Türk Eğitim-Sen' e göre, MEB 12 yıllık zorunlu eğitimin altından kalkamaz

Haber Giriş : 13 Nisan 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Şuayip Özcan, ''8 yıllık kesintisiz eğitimi sağlıklı veremeyen Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 12 yıllık zorunlu eğitimin altından acaba nasıl kalkacaktır?'' dedi.

Özcan, zorunlu eğitimin 12 yıla çıkarılması çalışmalarına ilişkin olarak yaptığı yazılı açıklamada, hükümetin, Avrupa Birliği'ne (AB) uyum çerçevesinde zorunlu temel eğitimi 12 yıla çıkarmayı hedeflediğini, bunun için de 270 milyon dolarlık bütçe ayırdığını anlattı.

Projeye ilişkin bazı tereddütleri bulunduğunu bildiren Özcan, 8 yıllık kesintisiz eğitime geçildiğinde hedeflenen 30 kişilik sınıflar ve ikili eğitimin, sadece hayal mahsulü olduğunu kaydetti.

''8 yıllık kesintisiz eğitimi sağlıklı veremeyen MEB, 12 yıllık zorunlu eğitimin altından acaba nasıl kalkacaktır?'' diye soran Özcan, ''12 yıllık temel eğitim ile birlikte öğrenci sayısının artacağını, okulların bakımsızlıktan işlevini yitireceğini, öğrencilerin veba, kolera gibi salgın hastalıklarla mücadele vereceğini'' ileri sürdü.

ZORUNLU EĞİTİM İÇİN YÖNLENDİRME ŞART

İlköğretimden itibaren yönlendirme yapılmadan, eğitim adına yapılacak hiçbir çalışmanın fayda sağlamayacağını ifade eden Özcan, ''Temel eğitim 12 yıla çıkarılsın, ancak bunu yaparken, öğrencilerin erken yaşlarda yeteneği, kavrayış gücü, ilgi ve isteği göz önünde bulundurulsun'' ifadesine yer verdi.

Özcan, 12 yıllık zorunlu eğitime geçilmesiyle birlikte eğitim görecek öğrenci sayısının yükseleceğini, bu nedenle, projenin uygulanabilmesi için bütün okulların derslik ve fizik kapasitelerinin artırılması gerektiğini dile getirerek, şunları kaydetti:

''Projeye ayrılan miktar 270 milyon dolardır. Böylesine önemli bir projeye ayrılan bu kaynak ile ne kadar başarılı olabiliriz? Zorunlu ihtiyaçlarını bile karşılayamayan eğitim kurumları, böylesine bir yeniden yapılandırmayı nasıl sağlayacaktır? Eğitim kurumlarımızın 1 milyona yakın öğrenciye ek binalar ve derslikler yapması gerekecektir. Ayrıca, liselerin 4 yıla çıkarılmasıyla birlikte, öğretmen ihtiyacı da artacaktır.''

Projenin uygulanmasıyla birlikte 76 olan lise türü sayısının 4'e ineceğini kaydeden Özcan, ancak imam hatiplerin beşinci tür lise mi, yoksa meslek liseleri içinde bir program mı olacağına karar verilmesi gerektiğini ifade etti.

Zorunlu ikinci yabancı dil konusuna da değinen Özcan, yabancı dil öğrenimine değil, ancak yabancı dilin zorunlu ders olmasına karşı olduklarını belirtti.

aa

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber