Bilgi vermede İzmir birinci

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 12 Aralık 2006 13:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

"Vatandaşın Bilgi Edinme Hakkı Saha Araştırması"nda en yeterli bilgiyi İzmir, Van ve Malatya veriyor. Vatandaşın bilgi edinme talebine Ankara, İstanbul ve Adana pek ilgi göstermiyor

Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı'nın (TESEV), 2004'te yürürlüğe giren Bilgi Edinme Kanunu'nun uygulanmasıyla ilgili araştırması, vatandaşın bilgi edinme talebine en yeterli yanıt verilen ilin İzmir olduğunu ortaya koydu. Bu arada pek çok kamu görevlisinin "sır" diyerek bilgi taleplerini yanıtlamadığı anlaşıldı.

Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı'nın "Vatandaşın Bilgi Edinme Hakkı Saha Araştırması"nın sonuçları açıklandı.

Kuruluşlara sorular

Kamu kuruluşlarına vatandaş gibi başvuran TESEV araştırmacıları, pilot iller İstanbul, Ankara, İzmir, Malatya, Samsun, Konya, Adana, Şanlıurfa ve Van'daki Milli Eğitim, Sağlık, Çevre ve Orman, Sosyal Hizmetler, Emniyet müdürlükleri ile belediyelere, bilgi edinme kanunu kapsamında sorular sordu. Araştırmanın sonuçları şöyle:

İşte sonuçlar

Bilgi edinme talebine yüzde 91.7 oranında tatminkâr ve zamanında yanıt verilen İzmir'i, yüzde 89 ile Van, yüzde 86.1 ile Malatya izledi. Başkent yüzde 52.1 ile 6'ncı, İstanbul yüzde 43.1 ile 8'nci, Adana yüzde 38.9 ile sonuncu oldu.

Kamu kurumları arasında birinci sırada milli eğitim müdürlükleri yer aldı.

İzmir, Van ve Malatya emniyet müdürlükleri tatmin edici yanıtlar verdi. Adana Emniyet Müdürlüğü'ne başvuranların hiçbiri tatminkâr yanıt alamadı.

İzmir, Van ve Samsun'daki sosyal hizmetler müdürlüklerine başvuranların tamamı zamanında ve doğru yanıt aldıklarını belirtti, Şanlıurfa'da bu oran sıfır çıktı.

Milli eğitim müdürlüklerinin en başarılı olduğu iller, yüzde 100'lük memnuniyet ortalamasıyla Van, Malatya, Samsun ve Adana.

Vatandaş tatmin oldu

Çevre ve orman müdürlüklerinin Adana, Van ve Samsun şubelerine başvuran vatandaşların tamamı aldıkları yanıttan tatmin oldu.

Belediyelerde birinci sırada yüzde 100'lük ortalamayla Şanlıurfa yer aldı. İzmir yüzde 91.7 ile ikinci oldu. Ankara ile Adana yüzde 25 oranla sonunculuğu paylaştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber