BDDK'da Derviş şoku

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 14 Aralık 2006 08:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Anayasa Mahkemesi'nin 14 gün önce Resmi Gazete'de yayınlanan kararı, BDDK yönetimiyle ilgili kritik bir tartışma başlattı. 2001 yılında Bakan Kemal Derviş tarafından görevden alınan BDDK üyeleri, Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararıyla, 5 yıl sonra görevlerine geri dönme hakkı elde etti. Karar, 29 Kasım'da Resmi Gazete'de yayınlandı. Boş üyelik koltuğu olmayan BDDK'da ?bundan sonra ne yapılacağı? tartışma konusu oldu. Haklarını elde eden eski üyeler, Başbakanlık ve BDDK'ya dilekçe yazarak, kararın gereğinin yapılmasını talep etti. BDDK'nın önümüzdeki günlerde toplanıp, karar vermesi gerekecek. Ancak bunun için Başbakanlık talimatı belirleyici olacak.

Bu gelişmeyle birlikte BDDK'da, ?eski üyeler özlük haklarının tazmini yerine, görevlerine geri dönmek isterlerse ne olacak?? sorusuna da yanıt aranıyor. Bazı eski üyeler dilekçelerinde ?ya kalan süremi tamamlamak için görevime iade edileyim ya da zayi olan haklarımın telafi edilsin? talebinde bulundu.

DERVİŞ GÖREVDEN ALMIŞTI

12 Mayıs 2001 tarihinde dönemin Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş öncülüğünde ?Başkan dışındaki Kurul üyelerinin görevleri, bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte sona erer? hükmünü taşıyan Bankalar Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun çıkartıldı. Dönemin BDDK 2. Başkanı Biltekin Özdemir ile üyeler; Halil Yetgin, Ural Şekerci, Servet Taşdelen, Kemal Çevik ve Bilge Hacıhasanoğlu bu düzenleme uyarınca BDDK'dan ayrılmak zorunda kaldı.

Çevik, daha sonra yeniden bu göreve atanırken, karara itiraz eden üyelerden Halil Yetgin, dava açmıştı. Anayasa Mahkemesi davayı görüştü ve 5 yıl sonra üyelerin istifasına neden olan tek maddelik yasayı iptal etti.

Eski üyelerin haklarını geri veren Anayasa Mahkemesi kararının 29 Kasım'da yayınlanmasından bu yana aradan geçen 15 günde, mevcut üyelerin aldığı kararların geçerli olup olmadığı tartışma konusu oldu. Bu konuda iki farklı yaklaşım var:

* Devletin sürekliliği ilkesi ve geri dönüşü mümkün olmayan işlem nedeniyle, karar geriye yürümeyecek, iade sözkonusu olmayacak. Mevcut yönetimin kararları zarar görmüş değil.

* Kişi haklarının ihlal edilmesi sonucunu doğuran durumlarda Anayasa Mahkemesi kararları geriye yürüyebiliyor, bu nedenle iade gerekiyor. 29 Kasım'dan itibaren alınan kurul kararları zarar görmüştür, kararların geçerliliği tartışmalı hale gelmiştir.

Özdemir: Ya iade edin ya da tazminat ödeyin

Haklarındaki Anayasa mahkemesi kararını değerlendiren dönemin BDDK 2. Başkanı Biltekin Özdemir, kendisinin Başbakan ve BDDK'ya ?kararın gereğinin yapılması için? dilekçe ile başvuru yaptığını söyledi. Özdemir dilekçesinde, göreve başlatılmasını istediğini, şayet bu mümkün olmazsa özlük haklarının karşılanması talebinde bulunduğunu belirtti. Geçen 5 yıl içinde BDDK'da kalan süresini tamamlamak üzere göreve başlatılmasının doğrucağı güçlüklerin farkında olduğunu belirten Özdemir, karara konu olan kişiler için ?Özlük hakların telafisi yolunu seçebilirler. Ancak BDDK'da üyeliğini sürdürmek isteyenler de çıkabilir? yorumunu yaptı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber