Başesgioğlu: Destek priminde düzenleme yapacağız

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 14 Aralık 2006 13:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, hem kurum açısından, hem emekli vatandaşlar açısından uygun olabilecek bir uzlaşı noktasını bularak, yüzde 33,5'lik sosyal güvenlik destek primi konusunda bir düzenleme yapacaklarını bildirdi.

Başesgioğlu, Dedeman Oteli'nde düzenlenen ?Sosyal güvenlikte yeni dönem ve işveren yükümlülükleri? seminerinin açılışında yaptığı konuşmada, sosyal güvenlik reformuna ilişkin son günlerde tartışılan bazı konulara değindi.

?Yüzde 33,5'lik sosyal güvenlik destek primi? konusunun gündeme getirilerek öne çıkarıldığını ifade eden Başesgioğlu, mevcut uygulamada Bağ-Kur'dan emekli olanlardan yüzde 10, SSK'lılardan ise yüzde 30 sosyal güvenlik destek primi alındığını, kanun hazırlanırken ise Bağ-Kur ile SSK arasındaki bu farkın eşitlenmesinin amaçlandığını anlattı.

Başesgioğlu, ?Türkiye'de emeklilerin yaklaşık yüzde 58-60'ı bugünkü emeklilik yaşı olan 58-60'ın altındadır. Türkiye genç emekliler ülkesidir. 34-35 yaşında bu ülkede insanlar emekli olmuşlardır. Hala 46-47 yaşında emekli olma imkanı mevzuatımıza göre mümkündür. Ortalama emeklilik yaşı 50 civarındadır. Çok erken bir emeklilik sistemidir. Bir ülke ne kadar zengin olursa olsun bu kadar genç emeklinin yüküne dayanamaz? dedi.

Emeklilik sonrası geçen sürenin OECD ülkeleri ortalamasına göre 16,6 yıl, Türkiye'de ise kadınlarda 34, erkeklerde ise 27 yıl olduğunu dile getiren Başesgioğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

?Bir vatandaşımız emekli olduktan sonra tekrar çalışma hayatına başlasa, ikinci emekliliğe kavuşma hakkına sahip. Bunun için çok büyük bir hazine ve kaynak olması lazım. Olabildiğince genç emekliliği teşvik etmeden önlemek istiyoruz. Bu ülkede çok genç işsizimiz var. Genç işsizlerimize iş bulmak istiyoruz. Tercihimiz emeklinin yerine genç işsizin çalışmasıdır. Bu adalet açısından da hakkaniyet açısından da böyledir. Ama şu denebilir, 'imkanım yerinde, ben genç emekli oldum. İşimin başındayım. İşime de devam etmek istiyorum'. Buna da mani olamazsınız. Çalışma özgürlüğü var, çalışabilir. Onun da sosyal güvenlik destek primi yüzde 33,5.?

Murat Başesgioğlu, risk gruplarına göre artan bir prim maliyeti var olduğunu, en aşağısının yüzde 33,5 olduğunu anımsatarak, bu konuda çok tepki geldiğini, birden fazla şirkette ortak olan emeklilerin de bulunduğunu kaydetti.

Bu konuyu yeniden değerlendirme ihtiyacını duyduklarını ve uzmanların çalışma yürüttüklerini belirten Başesgioğlu, ?Birkaç alternatif var. Bu alternatifleri ilgili kuruluşlarla da görüşeceğiz. Hem kurum açısından, hem emekli vatandaşlarımız açısından uygun olabilecek bir uzlaşı noktasını bularak, o yüzde 33,5'lik sosyal güvenlik destek primi konusunda bir düzenleme yapacağız? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber