Olağanüstü hal, TSK'da temizliği hızlandıracak

TBMM İdari Amiri Ahmet Gündoğdu, Bakanlar Kurulunca alınan Olağanüstü Hal (OHAL) kararının millet için güvence olduğunu belirterek, "Uluslararası şer odakları, buradaki terör örgütleriyle Türkiye'ye zarar vermek istiyor. Şimdi Türkiye'yi hem APO teröründen hem FETÖ teröründen kurtarma zamanı." dedi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 21 Temmuz 2016 11:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Olağanüstü hal, TSK'da temizliği hızlandıracak

Gündoğdu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, OHAL kararının anayasaya uygun olduğunu, vatandaşların endişe etmemesi gerektiğini belirtti.

OHAL durumunda, yaşama hakkı, inanç hürriyeti, ifade özgürlüğü, masumiyet karinesi gibi evrensel değerlerin, çok daha kuvvetli hale geleceğini belirten Gündoğdu, "Şu anda Meclis'e ve doğrudan millete darbe yapmak isteyen, ateş edenler, vatandaşın yaşam hakkını tehdit etmedi mi? Ettiler. Öyleyse bu tehdidi bertaraf edeceğiz." ifadesini kullandı.

- "Asker, valinin ve siyasetin emrinde olacak"

Gündoğdu, OHAL ile ülkedeki özgürlük ortamının bozulmayacağını vurgulayarak, "Uluslararası şer odakları, buradaki terör örgütleriyle Türkiye'ye zarar vermek istiyor. Şimdi Türkiye'yi hem APO teröründen hem FETÖ teröründen kurtarma zamanı. Bunun da hukuki dayanağı anayasadır. Anayasaya uygun kanunlardır. Fransa'da yaşanan patlama nedeniyle OHAL ilan ettiler. Yaşananlara bakıldığında, bunun Türkiye'deki karşılığı "Sıkıyönetim" olmalıdır. Biz sıkıyönetime gerek duymadık, demokrasiden taviz vermeden virüsleri temizlemek için olağanüstü hal ilan ettik." diye konuştu.

"OHAL durumunda illerde yetki askerde değil, valilerde. Asker, valinin ve siyasetin emrinde." ifadesini kullanan Gündoğdu, 79 milyonun özgürlüğü için tehdit unsuru olan yaklaşımlara kısıtlama getirileceğini bildirdi.

Gündoğdu, bundan sonra daha tedbirli olunacağına işaret ederek, vatandaşın güvenliğini sağlamak amacıyla, "Bazı bölgelerde veya bazı saatlerde, sokağı çıkmayı sınırlamak veya yasaklamak, belli yerlerde veya belli saatlerde insanların can güvenliği için düzenlemeler yapmak, araçları arayabilmek, bölgeye hariçten girecek kişiler için kimlik belirleyici belge taşıma mecburiyeti koymak, gazete ve dergilerle, kitap, broşür ve el ilanlarının terör örgütlerine destek olmalarına engel olmak" gibi önlemlerin alınabileceğini anlattı.

OHAL durumunda ayrıca, ülkede kapalı veya açık alanlarda yapılacak toplantı veya gösterilerde terör tehdidi olduğu takdirde bu faaliyetleri ertelemek ya da önlemek, işçinin haklarını korumak ve güvenceye almak gibi uygulamaların olabileceğini belirten Gündoğdu, "Milletimiz rahat olsun, olağanüstü hal ilanı sizin için güvencedir." dedi.

- "Olağanüstü hal, TSK'da temizliği hızlandıracak"

Gündoğdu, paralel yapıyla mücadelenin TSK boyutunun, ağustosta YAŞ kararları ile hayata geçirilmesinin planlandığını, şahitlikle birçok karar verileceğini, ancak darbe girişimiyle fiili olarak kimin ne yaptığının ortaya çıktığını vurguladı.

"Peygamber ocağında türeyen hainler, bu milletin vergisiyle alınmış elbiselerin içine girip, o elbiseleri kirletip, milletin vergisiyle alınan tankla, tüfekle millete ateş ediyorsa, bu temizliğin de hızlı yapılması lazım. Bunun da en kolay yolu olağanüstü haldir." diyen Gündoğdu, bu süreçte gerekli adımların atılacağını belirtti.

Gündoğdu, FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin gerçekleştirilen soruşturmalar kapsamında "bazı kamu görevlilerinin açığa alınması" konusuna ilişkin de "Açığa almalar görevden atma değildir. Bu kişiler hakkında soruşturma yapılacak. FETÖ'ye destek sağlamış mı, sağlamamış mı? Sağlamışsa cezai işlem yapılacak. Sağlamamışsa görevine geri dönecek." değerlendirmesini yaptı.

- "Açığa alma, hüküm değil tedbir"

Açığa almaların tedbir amaçlı olduğunu, hüküm olarak değerlendirilmemesi gerektiğine işaret eden Gündoğdu, "FETÖ'ye destek verdiği şüphesiyle açığa alınan herhangi bir memurun, soruşturma sonucunda illegal bir yaklaşımın içinde olmadığı anlaşılırsa, ne mesleğini kaybedecek ne de maaş kaybı olacak. Geriye dönük haklarının tamamını alabilecek." bilgisini verdi.

Gündoğdu, Anamuhalefet Partisi başta olmak üzere, bazı kesimlerin, OHAL ilanı karşısında "Anayasa ihlal ediliyormuş gibi" bir tutum sergilediğini ifade ederek, şunları söyledi:

"Türkiye'de fiili bir darbe girişimi olmuş. İşgal kuvvetlerinin bile hedef almadığı Meclis, sabaha kadar bombalanmış. Bunun karşısında ya bir şey olmamış gibi devam edecektik ya olağanüstü hal ilan edecektik ya da sıkıyönetim."

Darbe girişimi yaşandığında, Cumhuriyet tarihinde ilk kez, iktidarıyla muhalefetiyle, sağcısıyla solcusuyla, alevisiyle sünnisiyle bir belaya karşı birlik olunduğuna dikkati çeken Gündoğdu, "Bu darbeyi püskürtmeyi kalkıştık, başarılı olduk. Bunu yaparken MHP'linin, CHP'linin AK Parti'linin tek düşüncesi vardı. 'Mesele vatansa gerisi teferruattır.' Şimdi ben de diyorum ki bu düşünceye sahip arkadaşlar, gelin teferruata takılmayın, vatanı bu pisliklerden temizleyelim." diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber