Açıklama kriziyle YAŞ'ta zaman ayarı

Darbecilerin bir numaralı ismi Akın Öztürk'ün Genelkurmay Başkanı Akar'ın talimatıyla Akıncılar Üssü'ne gittiği yönündeki TSK açıklaması, YAŞ toplantısının erkene alınacağı fikrinin oluşmasında etkili oldu.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 23 Temmuz 2016 07:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Açıklama kriziyle YAŞ'ta zaman ayarı

Cumhurbaşkanlığı, Hükümet ve AK Parti çevrelerinde; Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar'ın darbe girişiminin neresinde olduğu yönündeki soru işaretlerinin fazlalığına dikkat çekiliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise "darbe girişiminin neresinde olduğu yönündeki soru işaretleri" nedeniyle görevinden alınması istenen Orgeneral Akar'ın görevinden alınması yönündeki taleplere, YAŞ toplantısına fazla bir zaman kalmadığını belirterek, Akar'la ilgili işlemin YAŞ'ta yapılacağı mesajını veriyordu.

Akar'la ilgili soru işaretleri ise, olayın nasıl cereyan ettiğine ilişkin bilgiler ortaya çıkıp, gün geçtikçe azalmak yerine artması da Cumhurbaşkanı'nın yakın çevresindeki kuşkuların artmasına yol açtı. Önceki gün TSK'dan yapılan yazılı açıklama ise konuyu, Cumhurbaşkanlığı ve Hükümet kanadında soru işareti boyutundan çıkartıp, tepkiye dönüştürdü. Darbeciler tarafından rehin alınan Akar'ın emriyle yapılan bu açıklamada, darbe girişiminin öncü isimlerinden Akın Öztürk'e sahip çıkılarak, Öztürk'ün, Genelkurmay Başkanı'nın izni ve Hava Kuvvetleri Komutanı'nın talimatıyla Akıncılar Üssü'ne gittiği yönündeki ifadelerin, hem Hükümet'te, hem Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından çok sert tepkiyle karşılandığı öğrenildi.

ERKENE ALINABİLİR

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın darbenin mimarları arasında olduğu iddiasıyla gözaltına aldığı Öztürk ile ilgili açıklamanın, gözaltı kararından yaklaşık 6 gün sonrasına denk gelmesi kamuoyu tarafından da şüphe ile karşılanmıştı. Hükümet kanadında, TSK'nın tepki çeken açıklamasının, yeni bir açıklamayla düzeltilmesi yönünde yoğun bir çaba sarf edildiği öğrenildi. Bu gelişmelerin yaşandığı günün akşamında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, YAŞ toplantısının bir hafta öne çekilebileceğini duyurdu. Yaşanan açıklama krizinin YAŞ toplantısının öne çekilmesinin gündeme gelmesinde önemli etkisinin olduğu kaydedildi. YAŞ'ın 1-4 Ağustos tarihleri arasında yapılması planlanıyordu.

ŞERİFE GÜZEL

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber