Küçük ölçekli firmalar büyük oynuyor

Küçük ölçekli firmaların savunma sanayiine desteğiyle yıllık üretim gücü 5 milyar $'ı aştı. Savunma ve havacılıkta bu yıl hedeflenen 8 milyar $'lık ciroda yan sanayi payının %30'u bulması öngörülüyor. Hükümet de 2023 hedefi için sektördeki şirketlerin entegre çalışabilmesi adına kredi ve altyapı desteklerini hızlandırdı.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 11 Temmuz 2016 07:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Küçük ölçekli firmalar büyük oynuyor

Savunma sanayinde dışa bağımlılığı bitirmek için emin adımlarla ilerleyen Türkiye, yeni vizyonla sektörün ihracat potansiyelini hızlandırmayı hedefliyor. 'Ortak akıl-entegre çalışma' modeliyle yan sanayi ve KOBİ'lerin de, daha aktif bir şekilde tasarım ve üretime yöneltilmesi planlanıyor. Böylece 2023'teki 25 milyar $'ık savunma ihracatı hedefine ulaşılması öngörülüyor.

EMİN ADIMLARLA İLERLİYOR

Savunma sanayinde tarihi dönüşüme giren Türkiye, ATAK helikopterinden MİLGEM korvetine, ANKA insansız hava aracından MPT-76 tüfeğine kadar milli üretimleri kullanıma sunarak savunmada Türk ekolü oluşturma adımları atıyor. Diğer yandan ise yan sanayiyi güçlendirme ve KOBİ'leri büyütme hedefleniyor. Küçük firmaların savunma sanayisine desteğiyle yıllık üretim gücü 5 milyar $'ı aştı.

BU YIL BEKLENTİ 8 MİLYAR $ CİRO

AK Parti öncesi 60 milyon $'lık ihracat yapabilen savunma sektörü, 2015 itibarıyla 1.66 milyar $'a ulaştı. Geçen yıl 890 milyon $'lık ARGE harcaması yapılırken, bu yıl için 2 milyar dolarlık ihracat ve 8 milyar $'lık ciro bekleniyor. Savunma ve havacılık cirosu içeresinde yan sanayi payı ortalamasının yüzde 30'u bulması öngörülüyor. 2023 yılı ihracat hedefi sektörde %35'lik büyümenin gerekliliğine de işaret ediyor. Önümüzdeki süreçte, ortak akıl ürününe ve entegre çalışma ortamına ayrı önem verecek Hükümet de, kredi ve desteklerle süreci hızlandıracak.

BİNLERCE FİRMANIN ÖNÜ AÇILACAK

Dev firmalarla yan sanayi ve KOBİ'lerin devrede olacağı 'ortak akıl- entegre çalışma' modeliyle yerli tasarımların daha da artması hedefleniyor. Ankara'da "Ostim Savunma ve Havacılık Kümelenmesi"yle başlayan yapılanmanın, Kazan'da 3 milyon metrekarelik arsada kurulmaya başlanan kümelenmeyle desteklenmesi binlerce firmanın önünü açacak etken olarak görülüyor.

Öte yandan önümüzdeki yıl Ankara Uzay ve Havacılık İhtisas OSB'de; uzay ve hava araçları üretimi ve tasarımı, motor parçaları üretimi, robot teknolojileri, telekomünikasyon sistemleri, uydu ve nano teknolojiler dahil birçok alandaki firmalar da boy gösterecek

Fazlı Şahan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber