İşte rüşvet görüntüleri (Video)

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 11 Aralık 2006 10:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

KAPIKUKULE Gümrük Kapısı'nda görevli 60 gümrükçünün hapis cezasına çarptırıldığı davada en önemli delil olan, operasyon öncesi elektrik sobalarının içine konulan gizli kameralarla tespit edilen rüşvet görüntülerini DHA ele geçirdi. Görüntülerde, taşıt işlemini yaptırmak için gelen yolcuların verdiği pasaportun arasından parayı alan gümrükçü önce bilgisayar yazıcısının içine saklıyor daha sonra da burası dolunca çıkararak desteliyor.

Edirne Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatı ile geçen yıl aralık ayında Kapıkule'de gerçekleştirilen operasyondaki gizli kamera kayıtlarında, rüşvet alan gümrük görevlilerini saniye saniye görüntüleri bulunuyor.

Edirne 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde menfaat amacıyla oluşturulmuş bir sistemde suç örgütü yöneticisi olmak, üye olmak ve irtikap suçundan 10 ay ile 8 yıl 11 ay 15 gün arasında hapis cezalarına çarptırılan 60 gümrükçünün yargılandığı davada kanıt olarak kullanılan gizli kamera görüntüleri rüşvetin nasıl alındığını açıkça ortaya koyuyor. Kapıkule'deki gümrük muayene, giriş, bilgisayar peronlarında çekilen toplam 5 bin 592 rüşvet görüntüsünde rüşvet sisteminin işleyişi de anlaşılıyor.

GÖRÜNTÜLERDE NE VAR?

Bugüne kadar hiçbir yerde yayınlanmayan rüşvet sahnelerinin yer aldığı gizli kamera kayıtlarını Doğan Haber Ajansı ele geçirdi. Görüntülerde, Türkiye'ye giriş yapmak üzere gelen kişi, aracının işlemini yaptırmak üzere pasaportunu görevliye veriyor. Pasaportu alan gümrükçü önce içindeki parayı alıp bilgisayar yazıcısının içine koyuyor daha sonra da kayıt işlemini yapıyor.

Görüntülere göre, bir süre sonra bilgisayar yazıcısının içi paralarla doluyor, bunun üzerine gümrükçü paraları buradan çıkarıyor, düzeltip istifleyerek yeniden yazıcının içine koyuyor. Böylece yeniden para koymak için yazıcının içinde yer açılıyor. Rüşvet olarak alınan paraları toplamakla görevli kişi ise bir süre sonra peronun içine girerek bilgisayar yazıcısının içinde toplanan paraları teslim alıyor.

OPERASYON NASIL OLMUŞTU?

Edirne Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatı ile Kapıkule'de görevli gümrükçülerin rüşvet aldığı iddiaları üzerine mahkeme kararıyla araç muayene, bilgisayar merkezi, yolcu giriş ve çıkış peronlarına elektrik sobaları içinde gizli kameralar yerleştirilmişti. Gizli kameralarla çekilen görüntüler, Kapıkule Camii'ne konulan bir merkeze aktarılmıştı. Operasyon sırasında, 5 bin 592 rüşvet görüntüsü tespit edilmişti.

Bu görüntülerin sağlanmasından sonra düzenlenen operasyon sonucu, rüşvete karışan 61 gümrükçü tek tek belirlenip yakalanmış, bunlardan 59'u 22 Aralık 2005 günü tutuklanmıştı. Edirne 1'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan sanıklarla ilgili karar 24 Mayıs 2006 günü açıklanmıştı.

Mahkeme heyeti, 6 sanığı ?menfaat temini amacıyla oluşturulmuş bir sistemde, suç örgütü yöneticisi olmak' ve ?zincirleme irtikap' suçundan 8 yıl 11 ay 15 gün, 17 sanığı ise ?menfaat temini amacıyla oluşturulmuş bir sistemde suç örgütünün üyesi olmak' ve 'zincirleme irtikap' suçundan 8 yıl 1 ay 15 gün, 6 sanığı menfaat temini amacıyla oluşturulmuş bir sistemde suç örgütünün üyesi olmak ve zincirleme irtikap suçundan 7 yıl 1 ay, 12 sanığı ?menfaat temini amacıyla oluşturulmuş bir sistemde suç örgütünün üyesi olmak' ve 'zincirleme irtikap' suçundan 6 yıl 6 ay, 22 gün, 17 sanığı ?menfaat temini amacıyla oluşturulmuş bir sistemde suç örgütünün üyesi olmak' ve 'zincirleme irtikap' suçundan 6 yıl 15 gün, 1 sanığı görevde yetkiyi kötüye kullanmak suçundan 1 yıl 15 gün, 1 sanığı ise görevde yetkiyi kötüye kullanmak suçundan 10 ay hapis cezasına çarptırdı. Yargılama sürerken tutuklu bulunduğu Edirne Kapalı Cezaevi'nde intihar eden sanıklardan 39 yaşındaki Şenol Gök'le ilgili dava ise düşmüştü. Mahkemenin kararı ile birlikte aldıkları ceza durumuna göre 23 sanığın tutukluluk halinin devamına karar verilmişti.

YARGITAY SAVCISI ONAMA İSTEDİ

Edirne 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nin verdiği karar daha sonra sanık avukatları tarafından temyiz edildi. Dosyanın temyiz edilmesinden sonra Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı incelemesini tamamladı. Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Hayrettin Altıntaş, 4 Kasım günü hazırladığı ve 5'inci Ceza Dairesi'ne gönderdiği tebliğnamesinde, sanık avukatlarının gizli kamera görüntülerinin delil kabul edilmemesi yönündeki itirazının reddi ile Edirne 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nin sanıklar hakkında verdiği cezanın onanması yönünde görüş bildirdi. Yarfıtay 5'inci Ceza Dairesi'nin kararını bu ay içinde vermesi bekleniyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber