'Yargıda ikilik çıkarmakla' eleştirilen YARSAV, kanunla kapatılacak

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 12 Aralık 2006 08:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hakim ve savcıların birlik oluşturması konusunda Adalet Bakanlığı ile bazı yargı mensuplarını karşı karşıya getiren gerginlik büyüyor.

Yargıtay Başsavcısı Nuri Ok ile bazı Yargıtay ve Danıştay üyelerinin de üye olduğu Yargıçlar ve Savcılar Birliği'ni (YARSAV) tanımayan bakanlık, kanunla alternatif birlik oluşturup YARSAV'ı kapatacak. YARSAV yargıda ikilik çıkarmakla eleştiriliyordu.

Haziran ayında kurulan YARSAV'ın geçen ay yapılan ilk olağan genel kurulunda Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Ömer Faruk Eminağaoğlu genel başkanlığa seçilmişti. YARSAV, kurulduktan kısa bir süre sonra, Adalet Bakanlığı'nın hakimlik ve savcılık sınavı yapma yetkisinin iptali için dava açarak gündeme gelmişti. Adalet Bakanlığı, uzun süre önce hazırladığı Hakimler ve Savcılar Birliği Kanunu tasarısını YARSAV'ın kurulmasının ardından güncelledi. Bazı değişikliklerin yapıldığı tasarıya YARSAV'ın kapatılmasını öngören bir geçici madde eklendi. Tasarının geçici 3. maddesine göre, yasa yürürlüğe girdikten sonra Hakimler ve Savcılar Birliği ile aynı veya benzer amacı gerçekleştirmek için kurulmuş dernek ve birliklerin tüzel kişilikleri kuruluş tarihinden itibaren sona erecek. Tasarıya eklenen geçici maddenin gerekçesinde "Hâkim ve savcıların, birlik ile aynı veya benzer amacı gerçekleştirmek amacıyla mesleki dernek kuramayacaklarına ilişkin 24/02/1983 tarih ve 2802 Sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu hükümlerine paralel olarak, birliğin tüzel kişilik kazanmasından itibaren kurulmuş bulunan derneklerin tüzel kişiliğinin, Dernekler Kanunu hükümleri uyarınca kendiliğinden sona ereceğine ilişkin düzenleme yapılmıştır." açıklamasına yer verildi. Yargıtay Başsavcısı Nuri Ok ile bazı Yargıtay ve Danıştay üyelerinin de aralarında olduğu 600'den fazla üyesi bulunan YARSAV'ın bu şekilde feshedilmesi girişimi yargıda yeni tartışmalara yol açacak. Çıkarılacak kanunla, derneğin tüzel kişiliğinin kuruluş tarihinden itibaren kapatılması sona erdirilmesi öngörüldüğü için YARSAV'ın hakimlik ve savcılık sınavının iptali talebiyle açtığı davanın da düşeceği belirtiliyor. Hakimlik ve savcılık sınavlarının Adalet Bakanlığı'nca yapılamayacağı gerekçesiyle Danıştay, yürütmeyi durdurma kararı vermiş ayrıca yasanın ilgili maddelerinin iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurmuştu.

Ankara Valiliği de YARSAV'ı, yargıçların resmi ve özel olarak bir dernekte ayrıca görev alamayacakları konusunda uyarmıştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber