Üniversitelilerin yüzde 60'ı Türkiye ve dünyadaki gelişmeleri takip etmiyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 16 Aralık 2006 16:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Türk Avrupa-Atlantik Gençlik Komitesi'nin(YATA TURK) Türkiye'de üniversite öğrencileri üzerinde yaptığı araştırma ilginç sonuçları ortaya koydu.

Anket sonuçlarına göre öğrencilerinin yüzde 60'ı Türkiye ve dünyadaki gelişmelere kaygısız. "Haftalık gazete okuma sıklığı" sorusuna hiç okumam diyen yüzde 51,2 olurken; Türkiye ve dünyadaki gelişmeleri kitaptan takip edenlerin oranı sadece yüzde 1. Türkiye'nin AB'ye üyeliğine olumsuz bakanların oranı yüzde 49. 8 ilde 16 üniversitede yapılan "Türk Gençliği'nin Uluslar arası Örgütlere Güveni/Bakışı" adlı anket çalışmasının sonuçları TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi'nde Eski Dışişleri ve Savunma Bakanı Haluk Bayülken'in de katıldığı bir toplantıda açıklandı. Boğaziçi, Sabancı, Galatasaray, Ankara, İstanbul, ODTÜ, Dicle, Uludağ, Ege, Çukurova, Yeditepe, Dokuz Eylül, 19 Mayıs, Bilgi Üniversitelerinden 785 öğrenci üzerinde yapıldı.

The German Marshall Fund of the United States'in de sponsor olduğu çalışmada "Türkiye'nin geleceği üzerinde en önemli uluslar arası tehdit nedir?" sorusuna yüzde 22 ile ABD cevabının verilmesi dikkat çekti. Bu soruya yüzde 10,8 Ortadoğu, 10,2 Terör, 8,3 AB, Milliyetçilik ilkesi 0,9, Radikal İslam 0,6 cevapları verildi. "Türkiye'deki ve dünyadaki gelişmeler konusunda ne derece bilgilisiniz?" sorusuna yüzde 59,1'i "biraz bilgiliyim" cevabını verdi. "Çok bilgiliyim" diyenlerin oranı ise yüzde 17,5'te kaldı. İlk akla gelen uluslar arası örgütler ise sırasıyla şöyle: Yüzde 56 NATO, yüzde 48 AB, yüzde 41 BM. Anketin ortaya çıkardığı bir sonuç da uluslar arası örgütlerin tanınma düzeyi arttıkça onlara güven de artıyor. Ankette Türkiye'nin AB'ye üyeliğine olumsuz bakanların oranı yüzde 49, BM üyeliğine olumlu bakanların oranı yüzde 70, NATO'ya yüzde 68 olarak gerçekleşti.

NATO'nun uluslar arası çatışma alanlarına müdahale etmesini isteyenlerin oranı yüzde 55,2 oldu. İlk olarak müdahale edilmesi gereken bölgeler olarak da yüzde 78,8 ile Ortadoğu ilk sırayı alırken yüzde 6,7'lik kesim NATO'yu AB'ye müdahaleye çağırdı. Türkiye'nin batı ittifak sisteminde yer almasına karşı olanların oranı ise yüzde 52 olarak gerçekleşti. Yüzde 38'lik kesim ise Türkiye'nin batı sistemine dahil olmasına olumlu bakıyor.

Üniversite öğrencilerinin herhangi bir Sivil Toplum Örgütü'ne üyelikleri de oldukça düşük olarak gerçekleşti. Ankete katılanların sadece yüzde 14'ü bir STK'ya üye. Yüzde 51'i "Hayır fırsat olmadı", yüzde 35'i "Hayır üye olmamayı tercih ettim"şeklinde kendisini ifade etti. Herhangi bir STK'da gönüllü olarak çalışanların oranı ise yüzde 7,6'da kaldı. Öğrenciler dünyadaki gelişmeleri sırasıyla TV(yüzde 40), internet(yüzde 29), gazete(yüzde 28)den takip ediyor. "Haftalık gazete okuma sıklığı" sorusuna hiç okumam diyen yüzde 51,2; haftada birden daha seyrek okurum diyenler ise yüzde 29,3. Her gün okurum diyenlerin oranı ise yüzde 6'da kaldı. En sık okunan gazeteler ise şöyle: Milliyet(yüzde 47,7), Hürriyet(46,2), Sabah(34,8), Zaman(11,8)En fazla izlenen TV kanalları da şöyle: NTV(52,7), ATV(45,8), Kanal D(45,3)

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber