İlaçta tasarruf: Sadece ağrı kesiciler küçülecek

Kaynak : Türkiye
Haber Giriş : 20 Aralık 2006 08:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, sağlık harcamalarında önemli bir yer tutan ilaç harcamalarını azaltmak ve tasarruf sağlamak için ilaç ambalajlarının küçültülmesi uygulamasının sadece ağrı kesici olarak tanımlanan ilaçlarla sınırlı olacağını söyledi. Akdağ, gazetemizin bu konudaki soruları üzerine, en çok kullanılan ilaçlar arasında yer alan ağrı kesicilerin bir kutusunda 30 civarında tablet bulunduğunu hatırlattı.

Antibiyotik kapsam dışı

Bu tür ilaçların belirli bir süre kullanılan ilaçlar olduğunu kaydeden Sağlık Bakanı, ?Bu ilaçlardan bir kutu alınıyor. Birkaç gün kullanılıyor. Sonra kalanı bir kenara atılıyor. Bu da israfa yol açıyor. O nedenle bu tür ilaçların bir kutusunda yer alan tablet miktarı küçültülecek. Böylece de tasarruf sağlanacak? dedi. Recep Akdağ, ambalaj küçültme uygulamasının antibiyotik ya da diğer ilaçlar için söz konusu olmadığını ifade etti. Akdağ, ?Üç aylık, altı aylık ya da daha farklı sürelerde kullandıkları ilaçları yine kullanabilecekler. Onlarla ilgili herhangi bir küçültme yoluna gidilmeyecek? dedi. Akdağ, ambalajı küçültülecek ağrı kesicilerin kapsamı ve bu uygulamadan ne kadar tasarruf sağlanacağı konularında kendi bakanlığı uzmanları ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı uzmanlarının çalışma yaptığını dile getirdi.

Bu arada, 2005 yılı verilerine göre, Türkiye'de en fazla antibiyotik, romatizma ilacı ve ağrı kesiciler kullanılıyor. 2005'te ilaçlar içinde antibiyotiklerin pazar payı yüzde 17.8 olarak belirlenirken, bunu yüzde 12.4 ile romatizma ilaçları, yüzde 9.5 ile ağrı kesiciler, yüzde 8.5 ile soğuk algınlığı ve öksürük ilaçları takip ediyor. Ankara Ticaret Odası'nın ilaç tüketimiyle ilgili hazırladığı rapora göre ise, Türkiye'de devletin sağlığa ayırdığı bütçenin yüzde 80'ini, toplam sağlık giderlerinin de yarısını ilaç harcamaları oluşturuyor. Türkiye'de 2003 yılında kişi başına ilaç tüketimi 60 dolar, 2004'te 79 dolar olarak gerçekleşirken, 2005'te bu rakam 93 dolara yükseldi. IMF'yle yapılan son görüşmelerde de IMF Türkiye'den sağlık harcamalarının azaltılmasını istemişti. Hükümet de bu konuda başta ilaç ambalajlarının küçültülmesi olmak üzere yeni bir takım uygulamaları hayata geçirmeye hazırlanıyor.

> ?Rehin kalma dönemi bitti'

Bakan Akdağ, sağlıkta başlattıkları dönüşüm programıyla artık vatandaşların hastanelerde rehin kalma döneminin bittiğini, koruyucu sağlık hizmetlerinin artırıldığını söyledi. Akdağ, hastanelerde performansa dayalı ücret uygulamasıyla tam zamanlı çalışan doktor sayısının arttığını ve artık muayenehanelere gitme döneminin bittiğini belirtti. Bir gazetede Konya'daki bir bayan doktorun erkek hastayı muayene etmediğine ilişkin yer alan haberle ilgili müfettiş görevlendirdiklerini belirten Akdağ, ?Bana gelen ilk bilgiler, konunun türbanla, tesettürle uzaktan yakından ilgisinin olmadığı şeklinde. Her şey teftiş sonucu ortaya çıkacak? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber