Parasını yurtdışına kaçırmaya çalışan FETÖ'ye suçüstü

Maliye Bakanı Ağbal, bugünlerde FETÖ yapısında olanların paralarını çekip yurtdışına kaçırmaya çalıştığını belirterek, bu işlemleri durdurma yetkilerini kulandıklarını söyledi. Ağbal, FETÖ'nün yurtdışındaki varlıklarıyla ilgili de adımların atıldığını söyledi.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 06 Ağustos 2016 07:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Parasını yurtdışına kaçırmaya çalışan FETÖ'ye suçüstü

Dört bir taraftan sarılan Fetullahçı Terör Örgütü'nün son günlerde yurt dışına para kaçırma telaşına düştüğü ortaya çıktı. Maliye Bakanı Naci Ağbal "Bugünlerde FETÖ yapısında olan kişi ve kuruluşlar paralarını bakadan çekip yurtdışına kaçırmaya teşebbüs ediyorlar. Bankalar bize şüpheli işlem bildiriminde bulunuyor. Maliye Bakanlığı olarak şüpheli işleme dayalı transferleri durdurma yetkimizi kullanıyoruz. FETÖ'nün yurtdışındaki varlıkları ve kaçırdıkları varlıklar için de adli makamlar ve MASAK gerekli başvuruyu yapacak gerekli adımları atacak" dedi. "Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun" ile ilgili basın toplantısında sorularını yanıtlayan Ağbal "MASAK adli makamlarla işbirliği halinde. Birçok ülke ile yapılmış anlaşmamız var. Gerekli bilgi belge alırız. Mal varlığının dondurulmasını talep ederiz" dedi.

4 BİN KURULUŞLA İLGİLİ

FETÖ ile bağlantılı kapatılan kuruluşların varlıklarının kamuya geçtiği belirten Ağbal, şunları söyledi: "Bu varlıkların bankalardaki mevcutları konusunda da bankalarımızdan bilgi toplamaya başladık. Bu paraların kamunun parası haline geldiği bilgisini kendileriyle paylaştık. Arkadaşlara ben 15 Ağustos'a kadar bu çalışmaları tamamlamaları yönünde bir talimat verdim. 81 ilde belki 3-4 bin sayısını bulan kuruluşla ilgili çalışmalar var. Bu çalışmalarla ilgili arkadaşlarımız bir envanter oluşturacak. Taşınmazlar, hem döşeme, demirbaş, ne aklınıza geliyorsa bir kibrit çöpü varsa o dahi kayıt altına alınacak" diye konuştu. El konulan taşınmazlarda faaliyetlerin aksamadan devamını sağlamak için tedbirler alındığını kaydeden Ağbal, sağlık kuruluşlarının Sağlık Bakanlığı'nın tasarrufuna bırakıldığını ve bu kapsamda hastanelerdeki hizmetin devam ettiğini söyledi.

VERGİ BORCUNU DÜZENLİ ÖDEYENE BONUS

Maliye Bakanı Naci Ağbal, vergi borcunu zamanında düzenli olarak ödeyene bonus verilmesi gerektiğini belirterek "Vergi borcunu düzenli ödeyen geçmişe dair sorunu olmayanlara Gelir Vergisi ve Kurumlar Vergisinde belirli bir oranda indirim olabilir. Buna ilişkin çalışma yapıyoruz" dedi. Bazen ekonominin gidişatı, bazen de sektörel gelişmeler nedeniyle gerçekten ödeme güçlüğü içerisine girenler olduğunu, vergi idaresinin, geçmişteki bütün vergi borcunu ödemiş ancak zor duruma düştüğü için ödeme yapamayan mükellefin elinden tutması gerektiğini dile getiren Ağbal, kötü gün dostu olunması gerektiğini kaydetti. Ağbal, "Gelir İdaresi Başkanlığındaki arkadaşlara yaptırdığımız bir çalışma var. Bir tecil müessesemiz hali hazırda var. Ancak bu müessese zor durumdaki vatandaşımızın ihtiyacını karşılayamıyor. Devlet olarak bir miktar fedakarlıkta bulunalım. Ama kimin için iyi niyetli geçmişte borcunu düzenli ödeyip de zora düşen mükellef için. İnşallah yakında bu düzenlemeyi sizinle paylaşacağız" diye konuştu.

YURTDIŞINA 400 MİLYAR LİRALIK BARIŞ ÇIKARMASI

Maliye Bakanlığı yurtdışındaki Türk vatandaşlarının birikimlerini ülkeye getirmesi için tanıtım atağına başlıyor. Bakan Ağbal, 2018 yılından itibaren ülkeler arasında bilgi paylaşımının başlayacağını belirterek Varlık Barışı kapsamında vatandaşların parasını getirmesi gerektiğini kaydetti. Kapsamlı bir tanıtım faaliyeti yapılacağı bilgisini veren Ağbal, konuyla ilgili çalışmanın sürdüğünü kaydetti. Gelir İdaresi Başkanlığı'nın (GİB) bu kapsamda Almanya, İsviçre ve İngiltere başta olmak üzere Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde tanıtım yapması bekleniyor. Yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarının ve şirketlerinin birikimlerine ilişkin net bir rakam ortaya konulmuyor. 60 milyar doları İsviçre'de olmak üzere yurtdışında Türklere ait toplam 100 milyar dolarlık birikim olduğu hesaplanıyor. Varlık Barışı ile de 100 milyar lira bekleniyor.

50 TL'NİN ALTINDAKİ BORÇLAR SIFIRLANACAK

Maliye Bakanı Ağbal, yeniden yapılandırma kapsamında 50 liranın altındaki tüm borçların terkin (silinme) edileceğini bildirdi. Vatandaşın 50 liranın altındaki borcu ödemekten kurtulacağına dikkat çeken Ağbal, Maliye'nin de tahsil masrafından kurtulacağını söyledi. Ağbal, "Bu kapsamda yaklaşık 29 milyon dosya var. Bütün bu dosyaları da işlemden kaldırıyoruz" dedi. Bu kapsamda toplam 1,2 milyar liralık bir kamu alacağından vazgeçilmiş oldu.

580 BİN ÖĞRENCİYE KREDİ BORCU ÇAĞRISI

Ağbal, vatandaşın vergi dairesine en fazla Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) borcu olduğunu bildirdi. Yüksek öğretim öğrencilerini ilgilendiren önemli düzenleme yaptıklarını aktaran Ağbal "Yurt-Kur üzerinden öğrenim kredisi alıp da bu öğrenim kredisini ödemeyip, vergi dairelerinin takip ettiği 580 bin öğrencimiz var. Bu 580 bin öğrencimizin yaklaşık 1.4 milyar lira öğrenim kredisi borcu bulunuyor. Dolayısıyla bu öğrencilerimize de seslenmek istiyorum. Bu borçlarını da çok daha düşük tutarlarda ödeme imkanı geliyor" dedi.

15 BİN ÖĞRETMENE MALİYE'DEN ONAY

Milli Eğitim Bakanlığı'nın 15 bin öğretmen talebi olduğunu bildiren Ağbal, toplantı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bakan Ağbal, FETÖ ile bağlantılı kamuda görevden almalara ilişkin olarak da işten çıkarılan personelin yerine Bakanlar Kurulu kararıyla kamu kurumlarına yeniden açıktan atama yoluyla personel alınacağını kaydetti. Bu kapsamda Milli Eğitim Bakanlığı'nın 15 bin öğretmen talebi olduğunu ifade eden Ağbal, Maliye Bakanlığı olarak söz konusu 15 bin sözleşmeli personel istihdamı ile ilgili izni, vizeyi verdiklerini açıkladı.

Ercan Baysal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber