Gazze'ye ihtiyaç neyse o gidecek

AFAD Başkanvekili Mehmet Halis Bilden, Gazze'ye gidecek gemilerde o an halkın en çok ihtiyaç duyduğu malzemelerin yer alacağını söyledi. Ayda bir gemi organizasyonu olacağını ifade eden Bilden, " Halkın ihtiyaçları belirlenecek, o ihtiyaçlara göre gemi göndereceğiz. Gıda dışında ilacı fazla göndereceğiz. Okul döneminde çocuklara kırtasiye malzemesi olacak" dedi.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 14 Temmuz 2016 07:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Gazze'ye ihtiyaç neyse o gidecek

Başbakanlık Müsteşarlığı koltuğuna oturan AFAD eski Başkanı Fuat Oktay'ın yerine Mehmet Halis Bilden vekaleten getirildi. 1 aya yakın zamandır AFAD Başkanvekili olarak görevini sürdüren Bilden, ilk olarak Yeni Şafak'a konuştu. Bilden, Türkiye'nin 3 milyon Suriyeli'ye kucak açtığını belirterek, şartları uyan Suriyelilere vatandaşlık verileceğini ifade etti. Bilden, her ay Gazze halkının ihtiyaçları belirleneceğini ve ihtiyaç duyulan malzemelerin gemi ile gönderileceğini söyledi.

AFAD ÇOK İYİ YAPILANMIŞ

Yaklaşık 1 aydan beri AFAD başkanlığı görevini sürdürdüğünü söyleyen Bilden, "Ama yaklaşık 4 yılını buraya veren şuan Başbakanlık Müsteşarımız Fuat Oktay bey var. Gerçekte burada çok ciddi bir altyapı oluşturmuş, ciddi bir ekip kurmuş ve operasyon gücü çok yüksek olan bir yapı oluşturarak AFAD'ı bu kadar ciddi bir noktaya getirmiş. Bu vizyon oluşmamış olsaydı biz asla 4-5 günde Gazze'ye bu malzemelerin hepsine organize edip götüremezdik" dedi.

ÇOK ÖNEMLİ BİR İŞ OLDU

Gazze ile Türkiye arasında gönül bağının olduğunu vurgulayan Bilden, "Gazze halkı Türkiye'yi ağabey olarak görüyor. 2,5 günde gidecek gemi hazırlandı. 4 ana grupta malzemeleri gönderdik. Giden yardımlar hala dağıtılmaya devam ediyor, çok önemli iş oldu" diye konuştu.

HER AY BİR GEMİ GİDECEK

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın her ay Gazze'ye bir gemi gönderileceğini açıkladığını hatırlatan Bilden, "Bundan sonra ayda bir gemi organizasyonu olacak. Yine AFAD'ın organizasyonunda Gazze'ye gideceğiz. Halkın ihtiyaçları belirlenecek, biz de o ihtiyaçlara göre gemi göndereceğiz. Gıda dışında ilaç gibi ihtiyaçları daha fazla göndereceğiz. Okul döneminde çocuklara kırtasiye malzemesi yollanacak. Yurt içindeki hayırseverleri, STK'ları, yardım derneklerini, hayır kurumlarını koordinasyonunu sağlamak suretiyle, ihtiyaç duydukları ne varsa onu oraya götürmek bundan sonraki amacımız" diye konuştu.

Gazze dönüşü ayağının tozu ile Ordu'da meydana gelen sel felaketinin olduğu bölgede incelemeler yaptıklarını ifade eden Bilden şunları kaydetti:

SEL SEFERBERLİĞİ

"Tüm görevliler sel felaketinde seferber oldu. Çevre illerden de ekipler Ordu'ya geldi. 50 yıldan fazladır böyle yağış olmamış. Yanlış yapılaşmasından dolayı da felakete dönüşüyor. Dere yataklarında, evlerin, camilerin yapıldığını, köprülerin yanlış yapıldığını gördük. Aslında Perşembe'deki derede yaşanan sorun bu. Dere yatağında yapılan yapılaşma yanlış."

FELAKET OLMADAN ÖNLEM

"DSİ genel müdürlüğü yetkilileri ile görüştük. Bizim dere ıslahlarını bu tür afetler olmadan önce gerçekleştirmemiz lazım. Bizim işimiz afetler, seller, felaketler olmadan önce, onların düşük seviyede, orta seviyede ve en üst seviyede senaryolar oluşturarak, bu senaryolar çerçevesinde oluşabilecek felaketlerin önüne geçmek. Bir çalışma ekibi oluşturduk. Sel olmadan, felaket olmadan önce, depremlerde olduğu gibi neler yapılabilir, o senaryolar üzerinde ciddi bir şekilde çalışıyoruz"

  1. Göz yaşartan anı:'Benim oyuncağım var, başkasına ver'
  2. Bilden, yardımları Gazze'de dağıtmak için gittiğinde kendisini duygulandıran anısını, şu şekilde anlattı: "Çok gururlu bir millet olduklarını gördüm. Dokuz yaşında Ayşe, TİKA ve Türk Kızılay'ın kurmuş olduğu yetimhanede kalıyor. 2009'da annesini şehit vermiş, 2014 yılında da Suriye'deki Filistin kampında babası vefat etmiş. Türk Kızılay Başkanı Kerem Kınık Bey, Ayşe'ye oyuncak verdi. Çok tatlı bir kızdı kucağıma aldım sevdim. Elimdeki oyuncağı vermek istedim. 'Benim oyuncağım var' dedi. Israr ettim, 'Benim oyuncağım var, başka birisine ver' dedi çok duygulandım. Bu aslında Gazzeli kardeşlerimizin bu işe nasıl baktığının göstergesidir."

Şartları uyana vatandaşlık

Türkiye'de 3 milyona yakın Suriyeli'nin yaşadığını belirten Bilden konuşmasına şöyle devam etti: "Bunun yaklaşık yüzde 10'nu, 26 barınma merkezimizde misafir ediyoruz. Suriyeli misafirlerimizden 17.3 milyon kişi poliklinik hizmeti aldı. Bunların 850 bini hastanelerde yatırıldı, 707 binin ameliyatı gerçekleştirildi, 152 bin bebek doğdu. Eğitimleri ile ilgili çok önemli işler yapıyoruz. Ülkemiz, son üç yıldır en cömert ülke seçiliyor. Şartları uyan Suriyeli kardeşlerimize vatandaşlık verilecek. İstanbul'da 500 binin üzerinde Suriyeli yaşıyor. İnsanlar ev kiralamış, birileri ekmeğini paylaşmış, biz millet olarak kucaklamışız. Suriye'de sorun bitmiyor. İçişleri Bakanlığı şuan vatandaşlık çalışmasını yapıyor."

Yasemin Asan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber