Darbe başarılı olsaydı 35 yıl geriye giderdik

Ekonominin önemli isimleri birlik ve beraberlik mesajı verdi ve "Girişim başarıya ulaşsaydı 35 yıl geri giderdik. İş dünyası çöker, sermaye kaçardı. Allah korudu" görüşünde birleşti

Kaynak : Türkiye
Haber Giriş : 17 Temmuz 2016 07:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Darbe başarılı olsaydı 35 yıl geriye giderdik

Osman Çobanoğlu ANKARA

ürkiye'de bütün kesimler darbe girişimine ortak tepki gösterdi. Ekonomi çevreleri, girişimin etkisinin güçlü duruş sayesinde kısa sürede atlatılacağını ifade ederken, "Darbe gerçekleşseydi 80'li yıllara döner, 30-35 yıl geri giderdik" değerlendirmesi yaptı. Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve İktisatçı Bülent Gedikli olayın bir gece içinde kontrol altına alınmış olmasının önemine vurgu yaptı ve "Hainler milletimizden gereken cevabı aldı. Ben Türkiye için yeni bir sayfa açıldığını düşünüyorum. Çok önemli bir dönüm noktasına gelmiş olduk. Bundan sonra artık Türkiye'nin önü açık. Hukuk ve demokrasi noktasında çok daha güçlü bir gelecek bizi bekliyor. Bu anlamda ekonomiyle ilgili olumsuz bir etkinin oluşacağını düşünmüyorum" görüşünü ifade etti.

DARBEYLE MÜCADELE EDİP SABAH İŞLERİNE GİTTİLER

"Olay hafta içi olsaydı biraz daha sıkıntı olabilirdi" diyen Gedikli, akşam darbeyle mücadele edenlerin sabah işlerine gittiğini, bunun Türkiye'nin geldiği noktayı gösterdiğini ifade etti. Meclis'in 'gazi' unvanını bir kez daha hak ettiğini dile getiren Gedikli, "Allah muhafaza, gerçekleşseydi 30-40 sene geri giderdik" dedi.

Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. kerem Alkin de hükümet ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) hafta sonu olayı toparlayacağını, pazartesi de 'bu acı bir olaydı ama geride kaldı' anlamında yara saran bir hafta başlayacağını ifade etti. Alkin, "Olayın başlangıcından sonra dolar bir ara 3.32 TL'ye kadar çıktı. Sabah 06.30 civarında olayın hükümetin kontrolünde olduğunun ortaya çıkmasıyla 3.01'e geriledi. Bu da olağan sayılacaktır. Olumlu açıklamalarla yaralar çabuk sarılır" diye konuştu. Alkin, 12 Eylül Askeri müdahalesinin de hafta sonu olduğunu hatırlatarak, "Hafta içi olsa kesinlikle farklı olurdu. Bu tür şeyler araya hafta sonu girecek şekilde yapılıyor; topluma daha fazla hakim olabilmek için. Hafta içi olsa gideni, geleni var, bankacılığı var. Araya 2 gün sokup toparlamayı planlıyorlar. Bu darbe amaca ulaşsa 35 yıl geri giderdik. Yabancı sermaye gider, iş dünyası çöker, büyük bir felaket yaşanırdı. Allah bizi korudu" dedi.

DİK DURUŞ PİYASALARDA DA SÜRMELİ

Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi Erdal Tanas Karagöl de hükümetin dik durması, siyasi istikrarın devamı konusunda güçlü mesajlar vermesi halinde negatif tablonun biraz olsun ortadan kalkacağını vurguladı. Tanas, "Pazartesi spekülatif amaçlı hareketlere dikkat edelim. Herkesin dayanışmaya devam etmesi, spekülatif hareketlere karşı da aynı dik duruşu sergilemesi gerekiyor. Negatif algı yönetimlerine karşı dikkatli olalım. Dışarıdaki yabancı yatırımcılar, finansal kuruluşlar, Türkiye'ye yönelik spekülatif amaçlı çalışanlar için fırsat oluşturmamak lazım. Önemli olan bu. Spekülatif hareketlere karşı hazırlıklı olalım" uyarısı yaptı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber