Aktay: FETÖ AK Parti'den de yararlanmak istedi

Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Aktay: AK Parti bu süreçten Türkiye'yi daha zora sokacak asla bir çerçeve çıkarmayacaktır aksine Türkiye'yi daha da geliştirecektir. FETÖ sorunu AK Parti ile ortaya çıkmış bir sorun değildir. Bu yapı 50 yıldır birtakım sinsi hedefleri olan ve bunlara ulaşmak için çalışan bir yapılanma. FETÖ, AK Parti'den önceki bütün dönemlerde, bütün yönetimlerle, hükümetlerle çalışan bir yapı olmuştur, AK Parti'den de yararlanmak istemiştir ancak AK Parti döneminde sonunu hazırlamıştır.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 10 Ağustos 2016 18:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Aktay: FETÖ AK Parti'den de yararlanmak istedi

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Yasin Aktay, "Terör yine bir tür nöbeti devraldı. Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile PKK terör örgütü arasında ilginç bir iş bölümünün deşifre olduğunu dikkatlerinize sunmak isterim. 15 Temmuz'dan bir hafta sonra hiç terör saldırısı düzenlemeyen örgüt, saldırılarına nöbeti tekrar devralmışcasına başladı." dedi.

Aktay, AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında genel merkezde gerçekleştirilen Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısının ardından açıklamalarda bulundu ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Terör örgütü PKK'nın Uludere ve Şemdinli'deki saldırılarında şehit düşen askerlere Allah'tan rahmet, yaralılara şifa dileyen Aktay, "Terör yine bir tür nöbeti devraldı. FETÖ ile PKK terör örgütü arasında ilginç bir iş bölümün deşifre olduğunu dikkatlerinize sunmak isterim. 15 Temmuz'dan bir hafta sonra hiç terör saldırısı düzenlemeyen örgüt, saldırılarına nöbeti tekrar devralmışcasına başladı. Aslında FETÖ'nün Türk Silahlı Kuvvetleri içindeki sızıntıları, ne yazık ki şimdiye kadar terörle mücadelemizde ciddi bir zafiyet oluşturmaktaydı. Orada kimin ne yaptığı konusunda önemli birtakım veriler var şu anda." diye konuştu.

Aktay, 15 Temmuz'dan sonra Türkiye'nin bütün meydanlarında bir irade ve bir millete ait olmanın güçlü beyanının olduğunu, dünyaya önemli mesajların verildiğini belirtti.

Birlik ve bütünlüğe rağbet noktasında çok ciddi bir istek olduğuna dikkat çeken Aktay, sözlerine şöyle devam etti:

"Bu manzaraların hepsi dünya sosyoloji ve siyaset tarihinde üzerinde durulacak çok önemli modeller ortaya koymuştur. Bundan sonra sosyal bilimciler, bu hadiseyi dikkate alarak teorilerini bunun üzerine revize etmek durumda kalacaktır. Siyaset bilimi de muhtemelen bundan sonraki teorilerini revize edecek. Yeni bir nesil var. Bu neslin meydanlarda ortaya koyduğu büyük bir tecrübe ve model var. Bir dönem yeni yetişen gençliğin siyasal bilinci, apolitik kültürü üzerine çokça edebiyatlar yapıldı. Bugün meydanlarda, 81 ilde, birçok ilçede çok daha farklı bir kültür sergiledi gençler. Bunu bir sosyal bilimci olarak heyecanla izlediğimi söylemek istiyorum."

Yenikapı'daki mitinge katılarak milli birlik ve beraberlik görüntüsü sergileyen muhalefet partisi liderlerine teşekkür eden Aktay, Yenikapı'da yeni Türkiye'nin ruhunun canlandırıldığını aktardı.

Yasin Aktay, MYK'da AK Parti'nin 14. kuruluş yıl dönümüyle ilgili çalışmaların da ele alındığını belirterek, "Bir kutlama olmayacak, özellikle içinden geçmekte olduğumu süreçte verdiğimiz şehitlere hürmeten. O günün idrak edilmesinin önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu çerçevede parti genel merkezinde bir program yapılacaktır. Burada AK Parti'nin kuruluşundan bugüne geçen merhalenin anlatıldığı, güzel, bir tür demokrasi sergisi de olarak okunabilecek bir fotoğraf sergisi olacak. Kutlamalar, bir sinevizyon gösterisi ve genel başkanımızın konuşmasıyla devam edecektir." ifadelerini kullandı.

- "FETÖ AK Parti'den de yararlanmak istemiştir"

AK Parti'nin, kuruluşundan bu yana krizlerle baş ettiğini, bütün krizlere bir şekilde çözüm getirdiğini vurgulayan Aktay, şu değerlendirmelerde bulundu:

"İçinden geçmekte olduğumuz bu kriz de hiç kimseyi yeise boğmamış, karamsarlığa sürüklememiştir çünkü işin başında, Türkiye'nin yönetiminde AK Parti vardır. AK Parti bu süreçten Türkiye'yi daha zora sokacak asla bir çerçeve çıkarmayacaktır aksine Türkiye'yi daha da geliştirecektir. FETÖ sorunu AK Parti ile ortaya çıkmış bir sorun değildir. Bu yapı 50 yıldır birtakım sinsi hedefleri olan ve bunlara ulaşmak için çalışan bir yapılanma. FETÖ, AK Parti'den önceki bütün dönemlerde, bütün yönetimlerle, hükümetlerle çalışan bir yapı olmuştur, AK Parti'den de yararlanmak istemiştir ancak AK Parti döneminde sonunu hazırlamıştır. AK Parti bu sinsi yapılanma ile baş edebilecek tek parti ama AK Parti de gücünü milletinden almaktadır. O millet ki 15 Temmuz'da bu onayını, desteğini bütün ihtişamıyla, tanklara, silahlara canını siper ederek göstermiştir. Milletimize ne kadar teşekkür etsek azdır."

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Yasin Aktay, yeni anayasa çalışmalarıyla ilgili olarak, "Bu çalışmalarda her parti kendi içinde öz hazırlığını yapmaktadır. Öyle zannediyorum ki bu haftanın içerisinde, bu haftanın sonuna doğru belki bir ilk buluşmanın gerçekleşmesini bekliyoruz." dedi.

Aktay, parti genel merkezinde gerçekleştirilen Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısının ardından açıklamalarda bulundu ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.

MYK'da konuştukları konulardan birinin de AK Parti'nin ramazan ayında başlattığı ve olumlu sonuçlarını aldıkları "Gönül Köprüsü Projesi"nin Kurban Bayramında da devam ettirilmesine ilişkin olduğunu söyleyen Aktay, "Bunun yankıları çok iyi olmuştu. Biz bunu geçici olarak bir defalığına yapılmış bir çalışma düzeyinde bırakmamak adına, Kurban Bayramında da Sivil Toplum Halkla İlişkiler Başkanlığı bir çalışma planlıyor. Biz o çalışmayı tartıştık, planlamaya çalıştık. Bu çerçevede Diyarbakır, Mardin, Van merkezli toplantılar yapılacak." diye konuştu.

Bayramdan önce köprü iller arasında ziyaretlerin gerçekleştirileceğini belirten Aktay, "Köprü iller arasında daha güçlü bir dayanışmanın nasıl gerçekleşeceği hususu değerlendirilecektir." dedi.

- "Belki ilk buluşma bu haftanın sonuna doğru"

Yeni Anayasa çalışmalarının da MYK toplantısında ele alınan konulardan bir tanesi olduğunu dile getiren Aktay, "Geçen hafta, parti başkanlarının Sayın Cumhurbaşkanımızı ziyareti esnasında kararlaştırılmış bir çalışma yapılacaktı. Bu çalışmalarda her parti kendi içinde öz hazırlığını yapmaktadır. Öyle zannediyorum ki bu haftanın içerisinde, bu haftanın sonuna doğru belki bir ilk buluşmanın gerçekleşmesini bekliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Aktay, TBMM'deki grup çalışmaları ve Meclis'in gündeminin de MYK'da değerlendirildiğini aktardı.

- "AK Parti teşkilatları, halihazırda en temiz teşkilatlar"

FETÖ ile bağlantılı isimlerin partiden temizlenmesi için çalışma yapılmasına ilişkin genel merkezden teşkilatlara gönderilen genelgeye ilişkin bir soru üzerine Aktay, şu yanıtı verdi:

"Bu konu aslında çok speküle edildi. Aslında şunu iftiharla söyleyebiliriz ki birçok kuruma sirayet etmiş olan bu örgüt, elbette ki partimiz içerisinde de bulunabilir birtakım üyeleri. Ama şunu gerçekten büyük bir sevinçle, gururla söyleyebilirim, belki de müesseseler içerisinde en az sirayet etmiş olduğu yer AK Parti teşkilatı olmuştur. Bu şundan dolayı, 17-25 Aralık'tan sonra biz AK Parti teşkilatları olarak zaten bir mücadelenin içerisine girdik, çok sıcak bir mücadelenin içerisine girdik. Dört seçim geçirdik, bu dört seçimin bütün sıcaklığı esnasında bütün illerimizin, ilçelerimizin kongreleri tekrar yapıldı, teşkilatlarımız tazelendi. Bu esnada zaten kendi içimizdeki ayıklanmamızı büyük ölçüde gerçekleştirmiştik.

Dolayısıyla bu çerçevede Türkiye'nin her tarafında, bütün müesseselerinde var olan bu tür unsurların, paralel unsurların temizlenmesi hususunda gereken çalışmaları, gereken yönlendirmeleri yapmakla birlikte, tabi ki AK Parti teşkilatını istisna tutmadık ama netice itibarıyla size bunu söyleyebilirim ki AK Parti teşkilatları halihazırda en temiz teşkilatlar. Çünkü bu çalışmayı çok öncede zaten yapmıştık. Ama yine de var olan birtakım unsurlar tespit edildiğinde, onlar için de gerekli işlemlerin yapılacağından kimsenin kuşkusu olmasın."

- Af konusu

"Çıkarılacak yeni bir Kanun Hükmündeki Kararname ile geçmişe dönük bir af konusunun bulunup bulunmadığına" ilişkin soru üzerine Aktay, "Adalet Bakanlığı bünyesinde cezaevlerinin durumu, doluluk oranı ve tabi ki ceza ve adalet dengesi, suç ve ceza arasındaki dengeyi, adaleti bozmayacak şekilde birtakım çalışmaların yapılıyor olduğunu biliyoruz. Ama bu çalışmalar kısa bir süre içerisinde tamamına erdirilecek ve kamuoyuyla zaten paylaşılacaktır." yanıtını verdi.

"Açığa alınan memurların durumları ile ilgili kamuoyunun gündemine gelen iddialar ile yeni anayasa çalışmaları konusunda CHP Grup Başkanvekili Engin Altay'ın önerisini AK Parti'nin nasıl değerlendireceğine" ilişkin soru üzerine Aktay, "Gri memurluk çalışması doğrusu henüz yok. Bir takım çalışmalar tabi ki yapılıyor. Bütün maksat, devlet içinde bu ihanet şebekesinin unsurlarının ayıklanmasıdır. Ama herkes müsterih olsun, bu işe bulaşmamış, bu işte suçu tespit edilmemiş, objektif kriterlerle ilişkisi tespit edilmeyen hiç kimsenin mağdur edilmemesi konusunda da çok ciddi bir hassasiyet olduğunu elbette ki söylememiz lazım." diye konuştu.

Böyle dönemlerde kötü niyetli insanların devreye girebildiğine dikkati çeken Aktay, "Şuna herkes müsterih olsun ki aslı astarı olmayan hiçbir ihbar, hiçbir şekilde bir takım insanların mağdur edilmesi için bir sebep olarak asla değerlendirilmeyecektir. Bu konuda suç, suçun sebatı, ilişkinin kesinliği mutlaka göz önünde bulundurulacaktır. Bu anlamda gösterilen bir hassasiyet var. Ben bu hassasiyeti size ifade edebilirim. Mağdur bir kitle yaratmamak, suçu olmadığı, suç şebekesiyle irtibatı olmadığı halde, bir mağdur kitle yaratmamak noktasında ciddi bir hassasiyetimizin elbette ki var olduğunu söyleyebilirim. Ama bu konuda alınacak olan tedbirler halen değerlendirilmektedir." ifadelerini kullandı.

- "Beklentimiz terörle arasına ciddi bir mesafe koyması"

CHP Grup Başkanvekili Altay'ın önerisinin ise değerlendirilebileceğini belirten Aktay, bunun takvimini oluşturabilmek için bütün partilerle birlikte işin teknik kısmının değerlendirilebileceğini kaydetti.

Yasin Aktay, "bu hafta içerisinde anayasa görüşmelerinin başlayıp başlamayacağı ve HDP'nin görüşmelere katılım durumuna" ilişkin soruya karşılık, "HDP'lilerin katılmasıyla ilgili problem, HDP'lilerin şu anda bu oluşan milli birlik ve beraberlik havasını sürdürebilecek şekilde kendilerini ayarlayamamış olmaları, yani terörle aralarına halen bir mesafe koyabilmiş değiller." dedi.

Bölücü terör örgütünün halen pusular kurarak, askeri şehit ettiğini vurgulayan Aktay, PKK'nın birtakım verilere göre, Fetullahçı Terör Örgütü ile de çok açık olmasa bile birtakım iş birlikleri içerisinde olduğunu söyledi.

Aktay, HDP'lilerin parlamentoda bulunan ve halkın seçmiş olduğu milletvekilleri olduğunu belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Her ne kadar son zamanlarda kendi seçmenleriyle irtibatları ve desteklerini büyük ölçüde kaybetmiş olsalar da çünkü biz biliyoruz ki bölgede şahit olduğumuz bir manzara, şu anda ilgileri, endişeleri, ilgi alanları itibarıyla oylarını almış oldukları yani temsil görevini yüklenmiş oldukları halklarından kopuk vaziyetteler. Bizim onlarla böyle bir anayasa çalışmalarını elbette ki Sayın TBMM Başkanı onları davet ettiği takdirde beraber yürütmemizin bir sakıncası yok. Ancak bizim beklentimiz, HDP milletvekillerinin de HDP parti yönetiminin de artık PKK terör örgütüyle genel anlamda terör ve şiddetle arasına ciddi bir mesafe koyması, terörü lanetlemesi, buna artık bir mazeret üretmemeye çalışması."

Her türlü terörü, dünya önünde lanetlediklerinin altını çizen Aktay, şunları kaydetti:

"Terörist örgütlere, yapılanmalara, eylem biçimlerine karşı her türlü mesafeyi koyduk, koymaya da devam edeceğiz. Eğer siyaset varsa, siyaset alanı ki Türkiye'de son derece geniştir artık, Türkiye'de hiç kimsenin 'Ben şiddete başvuracağım çünkü bana kimse siyaset yapma fırsatı vermiyor' demek gibi bir mazereti de yok. Gerçi eskiden de yoktu ama eskiden bir şekilde insanlara bunu söyleme bahanesi bulabiliyorlardı ve bu bahane dünyada bir alıcı bulabiliyordu ne yazık ki. Dünyada da başka odaklardan gördükleri cesaretlerle, teşviklerle Türk halkı içerisinde kendilerine hiçbir şekilde bir mazeret veya bahane bulamayacaklardır. Biz daha açık ve dürüst olmaya davet ediyoruz. Netice itibarıyla anayasa, Türkiye halkının toplamıyla birlikte yapılacaktır. Bu konuda da kendileri bu çerçeve içerisinde desteklerini verebilirler tabi ki."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber