ise Halep Üniversitesi mezunu olduğunu dile getirerek, "Müslüman bir ülke kapılarını Suriyeli Müslümanlara açtı. Vatandaşlık verilirse çok memnun oluruz "dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber