Muhalefetin itiraz ettiği düzenlemeler gündem olmayacak

Meclis "darbe girişimine karşı ortak tavır" ruhunu zedelemeyecek gündemle çalışmaya devam edecek. Bu çerçevede gerilime yol açabilecek İçtüzük değişikliği, anayasa teklifi gibi düzenlemelerin gündeme getirilmeyeceği öğrenildi

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 18 Temmuz 2016 06:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Muhalefetin itiraz ettiği düzenlemeler gündem olmayacak

Şebnem Hoşgör / ANKARA

Ak Parti, darbe girişimine karşı iktidar ve muhalefetiyle ortak tavır sergileyen Meclis'i bir süre daha tatile sokmayıp çalıştırmayı, bu süreçte de TBMM'deki birlik ve beraberlik tablosunu bozmayacak nitelikteki yasal düzenlemeleri hayata geçirmeyi planlıyor.

Ak Parti, darbe girişiminin yaşandığı 15 Temmuz gecesi saldırıların hedefinde yer alan Meclis'i, Genel Kurul'da kabul ettiği grup önerisi yoluyla 1 Temmuz'da tatile sokmamıştı. Ak Parti, öncelikli gördüğü bazı yasal düzenlemeler ile İçtüzük değişikliğinin yapılması için Meclis'i temmuz ayı boyunca hatta ağustos ortasına kadar çalıştırmayı planlıyordu. Bu süreçte partili cumhurbaşkanı modelini içerecek bir anayasa değişikliği teklifinin de Meclis'e sunulabileceği ifade ediliyordu. Ancak yaşanan darbe girişimi sonrası Ak Parti, Meclis'in yaz mesaisi ve gündemini yeniden gözden geçirdi.

Darbecilere inat

Ak Parti kurmaylarının Milliyet'e aktardığı bilgilere göre, 15 Temmuz gecesi parti ve grup yönetimince yapılan değerlendirmelerde, "İnsanların demokrasiye sahip çıkmak için canlarını hiçe sayarak tankların önüne yattıkları bir süreçte Meclis'i kapatmak doğru olmaz. Bizler darbecilere inat Meclis'te olmalı, Meclis'i açık tutmalıyız" görüşü benimsendi.

Bu çerçevede 15 Temmuz gecesi imkanı olan tüm vekillerin Meclis'e gelmesi istendi. Hem o gece hem de TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın çağrısı üzerine gerçekleştirilen olağanüstü toplantı günü Ak Parti kurmayları bundan sonra nasıl bir strateji uygulanması gerektiğini kendi aralarında değerlendirdiler. Yapılan değerlendirmeler sonucu "Meclis'i bu aşamada kapatmak, tatile sokmak doğru olmaz. Yoğun olmayan hafif bir mesai ile Meclis bir süre daha çalışmalarını sürdürmeli" görüşü ağırlık kazandı. Bu süreçte de darbe girişimine karşı iktidar ile birlikte duran, darbecilere karşı net tavır sergileyen muhalefetin tepkisini çekecek düzenlemelerin gündeme getirilmesinin doğru olmayacağı ifade edildi.

Hafif mesai

Konuya ilişkin Milliyet'in sorularını yanıtlayan Ak Partili yöneticiler, şunları söylediler:

"Meclis iktidar ve muhalefetiyle bir bütün olarak millet iradesine sahip çıktı, darbecilere karşı dik bir duruş sergiledi. Biz Meclis'teki bu birlik ve beraberlik tablosunun sürmesini istiyoruz. Yaşadığımız süreçte millet Meclis'te bu tabloyu görmek istiyor. O nedenle İçtüzük, anayasa değişikliği teklifi gibi düzenlemelerin kısa vadede gündeme geleceğini düşünmüyoruz. Meclis'i de yoğun olmayan hafif bir mesai ile açık tutmayı planlıyor. Bu hafta ve önümüzdeki hafta uluslararası sözleşmeler ele alınabilir. Muhalefet partilerinin itiraz etmeyeceği, grup önerisi yoluyla engelleme yapmayı düşünmeyecekleri işler görüşülebilir. Ayrıca Genel Kurul'un günlük mesaisini kısa tutmayı planlıyoruz. Çarşamba günü planlanan MYK'da bu takvim ve gündem netleşir. Buna göre iki üç hafta sonra Meclis yaz tatiline sokulabileceği gibi, hafif çalışma temposuyla tatile girmeden çalışmalarını devam da ettirebilir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber