Doktorlar mecburen göreve başladı

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 20 Aralık 2006 12:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanlığı'nın yaptığı 8 mecburi hizmet kurasında ataması yapılan pratisyen ve uzman hekimlerden yüzde 92'si görevine başladı.

Sağlık Bakanlığı'ndan alının bilgiye göre, Sağlık Bakanlığı'nın bugüne kadar yaptığı 8 mecburi hizmet kurasına dahil 6 bin 903 kişiden 6 bin 338'inin ataması yapıldı. Mazereti nedeniyle 605 kişi görevine başlamazken, 565 kişi mazeretsiz görev yerine gitmedi. Bakanlığın bugüne kadar yaptığı ve ilkini 30 Eylül 2005'te gerçekleştirdiği 8 mecburi hizmet kurasında, ataması yapılan pratisyen ve uzman hekimlerin yüzde 83'ü aktif olarak göreve başladı. Bu orana mazereti nedeniyle görevine başlamayanlar eklendiğinde bu rakam yüzde 92'ye çıkıyor. Zorunlu hizmet kuralarına giren 6 bin 903 kişiden 3 bin 552'si pratisyen, 2 bin 181'i uzman hekim olarak aktif görevine başladı. Zorunlu hizmete çağrılan pratisyen hekimlerden 322'si, uzman hekimlerden 59'u görev yerine gitmedi. Bakanlık önümüzdeki günlerde yapacağı 9'uncu hizmet kurasında ihtiyaç bulunan bölgelere 384 uzman, 185 pratisyen hekim daha atayacak. Sağlık Bakanlığı'nca hazırlanan ve "Devlet Hizmeti Yükümlülüğü" adı altında yürürlüğe giren Mecburi Hizmet Yasası'nda şu ifadeler bulunuyor:

"Yurt içinde veya yurt dışında öğrenimlerini tamamlayarak tabip, uzman tabip ve yan dal uzmanlık eğitimini tamamlayarak uzman tabip unvanını kazananlar, her eğitimleri için ayrı ayrı olmak kaydı ile Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı tarafından hazırlanan ilçelerin sosyo-ekonomik gelişmişlik sıralamasında yer alan; Altıncı grup ilçe merkezlerine bağlı yerleşim yerlerinde 300, Beşinci grup ilçe merkezlerine bağlı yerleşim yerleri ile altıncı grup ilçe merkezlerinde 350, Dördüncü grup ilçe merkezlerine bağlı yerleşim yerleri ile beşinci grup ilçe merkezlerinde 400, Üçüncü grup ilçe merkezlerine bağlı yerleşim yerleri ile dördüncü grup ilçe merkezlerinde 450, İkinci grup ilçe merkezlerine bağlı yerleşim yerleriyle üçüncü grup ilçe merkezlerinde 500, Birinci grup ilçe merkezlerine bağlı yerleşim yerleriylle ikinci grup ilçe merkezlerinde 550, Birinci grup ilçe merkezlerinde 600 gün, Sağlık Bakanlığı veya Sağlık Bakanlığınca uygun görülen diğer kuruluşlarda Devlet memuru veya ilgililerin talebi halinde 10.7.2003 tarihli ve 4924 sayılı Kanuna tabi sözleşmeli sağlık personeli olarak devlet hizmeti yapmakla yükümlüdürler. Bu süreler ihtiyaca göre Sağlık Bakanlığı'nın teklifi üzerine Bakanlar Kurulu kararıyla kısaltılabilir. Sürelerin hesabında fiilen çalışma esas olup, hafta sonu ve resmi tatil günleri fiili çalışmadan sayılır. Yıllık, mazeret ve hastalık izinli geçirilen günler ise yükümlülük süresine ilave edilir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber